PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328981
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

...

ocenił(a) film na 6

Szedłem na ten film z przekonaniem, iż będzie to film obyczajowy/dramat. Następnie zobaczyłem reklamę, w której to reklamowano "Jak zostać królem" jako komedię, a więc moje nastawienie zmieniło się diametralnie. Wydaje mi się że to mojej ocenie zaszkodziło, bo pierwsza połowa filmu komedią zdecydowanie nie jest(no, były może dosłownie ze dwa dość śmieszne momenty). Druga połowa się pod tym względem rozkręca, i to zaliczam na plus, ale tak czy siak ten film jest dla mnie obrazem obyczajowym. Kolejnym elementem na który na pewno uwagę zwrócić trzeba, jest aktorstwo, które jest boleśnie średnie. Sytuację ratuje tu na pewno Helena Bonham Carter, która zagrała jak zwykle fantastycznie(Oscar murowany, zarówno za ten film, jak i za cały jej dorobek), do tego dochodzi świetny Geoffrey Rush i całkiem dobry Guy Pearce, boli jednak taki sobie Colin Firth. Z mniejszych ról wyróżnia się właściwie jedynie Timothy Spall. Do tego dochodzi fajna muzyka, dobrze wpasowująca się w nastrój, niezły humor, którego jednak trochę mało, dobra fabuła, ale ogólnie film jest na około 7.5, co u mnie potwierdza że "Jak zostać królem" na Oscary nie zasługuje - dobry film, o którym można by niedługo zapomnieć.

7.5/10(w skali Filmwebu 7/10)

A teraz kategorie, w których ten film został nominowany do Oscara, i czy moim zdaniem na nie zasługuje:

Najlepszy film
Nie, zdecydowanie nie, tutaj moim faworytem jest "The Social Network"

Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Zdecydowanie nie, Firth był raczej tylko ciutkę powyżej przeciętnej w tym filmie.

Najlepszy aktor drugoplanowy
Zdecydowanie tak, Rush był tutaj świetny

Najlepsza aktorka drugoplanowa
Jak w recenzji - zdecydowanie tak

Najlepszy reżyser
Tutaj bezwzględnie moim faworytem jest Fincher(skoro nie ma Nolana...!)

Najlepszy scenariusz oryginalny
Tutaj chyba jednak Incepcja

Najlepsza muzyka
Zdecydowanie Hans Zimmer i Incepcja, "Jak zostać królem" się do tamtej muzyki nie umywa

Najlepsza scenografia
Nie wiem, naprawdę nie wiem...

Najlepsze kostiumy
Niby niezłe kostiumy, ale i tak "Alicja w krainie czarów", mimo swojej nijakości wszystko przebija

Najlepsze zdjęcia
Tutaj jednak Incepcja

Najlepszy dźwięk
Nie wiedzieć czemu, stawiam na "The Social Network"

Najlepszy montaż
Na montażu się za bardzo nie znam, lecz wydaje mi się że "Jak zostać królem" ma tu na Oscara szanse
Czyli 2, może 3 Oscary.