PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328981
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

...do Oskara za dźwięk i muzykę.A gdzie ,,Czarny łabędź" który tych nominacji nie dostał a w
obu jest zdecydowanie lepszy!!

ocenił(a) film na 7
MartiniKS

"Czarny Łabędź" nie dostał nominacji, ponieważ soundtrack za bardzo wzorowany jest na oryginale Czajkowskiego. Zresztą, poczytać możesz sobie o tym tu: http://www.filmweb.pl/news/%22Czarny+%C5%82ab%C4%99d%C5%BA%22+bez+Oscara+za+muzy k%C4%99.+Inne+filmy+te%C5%BC-68455
A nominacja dla "Jak zostać królem" wg mnie jest jak najbardziej zasłużona. Alexandre Desplat jest ogromnie utalentowany, wystarczy obejrzeć chociażby "Malowany Welon", "Autora Widmo" bądź "Ciekawy przypadek Benjamina Buttona"(tam również jest autorem soundtrack'u), żeby się o tym przekonać. :)

ocenił(a) film na 10
Melody.M

Zasłużona, ale nie za TEN film. Mnie też dziwi nominacja za muzykę (jest nieco na wyrost moim zdaniem), bo oglądając film muzyka mi jakoś dziwnie w nim "zginęła" - niemal jej nie zauważyłam. Reszta nominacji zasłużona.

ocenił(a) film na 6
klkaja

Mam podobne zdanie na ten temat.Melody.M czytałem ten artykuł i częściowo rozumiem ich decyzję chociaż trochę szkoda...

klkaja

Bo o to właśnie chodzi żeby muzyka nie wychodziła na pierwszy plan, tylko żeby współgrała z całością. Nie musimy jej zauważać, ona ma tylko współtworzyć klimat:)

ocenił(a) film na 10
Shariotka

Wiem o tym, że muzyka w filmie nie powinna dominować (chyba, że to musical) i przytłaczać widza, ale powinna być jakkolwiek słyszalna, a ja miałam wrażenie, że tam muzyki nie było w ogóle. Jak dla mnie klimat tworzyli w filmie aktorzy, scenografia i dźwięki (mowy, szelesty mikrofonu) ale nie sam podkład muzyczny, bo nawet nie wiem jak on brzmi!