PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491042}

Jeździec znikąd

The Lone Ranger
2013
6,6 126 tys. ocen
6,6 10 1 126112
5,2 29 krytyków
Jeździec znikąd
powrót do forum filmu Jeździec znikąd

ten film je za je bi sty Depp w przygodowcyh filmach gra swietnie patrz piraci z karaibow , tu w roli indjanca tez zaradny smieszny bystry . Polecam 2.20 czasu spedzone przy tym filmie naprawde nie poszlo na marne

tabaluga191919

Wielkie studia filmowe, wydając setki milionów na blockbuster, zawsze wymagają od twórców aby był on zrozumiały dla pewnego rodzaju widza: 14-letniego latynosa analfabety.

Gdyby taki widz miał konto na filmwebie i chciał sie podzielic swoimi wrażeniami, to moim zdaniem właśnie tak by to wyglądało.

1ceber1

Ha! :D Dobre podsumowanie pierwszego komentarza.

A teraz tak troche na powazniej: ogladac film czy nie? Kolejni ala "Piraci z Karaibow" z "przezabawnym" Dzonym czy rzeczywiscie dobry film?

MYRONfw

Też sie wczoraj zastanawiałem ale po przeczytaniu kilkudziesieciu opinii zdecydowałem, że film kasuje z dysku bez oglądania. Obejże go za kilka lat w trakcie krytycznej nudy czyli w świeta. Pewnie bedzie leciał co rok...

ocenił(a) film na 9
1ceber1

Film zaskoczył mnie na plus - bynajmniej nie przepadam za filmami akcji z naciąganą dawką wątpliwego humoru, ale jeździec ma w sobie bardzo ciekawe przesłanie - wbrew komentarzom poniżej. Mamy młodego prokuratora, który wierzy w prawo i instytucje państwa na której się zawodzi, władze które uśmiechają się na wielkiej scenie do ludzi których wyzyskują przy wspólnym "zielonym" stoliku, outsidera Indianina, który wydaje się szaleńcem, lecz to ten szaleńcem od początku zna jako jedyny prawdę o tym co się dzieje na "górze" i kto odpowiada za zło. Pokazuje problem rasizmu, scena w burdelu, i to ksiądz jako pierwszy wbiegający do burdelu z widłami po to by oczyścić "świątynie" z czerwonoskórych. Wódz wioski Indian mówiący - wojna - nic nie znaczy i tak jesteśmy duchami - zwracając tym samym uwagę "białym" czyli naszej cywilizacji, iż człowiek to nie tylko materia, lecz to co żyje wiecznie to nasz duch - tym czasem biali, dla materii: kolei, srebra, "postępu" są w stanie zabijać, niszczyć, tylko po to by karmić swoją śmiertelną pychę. Właśnie dlatego film zasłużył w mojej ocenie na 9, ponieważ obok scen akcji, niewyszukanego humoru ma przesłanie i daje do myślenia, w odróżnieniu do wielu filmów tego gatunku. A rozmówcą poniżej życzę by nie musieli zakładać maski i mogli żyć w lepszej cywilizacji, takiej która pozwala człowiekowi zachować jego prawdziwą twarz ;) Dobrej nocy!