PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313869
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Jest to chyba jedna z najlepszych bajek które oglądałem w życiu a oglądałem ich wiele, można zobaczyć na pw.
Już nie mogę się doczekać kolejnej części.

TheRockHbk

mam identyczne odczucia, a też oglądałem ich sporo (pierwsze całe 3 strony najbardziej znanych). Żadnej bajki nie oceniłem na ocenę 9. A "Jak wytresować smoka" ma ode mnie 10/10. Dla mnie ta bajka jest nieporównywalnie najlepsza i z niecierpliwością czekam na 2 część. Mam szczerą nadzieję, że spodoba mi się tak samo.

ocenił(a) film na 10
darek12322

Błagam! Bez urazy dla was ale nie nazywajcie animacji bajką, ciągle się z tym spotykam a razi mnie to niesamowicie. Tym bardziej mnie to razi wiedząc, że wam się podobała więc zasługuje chyba na miano filmy animowanego.

ocenił(a) film na 9
bezio1313

No dobra źle się wyraziłem :)

bezio1313

animację potocznie też można nazywać bajką. Gdyby tak nie było, nie powiedziałbym tak. Przyjęło się to w naszym języku. Wiem, że bajka to literatura. Ale animacja dla dzieci lub z gatunkiem familijna może być nazywana bajką, jak np. Shrek ;)

ocenił(a) film na 10
darek12322

Potocznie się to przyjęło zgodzę się z tobą ,ale nic nie poradzę na to że jak słyszę określenie "bajka" to kojarzy mi się to ze Smerfami czy Muminkami (oczywiście nic nie mam do tych bajek /wychowałem się na nich;)) a nie z poważnymi kinowymi produkcjami typu Shrek:)

bezio1313

ale dużo osób tak mówi i każdy wie o co chodzi. Szybciej jest napisać bajka, niż kinowy pełnometrażowy film animowany ;)

ocenił(a) film na 9
darek12322

Ale wybraliśmy sobie temat do rozmów :D

TheRockHbk

nieważne jaki, ważne, że jest ;P

ocenił(a) film na 10
darek12322

Idąc twoim tokiem myślenia można powiedzieć film i każdy będzie wiedział o co chodzi;)

bezio1313

no oczywiście, że możesz napisać na forum danego filmu "uwielbiam ten film". To chyba oczywiste ;) Użycie tu sformułowania zarówno bajka jak i film jest poprawne ;)

ocenił(a) film na 10
darek12322

Tak tak wiem ale cóż jak pisałem wcześniej mi nie leży to określenie na film tak już to sobie zakodowałem w mojej głowie xD

bezio1313

no dobra, jak chcesz ;>