PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328817
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

Film momentami strasznie się dłużył, tak naprawdę można by skrócić to do 10 min.
Zero akcji - dobra gra aktorska, ale główny bohater ma tak nudną historię, że ani muzyka,
ani aktorzy, ani kostiumy tego nie uratowali.

ocenił(a) film na 5
lolowiec

Cóż, poza wspaniałą grą Colina Firtha, nie widzę w tym filmie nic ciekawego. Nudny, przewidywalny, nic odkrywczego. Rozumiem, że jest to prawdziwa historia króla Jerzego, ale w całej jego historii nie widzę nic, co warte byłoby 2 godzinnego filmu. A jeśli jednak coś interesującego było - ten film tego nie pokazał.

rocktechnika

Po co oglądacie tego typu filmy? A co miało być? Na koniec miała być strzelanina? Brak słów.

ocenił(a) film na 8
lolowiec

"Zero akcji" rotfl :D

Czego oczekujesz od dramatu? Pościgów, strzelanin, wybuchów? Film jest oparty na faktach, także akcji w stylu twistów & turnów też nie możesz przecież oczekiwać. Bardzo fajnie się ogląda, jest fantastycznie zagrany, z dobrą muzyką i zdjęciami.

ocenił(a) film na 7
lolowiec

Mam dosc podobne zdanie co założyciel tematu, film jest przydługi, nie dzieje się nic ciekawego bo nic w tej akurat historii szczegolnego dziac sie nie moglo. Są dramaty o niebo lepsze i w ktorych cos sie przy okazji dzieje. Jedno jest pewne, na pewno dwie role godne nawet oscara, aczkolwiek konkurencja spora. Jedno mnie zastanawia, ogladam wiele rodzajow filmow, w zaleznosci od nastroju, towarzystwa, potrafie docenic wielkie filmy z kazdego gatunku, ale nie potrafie wyobrazic sobie, ze ten film moglby zostac uznany filmem roku, co wielu mu wrozy. Po prostu bez przesady, film dobry, czyli 7/10, dziekuje.

ocenił(a) film na 10
legos

jak dla mnie film był bardzo ciekawy , czasem nawet smieszny .Mam nadzieję że zdobędzie dużo oscarów

ocenił(a) film na 3
lolowiec

Masz racje film zdecydowanie przereklamowany cos na poziomie Księżna czy Agora same nudy. Dziwi mnie ocena na filmweb ponad 8 smiech na sali.Niestety tak juz jest ze ludzie glosuja wysoko tylko dlatego ze jacys pseudo krytycy uznali ten film za wybitn to samo z The Social Network toc to najdluzsza reklama na swiecie .Ciekawe gdzie sie zapodzialy akademi takie filmy jak np.Jak wytresować smoka ,Wyspa tajemnic.?>

użytkownik usunięty
pokemon227

Takie filmy mają w sobie szeroko pojmowany walor edukacyjny. Nie tylko dowiadujemy się o na swój sposób fascynującym epizodzie z życia postaci historycznej (i to nie byle jakiej), ale również dostajemy solidną dawkę pokazu, jak walczyć z własnymi słabościami.
Biorąc pod uwagę te czynniki to zarówno Incepcja jak i Wyspa Tajemnic, choć świetne i trzymające w napięciu - pozostają w tyle.
Co do Social Network zgadzam się w pełni, fajny film, ale bez przesady :) Już wystarczy, że sam Facebook robi ludziom wodę z mózgu :)

ocenił(a) film na 3

Niby cos tam przedstawia ale 12 nominacji do oskara to lekka przesada np. Czarny łabędź zaledwie 5, a
Wyspa tajemnic 0. Dlatego uważam ze, nagrody akademi stracily juz dawno prestiz bardziej sobie cenie np. Festiwal w Cannes.

pokemon227

Wyspa Tajemnic nie załapała się przez datę premiery, z tego co pamiętam.
Czarny Łabędź jest gorszym filmem.

ocenił(a) film na 3
klaus_kinski

Wyspa Tajemnic premiera:26 marca 2010 (Polska) 13 lutego 2010 (Świat) więc chyba sie mylisz.

pokemon227

Czytałem, że brak nominacji wiąże się z przesunięciem daty premiery... Teraz nie mogę znaleźć konkretów, ale trudno uwierzyć, że Wyspę pominięto przy wszystkich nominacjach od tak.

użytkownik usunięty
pokemon227

Czarny łabędź dopiero przede mną, dlatego nie mogę się wypowiedzieć :)

ocenił(a) film na 10

Social Network był dobrym filmem. Nie zaskakiwał.
Co do King's Speech Colin o ile nie dostał Złotego Globa(nie pamiętam)
Oskara powinien. Genialnie zagrał jąkałę. Te świeczki w oczach za każdym razem jak miał przemówić..
A Oskara za żeńską rolę -Natalie Portman.