Jeździec znikąd

The Lone Ranger
2013
6,6 126 tys. ocen
6,6 10 1 126202
5,2 29 krytyków
Jeździec znikąd
powrót do forum filmu Jeździec znikąd

Omijałem ten film jak pies jeża, głównie przez tutejsze komentarze. W końcu się wybrałem z
dużymi obawami, główne ze względu na tematykę. Dziki zachód temat chyba maksymalnie
wyeksploatowany i od lat wiejący nudą. Nie jest to II wojna albo pirackie Karaiby czy VII wieczna
Francja. Nie będzie nazistów - który obecność podbijała atrakcyjność Indiany Jonesa. A gdy ich
zabrakło w II i IV części Indianie zostało może połowę atrakcyjności. Speluny, brudasy, saloony z
desek i jałowe pustkowia. Jaką fascynującą historię można opowiedzieć w takich realiach.
Teraz jestem świeżo po obejrzeniu Lone Ranger. Wow!!! Jak bardzo się myliłem! Kwintesencja
kina przygodowego. Moim zdaniem film na miarę Poszukiwaczy Zaginionej Arki, ID i Ostatnia
Krucjata czy Piratów z Karaibów (ale wyłącznie I części). Dawno się tak nie ubawiłem. Nawet nie
wiem kiedy upłynęło 2,5 godziny. Scena otwierająca i finałowy pościg niewiarygodny. Dużo
humoru, takiego jaki lubię. Depp jak zwykle rewelacyjny. Na taki film konieczne należy przejść się
do kina. I tu chylę głowę przed twórcami - bez nazistów, piratów i muszkieterów, co w przypadku
filmu przygodowego jest dużym wyzwaniem.
PS. Z drugiej strony ostatnio zakupiłem w jakiejś gazecie film "Sęp" kierując się bardzo dobrymi
komentarzami na forum. Ocena prawie 7. Już dawno się tak nie zawiodłem. Więc mimo
powszechnej krytyki 9 z serduszkiem ode mnie i czekam na remake!

heavy_2

Na remake? Chcesz nowej historii dopiero co powstałego filmu? :)
Chyba chodziło ci o kontynuację ;)

A co do samego filmu to ja również byłem miło zaskoczony, bo po tutejszych wpisach oczekiwałem nudnego filmu na dzikim zachodzie, a w gruncie rzeczy było na prawdę w porządku.

ocenił(a) film na 9
Maniek2008

Przepraszam, przejęzyczenie ... pewnie z emocji. Oczywiście chodziło o kontynuację.

ocenił(a) film na 7
heavy_2

Kontynuację ? ale czego ? jak wszystko się zakończyło..
A jak dla mnie to momentami nudny film =/
J.Deep jak zawsze rewelacyjny i dość dużo humoru bo poza tym to marnie...
Ale 7 bym dał ;3

NanakiXIII

To jest jedna pełna historia, ale dalsze losy jeźdźca jak najbardziej mogłyby powstac. Nowe przygody, nowi bohaterowie itd. Prawda jest taka, że kontynuacji zapewne nie będzie, bo film mało zarobił. Ode mnie również film dostał 7 ;)

ocenił(a) film na 4
heavy_2

Niezły trip. Pozostaje życzyć szybkiego powrotu do rzeczywistości.

Jednemu podoba się ten film innemu nie. Rozumiem to. Ale stawianie tej produkcji w pierwszym rządzie kina przygodowego? Halo tu Ziemia, wracaj do nas.

ocenił(a) film na 9
Troublesome

Stawiam bez wahania każdą kwotę. Masz lepszych kandydatów w pierwszym rzędzie to ich podaj. Powiedzmy tak od lat 70.
Dla przykładu: Piraci z Karaibów, Indiana Jones, Księga Narodów, Sherlock Holmes, Mumia, Back to The Future a jeszcze sporo miejsc zostało.
Więc proszę oświeć mnie, abym mógł wrócić na ziemię.

ocenił(a) film na 4
heavy_2

Hah i jeszcze Lone Ranger... Co do Indiany i Powrotu to zgadzam się. Do tego plus minus z '70+, bo nie chce się mi sprawdzać dat: "Człowiek, który chciał być królem", "Monty Python i Święty Graal", "Piraci" Polańskiego, "Papillon", "Lawrence z Arabii", "Wehikuł czasu", "Wielka ucieczka", może jeszcze Star Wars i gdzie Jeźdźcowi do tych produkcji. Bądź poważny. Zaznaczam, że kino przygodowe znam stosunkowo pobieżnie, więc może znajdzie się tutaj jakiś sympatyk i wypisze jeszcze z kilka produkcji temu panu.

