PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209658}
7,2 81 tys. ocen
7,2 10 1 80929
7,4 28 krytyków
Jasminum
powrót do forum filmu Jasminum

czy on przez 20 lat tak bardzo cierpiał z tego powodu, że opuścił przyszłą - niedoszłą żonę przed ołtarzem? Dlaczego więc jej nie odnalazł, dlaczego nie pojechał na swój ślub, tylko został w klasztorze? Nie rozumiem tego. A później mówi, że nie wróci do klasztoru, bo za dużo pamięta czy jakoś tak. Ale o czym pamięta? Jakie to wspomnienia tak go dręczą?
Ogólnie uważam film za bardzo dobry i pięknie wyreżyserowany, tylko ta kwestia coś mi nie gra.

ocenił(a) film na 5
Medea_2

też nie rozumiem. Może ktoś nas oświeci.

ocenił(a) film na 8
Medea_2

Wydaje mi się, że Czeremcha faktycznie (poza strachem) poczuł powołanie, dlatego uciekł do klasztoru w dzień ślubu. Ale cały czas w klasztorze pamiętał o miłości do Nataszy i to było też dla niego udręką, ale też drogą cierpienia do "jego świętości". W końcu nastąpił większy kryzys kiedy pojawiła się Natasza i tym razem uciekł z klasztoru.
Ostatecznie, wybrał drogę powołania, gdy zrozumiał, że jest ona dla niego dobra, a pamięć o Nataszy i tym co zostawił/ mógł mieć, będzie z nim bez względu na to gdzie się znajduje. Natasza zrozumiała to wcześniej i w geście prawdziwej miłości i przebaczenia sprezentowała mu zapach "zapominania" .
Faktycznie dosyć niejasny wątek, ale ja go tak odbieram.

PS.: Odpowiedź po 19 latach XD Proszę :D

ocenił(a) film na 6
jojo742

Co tam, że po 19 latach ważne, że pomogło :). Dzięki też się nad tym zastanawiałam