PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=826619}
4,9 375  ocen
4,9 10 1 375
2,3 6 krytyków
Jessica Forever
powrót do forum filmu Jessica Forever

Film jest wyjątkowo niskobudżetowy, co samo w sobie nie jest przyganą, szczególnie gdy się wspomni niektóre osiągnięcia kina campowego, nie zapominając, rzecz jasna, o dokonaniach Jima Jarmuscha. Jednak w tym wypadku wydaje się, że mamy do czynienia z jakimś szczególnym rodzajem cięcia, bo nie tylko budżetowego, lecz i intelektualnego, bowiem scenariusz to nieudolne połączenie odległych nut dobiegających nas od strony współczesnej Nibylandii i taniego, ociekającego lepkim sentymentem harlequina osadzonego w bardzo nieodległej dystopii.Być może twórcy wiedzieli, co chcą przekazać widzom, jednak obawiam się, że widzowie nie dorównają do ich poziomu i nawet po napisach końcowych (jakże kojących nudę!) nie będą mieli zielonego pojęcia, o co chodzi. Sądzę, że o nic. I to tyle tym filmie, bo nie mam zamiaru tracić na niego więcej czasu, myślę jednak, że ten, który nie lubi grafomanii, mocno przemyśli swój zamiar zanurzenia się w emanacje osobowości współscenarzystów i współreżyserów razem wziętych.
Zresztą, jak chcecie, to oglądajcie, ale przez cały czas pamiętajcie, że JA was do tego nie zachęcałem!
P.S. Ocenę podwyższyłem o co najmniej 1 z uwagi na pracę operatora, który chyba jako jedyny z ekipy znał się na swojej robocie.

ocenił(a) film na 4
Julian_Mach

Gdzie to widziałeś? Byłeś na Berlinale? Bo nie wiem, czy dało się to gdziekolwiek indziej obejrzeć xD

ocenił(a) film na 3
CrazyMusic

Poza Berlinale jest jeszcze poczciwy internet. Jak to się mówi: "jest tam wszystko". Obejrzałem sobie zatem spokojnie w domu (oczywiście online, nie jakieś tam "torrenty") i naprawdę nikomu nie polecam powtórki z mojego bolesnego doświadczenia.

ocenił(a) film na 4
Julian_Mach

Hah, nie sądziłam, że gdzieś to można zobaczyć i to legalnie! Ja właśnie obejrzałam to na zeszłorocznym Berlinale (jeden z ostatnich seansów, na które zostały bilety) no i cóż... Dobre kino klasy B ;) Za to w tym roku trafiłam na Berlinale o wiele lepiej, bo na premierę Ostatniego etapu po obróbce cyfrowej. Chyba odpuszczę sobie filmy konkursowe na rzecz klasyków.

CrazyMusic

Obejrzeć można na mini.com. Szukałem w tym jakiejś symboliki, odniesień do czegokolwiek, ale niczego nie odnalazłem.

Pete

mubi.com