PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561326}
7,4 236  ocen
7,4 10 1 236

Jedz, nim zgnije!
powrót do forum filmu Jedz, nim zgnije!

Dobre ale nie nasze realia..

Megido

Póki co to nie, gdyż my tyle jedzenia nie wyrzucamy ale to się szybko zmienia, szczególnie w dużych miastach
a film daje do myślenia, po co tyle produkujemy jedzenia a jak juz produkujemy to je marnujemy

ocenił(a) film na 7
CiapulKosmaty

Gotuję czasem dla Food Not Bombs w W-wie, większość jedzenia mamy z odzysku, wierzcie mi, że naprawdę się zdziwiłem gdy zobaczyłem ile dobrego jedzenia się u nas wyrzuca. Z tego co wiem nie ma też możliwości legalnie bezpłatnie go oddawać, a skolei kontenery przy marketach sa zazwyczaj ogrodzone i chronione, byc może dlatego niewiele jest informacji o skali marnotrwastwa żywności w Polsce, jednak ze statysty którewyczytałem zdaje się w Polityce, powoli doganiamy UE, gdzie na smietniku ląduje 30% wyprodukowanego jedzenia.

ocenił(a) film na 8
CiapulKosmaty

Zdziwił byś się ile wyrzucamy! Zaglądnij kiedyś do konteneru za bierdronką po zmroku, sam się przekonasz;)

ocenił(a) film na 8
Megido

W Polsce jest o wiele trudniej z dumpster divingiem (gdzie w krajach północnej i zachodniej Europy jest to dziecinnie proste), ale da się. Z kolei proszenie o żywność na targowiskach i giełdach jest bardzo proste. Też brałem udział w paru foodach i rzeczy braliśmy głównie z targu. Największym ograniczeniem tu była pojemność plecaka i udźwig :)

ocenił(a) film na 8
Megido

Zdecydowanie na nasze realia. Zapraszam do Piotra i Pawła, Chaty Polskiej i Tesco po godzinach- widok kilogramów jedzenia w śmietniku jest porażający. Mam znajomego, który pracuje w markecie i informuje mnie o "dostawach" dla mnie więc np. przed świętami sklep wyrzucił towaru za 5 tysięcy złotych...