Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 488 tys. ocen
7,5 10 1 487916
5,9 45 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

Spodziewałem sie innego filmu. Przed obejrzeniem nie czytam rozbudowanych recenzji, aby nie pozbawiać się przyjemności obejrzenia filmu "ten pierwszy raz". Uogólniając - film akcji to może być "Szklana Pułapka" czy inny "Liberator", film sci-fi to np. "Star Trek" a film "akcji, sci-fi" to może być "Terminator" ale nie "I am Legend".
Skoro "28 dni później" i "28 tygodni później" zostały sklasyfikowane jako horrory, to i "I am Legend" powinien być tak sklasyfikowany - oraz jako dramat psychologiczny.
Akcji w filmie wiele nie ma, występuje natomiast cały czas napięcie. Nie ma przy tym elementów "rozluźniających", monologi głównego bohatera z manekinami ukazują dramat jego sytuacji.

Zgadzam się z kilkoma wypowiedziami, że film nie w pełni wykorzystuje potencjał zawarty w historii, którą opowiada, ale wciąż uważam, że to dobry film, być może nawet bardzo dobry. Jest zdecydowanie ciężki i przytłaczający. Końcówka niestety typowo amerykańska - banalna i infantylna.

Najbardziej drażniący element - osobniki zarażone wirusem powinny się wymordować nawzajem. Sa przecież zarażeni wirusem - nie wszczepiono im żadnej "obcej inteligencji" każącej im tworzyć "zespół", nie zamieniają się również w osobną, lojalną wobec siebie, rasę - są to przecież chore osoby, które tracą ludzkie odruchy, uczucia, zachowania - tym bardziej powinn pozagryzać się wzajemnie a nie udawać zombie.
To samo drażniło mnie w "28 dni później".