Troublesome

"Przygody barona Munchausena", "Goonies", "Rapa Nui", "Park Jurajski", "Cobra Verde", "Cena strachu" - wersja z 1977, "Człowiek zwany Koniem", "Aguirre, gniew boży", "Bunt na Bounty", "Sztorm", "Ucieczka Logana", "Wodny świat", "Pan i władca: Na krańcu świata", "Zimne piekło", "Szogun", "Powiew pustyni", "Trzynasty wojownik", "1492: Wyprawa do raju", "Gwiezdne wrota" długo można by jeszcze wymieniać.

ocenił(a) film na 4
HlTMAN

A propos "Aguirre, gniew boży". Bardzo lubię ten film i zastanawiam się czy "Fitzcarraldo" oraz "Cobra Verde" są w tym samym tonie. Oglądam teraz trochę inne kino i nie bardzo chce się mi to sprawdzać. Widzę, że filmweb powiązał te produkcje. Ale jeżeli jest to poziom Aguirre... to nie ma z czym zwlekać.

Troublesome

Jeśli szukasz podobnych filmów do Aguirre... to zobacz "El Dorado" i "Cobra Verde". "Fitzcarraldo" jest nieco nudnawy i ma z nim zdecydowanie najmniej wspólnego. Od strony technicznej oba filmy Herzoga są z najwyższej półki i na pewno warte obejrzenia.

ocenił(a) film na 9
HlTMAN

Jestem w szoku nie wiedziałem, że "Aguirre, gniew boży", "1492: Wyprawa do raju", "Gwiezdne wrota" , "Monty Python i Święty Graal", "Lawrence z Arabii", "Wehikuł czasu", "Pan i władca: Na krańcu świata" można uznać za kino przygodowe. Nawet "Wielka ucieczka" jest dla mnie bardziej komedią niż kinem przygodowym. Wymienione przez Was to kino sci-fi, komedie, dramaty historyczne - przynajmniej dla mnie.
Powiem tak, jeśli definicja kina przygodowego według Was jest tak szeroka, to w zasadzie mało który film nie jest przygodowy - np. Władca Pierścienia, Królestwo Niebieskie, Forrest Gump, Tańczący z Wilkami, Angielski Pacjent nie zastanawiałbym się nad Bękartami Wojny, chwilę zawahania miałbym przy Szeregowcu Ryan.
Jak można dramat "Aguirre, gniew boży", "1492: Wyprawa do raju" czy Cobra Verde porównać do kina przygodowego. Przecież to poważne kino dramatyczne i nijak nie przypomina przygodowego.
Jeśli uważacie, że czymś naturalnym jest porównanie
Poszukiwaczy Zaginionej Arki z "Aguirre, gniew boży" lub "1492: Wyprawa do raju" to chyba jakieś nieporozumienie.
Idąc dalej waszym trybem rozumowania, zadam proste pytanie i proszę o odpowiedź z uzasadnieniem. Który film jest Waszym zdaniem lepszy

Lone Ranger vs Cobra Verde i dlaczego - według Was to ten sam gatunek czyli filmy jak najbardziej porównywalne?

PS. Lone Ranger nie jest filmem:
- dramatem historycznym
- kinem moralnego niepokoju
- dramatem obyczajowym
- fantasy
- science- fiction
- dramatem wojennym
- kryminałem
- thrillerem
- horrorem
- political thriller
- katastroficznym
- historycznym
- komedio dramatem filozoficznym
- i wieloma innymi gatunkami filmów który cytujecie
Jest
filmem przygodowym (awanturniczym) po części jedynie westernem i komedią

i na koniec zacytuję:
"HALO TU ZIEMIA, WRACAJCIE DO NAS!"

ocenił(a) film na 9
heavy_2

SPOILER!!!!

Zgadzam się to film przygodowy, jednak raczej nie dla dzieci .Jest tu baardzo dużo zabijania. Film na wesoło a w środku rzeź Indian i rzeka zalana ich krwią. Najbardziej raziło mnie ten element komediowy ucieczki drezyna a w około masakra Indian. Reszta filmu bardzo fajna jak na kino przygodowe. piękne klimaty i muzyka.