PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491042}

Jeździec znikąd

The Lone Ranger
2013
6,6 126 tys. ocen
6,6 10 1 126112
5,2 29 krytyków
Jeździec znikąd
powrót do forum filmu Jeździec znikąd

Jeździec znikąd to przede wszystkim rozrywka, duża doza humoru i wartkiej akcji, ale pod komediowym płaszczykiem odnajdujemy pewne refleksje. Nic po tylu latach się nie zmieniło dalej kula rządzi światem ( ostatnia scena przekazania kuli chłopcu), dalej sprawiedliwość jest wypaczana, a do rządzenia jak zwykle pchają się szumowiny. Duży plus za nie włażenie amerykańcom w tyłek, pokazanie wyzysku i mordu Indian dla srebra.
Wiele przekomicznych sytuacji, zabawnych kwestii, no i ten koń, który z tej całej trójki wydawał się najmądrzejszy xD xD Dobre aktorstwo patrz Helena Bohnam Carter i scena pokazywania nogi dla jednego z żołnierzy, wycelowanie i buum xD A pan Depp za bardzo niestety Sparrowski.

Prage zauważyć , że jeśli chcesz się dobrze bawić, nieźle pośmiać, ale też przemyśleć pewne sprawy : np nasz Kemsabe patrzył na Tonto jak na dzikusa, a okazało się , że są tacy sami, "dzikusy" okazali się bardziej ludzcy, pomagając Tonto w finałowej scenie, niż Ci cywilizowani ludzie mordujący Indian dla ich ziem i zysku. Jeśli lubisz grę Heleny Bohnam Carter i tak jak wyżej wspomniałam wartką akcję - warto wybrać się na ten film, ja na pewno jeszdze nie raz do niego wrócę.

użytkownik usunięty

za literówki przepraszam, szybko pisałam temat XD

exactly :) nic więcej nie mam do dodania

użytkownik usunięty
kam001

co do samego Kemosabe, rolka niezła, ale szału ni ma.

użytkownik usunięty
kam001

byłaś na wersji z napisami czy dubbingiem ?

powiedzmy, że napisy :) w kinie nie byłam :D

użytkownik usunięty
kam001

powiedzmy hehe, no ja byłam w kienie na wersji z napisami i nie żałuję, co oryginalne głosy, to oryginalne, dawno juz Deppa nie słyszałam xD

ja mam takie coś, że uwielbiam słyszeć aktorów :) a dubbing akceptuję tylko w animacjach

użytkownik usunięty
kam001

ja dubbing przezyje, ale tez wole czasem napisy :)

:) nie mnie strasznie dubbing razi w filmach brrr nie nie i jeszcze raz nie ...

PS. słuchałaś ??

użytkownik usunięty
kam001

zaraz sobie wysłucham, dziękuję ;*

Daj znac jestem ciekawa :)

użytkownik usunięty
kam001

bardzo fajny kawałek, taki mroczny, głos wokalistki ciekawy :) dzieki

użytkownik usunięty
kam001

W jakiej jakości?

cam ale dobra :)

użytkownik usunięty
kam001

Chętnie bym obejrzał, a do kina nie chcę mi się.

:P no to siup

użytkownik usunięty
kam001

Nie chcę CAM mimo że mówisz jakość dobra. :(

no to jeszcze musisz poczekać :/

ale wiem co masz na myśli, też się przemęczyłam z tym CAM

ocenił(a) film na 8
kam001

Gdzie oglądałas w sensie na jakiej stronie? Ja byłam dwa razy w kinie z napisami ;)

użytkownik usunięty
kam001

podbijam pytanie ;)

trnty "_"_

użytkownik usunięty
kam001

cholibka, nie lubie sie z nimi bawic xD

masz chomiczka, jak masz go na kompiaku, to wrzucilabys, dobra kobieto o zlotych sercu ?!

ocenił(a) film na 8
kam001

Oksymoron.

ocenił(a) film na 6

Zgadzam się z Tobą, że na film trzeba patrzeć jak na komedię - śmiać się z głupich tekstów i przekomicznych sytuacji, pod którymi schowany jest szary, rzeczywisty świat pełen przemocy i wyzysku.
Tyle ze moim zdaniem temat wymordowania Indian dla tak błahych spraw jak lepszy dojazd do innej części kraju, czy srebro, to dla mnie nie jest temat do tworzenia komedii. Może poszłam na film ze złym nastawieniem, bo przed pójsciem do kina słuchałam wywiadu z Deppem o tym jak sie cieszył że gra w filmie gdzie tematyką jest historia jego przodków - sądziłam ze będzie bardziej poważny. I to jest tak naprawde jedyna rzecz, która bardzo mnie zniesmaczyła wręcz, czyli własciwie sam sens filmu...

użytkownik usunięty
cookie_eater

Jakby zrobił poważny film o mordowaniu Indian i ich wyzysku przez Amerykanów, to miałby niezły bojkot filmu xD no ale w sumie popatrz czy jest wiele filmów poważnie i prawdziwie pokazujących historię Indian, raczej nie za wiele jest takich filmów o takiej tematyce, wiadomo dlaczego.

