A ja dałam nawet 10/10...w porównaniu to tych wszystkich statnich polskich szmir od Tylko mnie kochaj do nigdy w zyciu itp. to ten film jest na prawdę świetny... Wreszcie troche ambicji w polskim kinie:)
Cudowny film, szerokim lukiem omijam polskie filmy..., ale Jasminum to byl dobry wybor, bez watpienia, bez Gajosa ten film bylby zaledwie dobry, sam aktor jest jak wino, im starszy tym lepszy, jowalnosc i ujmujaca skromnosc brata Zdrowko jest glowna osia tego filmu, coz panowie Linda, Pazura i cala reszta rozreklamowanych aktorow poczatku lat 90, moze conajwyzej reklamowac kolejne generacje proszkow do prania, bo czas konsumpcji byle czego juz sie skonczyl, polscy filmowcy robcie filmy zanim zasluzeni aktorzy odejda na zawsze z tego marnego padolu, a otaczajaca nas prozachodnia komercyjna tandeta zaleje wszystko...
Ja podobnie... Szerokim łukiem.Ten jest wyjatkowy. Jest tylko JEDNA, JEDYNA rzecz ktora mnie razi. Efekty wizualne/specjalne rodem z Harryego Pottera(jest pare takich momentow,mozna je policzyc na palcach jednej reki ). Film "magiczny",ale ową magie mozna pokazac w bardziej "realny" sposób ;) Gajos pokazał, że potrafi zagrac każdą role. Film wart obejrzenia chociazby dla jego kreacji.
Co do czysto osobistych odczuc, to moj ojciec płakał pare razy .... ;) Mama również.Nawet ludzie bez uczuc( sa tacy? ) nie beda ogladac filmu z obojetnoscia w oczach.
Serdecznie Polecam.
Owszem, bez tych cyfrowych wspomagaczy film bylby naturalniejszy, a bracia zakonni jeszcze bardziej skromni i ubodzy w odniesieniu do tetniacego zyciem miasteczka, mam jedno ale!, co robil tam dwumetrowy z kwadratowym ryjem "aktor" grajacy brata Czeresnie, rownie dobrze mogliby go postawic jako figure obok sw. Rocha, moze wtedy ptaszki jemu by glowy obsraly a nie swietemu:)...
Pozdrawiam mame i tate za nieskrepowane okazywanie wzruszen;).
Zgadzam się z Wami ;)
Od siebie jeszcze dodam tylko, że ten film jest tak rewelacyjny, iż chciałoby się go oglądać przynajmniej raz w tygodniu ;P... bynajmniej - trzeba go obejrzeć chociaż kilka razy, żeby w pełni zrozumieć co autor chciał powiedzieć przez daną scenę ;) nie chodzi tu o to, że film jest taki 'ciężki', ale ma taki świetny scenariusz, że pozornie nieważne rzeczy na początku mają kluczowe znaczenie :] (np. "...głupcze pochyl głowę a go zobaczysz" - i wiadomo o co chodzi ;P )
Ukłony dla pana Gajosa!
Zgadzam się z Wami!
Współeczesne polskie kino odstrasza mnie na kilometr, bo niestety w 90%, to szmira.
Jasminum po raz pierwszy widziałam niecały rok temu w dodatku w plenerze, na Lecie Filmowym i mnie wprost zachwycił.
Piękny, magiczny, baśniowy klimat.
Leżę na błoniach, oglądam, do tego niebo, gwiazdy. Istny mistycyzm!
Też daje 9/10.
pozdrawiam
heh..Ja tez sie z Tobą Zgadzam.Polska Kinematografia nie cierpi na Brak pomysłow , lecz na Brak Funduszy * Polsat , Tvp , oraz TVN powindły sie za to zabrac 100 tys zł. dla nich to jest kropla w morzu...Jedyne filmy które odbijaja sie echem za granicą sa dziełami krótkometrazowymi (np.Katedra)...Amerykanie napisza tylko Scenariusz na Kolanie i juz robia Film (takie miałem wrazeniej jak wczoraj ogładałem Posejdona;])
Ale rzeczywiscie Jasminum to jeden z najlepszych Filmów ostatnich Lat*
Dla mnie jedynie te narodowe Produkcje Powindły byc Pokazawywane za granica , bo reszte nawet wstyd puscic w kinie w Kądrobku na ekranie z przescieradła.:)
1.Oczywuscie Jasminum
2.Symetria
3.Skazany na Bluesa
4.Plac Zbawiciela
5.Pręgi
6.Pianista
7.Dzien Świra
8.Katedra i Sztuka spadania
9.Czesc Tereska
Inne Polskie Produkjce nie przyciagneły mojej wiekszej Uwagi