oczywiście wiem, że strajk zaczął się po napisaniu scenariusza do tego filmu. ale takie odniosłem wrażenie. niby wszystko ok. ? fajny pomysł na film, dobry klimat, świetne zdjęcia, dobra rola smitha, momentami naprawdę trzymający w napięciu (scena w banku). i całkowity brak logiki i sensu. oczywiści to tylko film o potworach, więc czego się czepiam, ale osobiście lubię jak wszystko w miarę trzyma się kupy. a o tym filmie nie można tego powiedzieć.
UWAGA SPOILERY!!!
1. zarażanie się wirusem ? roznosi się także drogą powietrzną ? dlaczego zwierzęta w mieście oprócz psów potworów i szczurów smitha są zdrowe ? pies smitha, ptaki, antylopy, lwy itd. (ps. LWY ? skąd kurna te lwy ? green peace je wypuścił???;)
2. działanie wirusa ? ok. zmienia ludzi, przemienia w bestie itd.. ale jak wirus może w kilka minut zmienić kształt zębów, sprawić, że usta otwierają się trzy razy szerzej niż u normalnego człowieka, zmienić wygląd oczu, sprawić, że ludzie skaczą na cztery metry jak w chińskich filmach karate , wspinają się jak koczkodany i zasuwają szybciej niż flash. wirus musiałby zmienić cały układ kostny, mięśnie, ścięgna itp.
3. smith to najgłupszy naukowiec na świecie ? stwierdza, że zanikły wszelki oznaki logiki (nie pamiętam cytatu, ale wiadomo o co chodzi). tymczasem gołym okiem widać, że stwory są bardzo inteligentne i się uczą ? sprawa pułapki (choć tu do końca nie wiadomo kto ją zastawił), niszczenie reflektorów uv wokół domu smitha, posłużenie się latarnią do zniszczenia samochodu smitha na molo, potwór, który robił wejście dla innych przez dach itp.
4. co jadły potwory ? akcja dzieje się w trzy lata po wybuchu epidemii ? wiadomo wymordowały i zjadły wszystkich i co dalej ? zakładając, że na jednego potwora przypadałoby nawet 10 ofiar to na ile starczyłby zapas żarcia? nie zapominajmy że żarcia nie można/raczej nie umiały magazynować. a do tego konkurencja ? np lwy?;)(tu kłania się 28 Weeks Later i los jaki spotkał zombiaków po paru tygodniach)
5. wszystkie potwory są w spodenkach, a kobiety mają dodatkowo zakryte piersi strzępami koszulek. wiadomo ? film pewnie od 12 lat;)
6. scena z pułapką ? nie dość, że tak naprawdę nie wiadomo kto ją zastawił, do tego zachowanie potworów ? spuszczają psy, a potem co ? patrzą spokojnie jak Smith z nimi walczy???
7. chałupa Smitha ? kurna przez 3 lata naprawdę nie udał mu się znaleźć wytrzymalszego budynku niż drewniany dom???
8. potwory ze stali czy galaretki ? gdy smith porywa kobietę-potwora ogłusza ją jednym uderzeniem kolbą karabinu. jej ?partner? w laboratorium rozwala czaszką pancerną szybę nie odnosząc żadnych obrażeń
9. jak przeżyła babka z dzieckiem ? ktokolwiek wie coś o działaniu materiałów wybuchowych wie, że pokazany w filmie wybuch zabiłby także ich ? stalowe drzwiczki mogły by ich ochronić przed odłamkami, ale nie przed ciśnieniem eksplozji.
10. laboratorium w domu smitha ? skąd??? wątpię czy miał je przed epidemią, a samodzielnie skonstruowanie takich cudów jest możliwe dla zdolnego inżyniera, ale nie dla biologa. np. pancerne szklane drzwi ? jak je kurna wtaszczył przez te małe drzwi wejściowe. i nie chodzi tylko o rozmiar, ale także o wagę.
itd. nie zrozumcie mnie źle ? ogólnie film naprawdę mi się podobał. ale równocześnie czuję spory niedosyt. jakby ktoś - mam na myśli scenarzystów odwalił swoją robotę na odp...
6. Mogłeś oglądać dokładniej, to Fred zamontował tą pułapkę, dobrze że doc go rozwalił bo mogło być gorzej.
7. Dobra lokalizacja w centrum miasta, blisko szkoły, uczelnie, biblioteki, wypożyczalnie filmów...
10. Razem z najzdolniejszym inżynierem Michaelem Scofieldem wnieśli szybkę.
1. Lwy mogą być np z zoo ;)
2. ...czego to człowiek niepotrafi wychodować :/
3. bo tak już jest w filmach ("nie idź tam, tam czeka potwór, omg on tam idzie")
4. Sarenki? Lol jakie masz dylematy. Kogo to obchodzi. Może nie musiały szamać albo stołowały się w Mc Donaldzie :/
5. i to zaliczysz na błąd ? Jeez ale masz problemy :( Nie radzę oglądać commando albo rambo ;)
6. no to akurat było dosyć dziwne - może akurat grały w brydża i nie chciały zostawić butelki wódki samotnej :(
7. hehe ja bym przymocował reflektory do budynku a nie zostawił gdzieś wolno stojące. Ale można tak dumać - może się lenił przez 3 lata.
8. może ten drugi miał metalową płytkę na mózgu ;P
9. lol a jeżeli tam był korytarzyk?
10. zgadzam się ale żaden film nieustrzeże się błędów - ponoć ma być sequel :)