PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051646}

Jak zostałam perliczką

On Becoming a Guinea Fowl
2024
6,8 2,0 tys. ocen
6,8 10 1 1985
7,0 33 krytyków
Jak zostałam perliczką
powrót do forum filmu Jak zostałam perliczką

Bardzo poruszający film. Tym bardziej, że to same kobiety wymuszają na innych kobietach ukrywanie swoich traumatycznych przeżyć, bólu i złości. Dla mnie nie pojęte. Śmierć w żadnym wymiarze nie powinna chronić złych ludzi. A takim potworem był wujek Fred.
Mężczyźni w tym filmie są pozornie nieobecni, ale ich patriarchalny stosunek do kobiet widoczny jest w każdej scenie, w której się pojawiają.
Sekrety i kłamstwa, które niszczą. Trzeba mieć odwagę, żeby stać się perliczką, która znana jest z tego, że swoim specyficznym, głośnym krzykiem ostrzega o obecności drapieżnika. I taka jest rola kobiet wobec innych przedstawicielek swojej płci - bić na alarm, a nie ukrywać!

Agatonik

czy ten film jest w necie z lektorem PL albo napisami PL ? jeśli tak proszę o link a jeżeli nie to proszę link do wersji ENG

ocenił(a) film na 8
wizzynoise

Niw wiem. Poszukaj. Ja oglądałam na festiwalu NH

Agatonik

Ok dzięki za info

Agatonik

Mnie zastanawia tło tego filmu, matka Shuli zarazem siostra zmarłego są bardzo zamożni na tle całej rodziny i społeczności

ocenił(a) film na 8
henry22miller

I co z tego miałoby wynikać?

Agatonik

Nic, chciałbym po prostu widzieć więcej o tej społeczności. Było widać dość dużą różnicę między rodziną Shuli a resztą mieszkańców.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Bardzo celnie, zgadzam się z Tobą w pełni, a film niesamowity, oprócz skrywanego problemu, świetnie pokazuje rytuały tam panujące, dla nas całkiem obce