Ja tam niesmaku nie czułam, było to wyważone, z jednej strony groteska, z drugiej pokazanie pewnych spraw nawet metaforycznie - sceny z chłopcem, jakby zderzenie dwoch pokolen, ta zla natura ludzka sie nie zmienila, jak wyzej wspomnialam dalej kula rzadzi swiatem, ale te mlode pokolenie ma szanse jeszcze tez wybrac strone sprawiedliwych

ocenił(a) film na 6

Dlaczego od razu bojkot? Film pokazywałby prawdę.
I chcę zaznaczyć że chodziło mi o nastawienie z jakim się idzie na film - ja poszłam ze zdecydowanie złym. Jeśli ktoś od początku nastawia się na, tak jak to nazwałaś, groteskę, to się nie rozczaruje, a wręcz dobrze zabawi. Mi po prostu nie przypadł ten temat w tym wydaniu. Szkoda że przed pójściem, nie przeczytałam takiej opinii, która sugerowałaby takie nastawienie, wtedy może wyszłabym z innym uczuciem...

Jednak nie mogę odjąc filmowi dobrej gry aktorskiej i barwnych bohaterów - Helena w każdej roli jest przekonywująca, a jako burdel-mamy jej się nie spodziewałam ;)

użytkownik usunięty
cookie_eater

No i pokazuje, ale na mniejszą skalę tak to nazwijmy.

Dlatego ja staram się przed pójściem do kina, obejrzeć tarjler przeczytać opis, zobaczyć ocene na fw i wtedy już wiem na co się mam nastawiać i albo się wybiram do kina albo nie, żeby potem nie psioczyć i nie narzekać, że to, że tamto...

mi się bardzo motyw ze strzelająca nogą podobał xD można się było uśmiać : 'no wyżej wyżej... już pan dochodzi, wyżej... odpala i buuum"

ocenił(a) film na 6

Gorzej jak się własnie sprawdza takie informacje i przez przypadek trafi się na dość spory spojler. Wiele razy coś takiego mi sie przytrafiło... I napisałam wcześniej ze słuchałam wywiadu z Deppem na temat tego filmu, więc nie można mówić że az tak bardzo nieprzygotowana na niego byłam - po prostu po jego słowach sądziłam że obejrzę coś troszkę innego.

Tak, ta scena była genialna :)

użytkownik usunięty
cookie_eater

No tak spolery to też nie ejst zbyt zachęcające, jednka mnie to nie przeraża, ja w ogole mam tak, że czasem swoj ulubiony film potrafie ogladac kilka razy pod rzad xD Czasem mozna tez źle czyejś słowa zainterpretować

Ja sobie za jakiś czas obejrze go znowu, gdzies online

ocenił(a) film na 3
cookie_eater

Ja oglądałem jako komedię i nie pomogło.

co z tego, że Depp i Bohnam Carter, jak Hammer zagrał takie drewno, że szkoda na to patrzeć...

użytkownik usunięty
sucinum

jego gra ale nie powalała, ale tez nie byla jakas strasznie zla, nie przesadzajmy

zła nie była ;] była drewniana do potęgi :D

użytkownik usunięty
sucinum

moze i faktycznie

ocenił(a) film na 8

Ja również mam podobne odczucia odczucia. Dzięki za obiektywna opinię. Więcej takich :)

użytkownik usunięty
wacha_

dziękuję i pozdrawiam

jak dla mnie Helenki♥ było za mało ;( ale całość (fabuła,gra aktorska, scenografia, efekty) na duuuży +. Dobry film na niedzielne popołudnie.

użytkownik usunięty
camillo_kp

to, że za mało to wiadomo, mogłoby być wiecej scen ze strzelającą nogą xD

No mnie właśnie brakowało scen z Helen, było ich zaledwie dwie, a szkoda...

użytkownik usunięty
camillo_kp

no i jest juz na kinomaniaku ;) ale podobno napisy nie za bardzo

ocenił(a) film na 8

Ze wszystkim się zgadzam. Film bardzo mi się podobał :). Niestety, miałam pecha i trafiłam na seans z dubbingiem.

użytkownik usunięty
Hadley

Ja tam nawet czasem wolę z dubbingiem.

ocenił(a) film na 6

oj dobrze ze nie tylko ja zauważyłam 'Sparrowskiego' Deppa , bo moja koleżanka stwierdziła że mam jakieś schizy, no i już myślałam że może serio mi sie wydaje czy coś . No a wg mnie brakowało jedynie rumowego zachwiania i typowy Sparrow.

Co do reszty zgadzam się , lekka komedia , pełna akcji , dobra Carter , także jak ktoś oczekuje jakiś głębszych treści to się tu tego nie doszuka . Można obejrzeć :)

użytkownik usunięty
duchna

no mozna to porownywac w ogole z Piratami , pierwsza czescia, bo bylo to podobne no po prostu. Ale rozrywka była ? była i to jest istotne. Ja sie na tym filmie nieźle ubawiłam, na to się nastawiłam i to dostałam

ocenił(a) film na 7

Wrócić do tego filmu? To już lekka przesada , a co do aktorstwa Carter to zagrała w tym filmie łącznie 5 minut ? Zwykła epizodyczna rola .
Parę razy byłem zmuszony ziewnąć + niestety Depp się wypala. 7 za tonto i konia

użytkownik usunięty
Noizebeat

Wrocic = mi sie podobal, cala sala rechotala sie wlacznie ze mna :P