Jest to chyba jedna z najlepszych bajek które oglądałem w życiu a oglądałem ich wiele, można zobaczyć na pw.
Już nie mogę się doczekać kolejnej części.
mam identyczne odczucia, a też oglądałem ich sporo (pierwsze całe 3 strony najbardziej znanych). Żadnej bajki nie oceniłem na ocenę 9. A "Jak wytresować smoka" ma ode mnie 10/10. Dla mnie ta bajka jest nieporównywalnie najlepsza i z niecierpliwością czekam na 2 część. Mam szczerą nadzieję, że spodoba mi się tak samo.
Błagam! Bez urazy dla was ale nie nazywajcie animacji bajką, ciągle się z tym spotykam a razi mnie to niesamowicie. Tym bardziej mnie to razi wiedząc, że wam się podobała więc zasługuje chyba na miano filmy animowanego.
animację potocznie też można nazywać bajką. Gdyby tak nie było, nie powiedziałbym tak. Przyjęło się to w naszym języku. Wiem, że bajka to literatura. Ale animacja dla dzieci lub z gatunkiem familijna może być nazywana bajką, jak np. Shrek ;)
Potocznie się to przyjęło zgodzę się z tobą ,ale nic nie poradzę na to że jak słyszę określenie "bajka" to kojarzy mi się to ze Smerfami czy Muminkami (oczywiście nic nie mam do tych bajek /wychowałem się na nich;)) a nie z poważnymi kinowymi produkcjami typu Shrek:)
ale dużo osób tak mówi i każdy wie o co chodzi. Szybciej jest napisać bajka, niż kinowy pełnometrażowy film animowany ;)
Idąc twoim tokiem myślenia można powiedzieć film i każdy będzie wiedział o co chodzi;)
no oczywiście, że możesz napisać na forum danego filmu "uwielbiam ten film". To chyba oczywiste ;) Użycie tu sformułowania zarówno bajka jak i film jest poprawne ;)
Tak tak wiem ale cóż jak pisałem wcześniej mi nie leży to określenie na film tak już to sobie zakodowałem w mojej głowie xD