PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=217801}

Jestem legendą

I Am Legend
2007
7,5 487 tys. ocen
7,5 10 1 486852
5,8 49 krytyków
Jestem legendą
powrót do forum filmu Jestem legendą

could be great

ocenił(a) film na 7

Lubię takie filmy. Nie ma to jak optymistyczna dla "zielonych" wizja przyszłego świata. Mało ludzi, dużo zwierząt, dzika fauna i flora w centrum Nowego Jorku. Człowiek sprowadzony jedynie do roli myśliwego i ofiary - na równych prawach z pozostałymi. Antyglobaliści z pewnością też z przyjemnością oglądają zamknięte, zniszczone restauracje McDonald'sa czy wyludnione centra handlowe. No i przez manhatan można przejechać w kilka minut. Film jednak momentami za bardzo stawiał na tanie sztuczki straszenia dźwiękiem i efekciarskie walki z wybuchami. Nie do końca spójna fabuła mogła miejscami irytować. Podsumowując jest bardzo ciekawie ale mogło być lepiej gdyby dopracować kilka szczególików i odciąć się od taniego kina sensacyjnego.

ocenił(a) film na 8
ATN

Absolutnie się z tobą zgadzam. Mogło być świetnie ale film zrobili amerykanie a oni nie wytrzymali by jakby nie wygloryfilkowali bohatera no i nie skończyli happy endem. Ja wyobrażałem sobie że film się skończy jego samobójczą śmiercią, gdy rozwalał umarlaki w nocy. Oczywiście nie można tak widzowi odbierać nadziei więc ewentualnie na samym końcu ta Anna dotarła by do jego mieszkania a w nim znalazła laboratorium a na stole znaleźli by już tą kobieta na wpół "odmieniona".
To by dopiero było zakończenie! Ale tak jak mówisz film i tak trzyma poziom, myślę że nie będzie osoby która po wyjściu z kina przynajmniej na chwilę się nie rozejrzy po mieście i zastanowi "a jakby tego wszystkiego nie było?".