Jestem matką

I Am Mother
2019
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29323
6,3 7 krytyków
Jestem matką
powrót do forum filmu Jestem matką

Końcówka

ocenił(a) film na 7

Pod koniec robot przychodzi do Kobiety i mówi:
- Naprawdę sądziłaś, że tu zamieszka? (...) A Ty zastąpisz jej matkę?
- Nigdy bym jej nie skrzywdziła.

Tutaj nic takiego, ale teraz kontynuacja robi się ciekawsza:

- Powiedz, pamiętasz swoją matkę? (robot pyta patrząc na figurkę Maryi, a Kobieta niepokojąco patrzy się na bok)... Zastanawiające... Przetrwałaś tak długo, podczas gdy inni polegli. Tak, jakby ktoś miał względem Ciebie plan. Aż do teraz.

Niezrozumiała dla mnie jest ta druga część dialogu. Co miał na myśli robot mówiąc jej, że przetrwała tak długo, jakby ktoś miał względem jej plan? W jaki sposób tak naprawdę kobieta przetrwała? Nie była ona może APX01 lub APX02? Jakoś czegoś brakuje mi w tym wszystkim.

ocenił(a) film na 7
PinkySuavo

Kobieta była APX01 i Matka zaplanowała jej stworzenie i zainicjowała (postrzelenie) jej przybycie do bunkra w celu przetestowania Córki (co finalnie udaje się - córka wraca do bunkra w celu wychowywania brata). APX02 to mała dziewczynka, która nie przeszła testów i jej szczątki znalazła Córka w popiele.
Swoją drogą zastanawiam się na czym polegały testy - bo wyobrażałam sobie na początku, że będą to jakieś obszerne materiały wiedzy a były to głównie chyba testy na szczerość i lojalność wobec Matki.

presumed

Testy były standardowymi testami osobowości, stosowanymi przez psychologów. Najwyraźniej matka chciała wychować człowieka o idealnie zrównoważonym charakterze - sprawdź co to jest np. pięcioczynnikowy model osobowości. Ten system mocno przypomina mi motyw z serii "Niezgodna", tylko, że tam faworyzowano osobowości z wybijającą się mocno którąś z cech. Tutaj przypuszczalnie matka dążyła do idealnej równowagi.

PinkySuavo

To jest proste przetrwała aż do teraz bo matka to zaplanowała, to świadome AI, to zaplanowało, ta starsza córka miała przyjść do tego bunkra i została specjalnie postrzelona dla przetestowania tej młodszej. To był test, zaplanowany test ta młoda miała się nauczyć że ludzie często są źli i fałszywi... to był tylko kolejny etap nauki dla tej młodej, a potem jak młoda już zabiła matkę, to już plan się zrealizował i starsza mogła zginąć. Ja to tak rozumiem, chodziło tu o przetestowanie córki, a potem przestała być potrzebna. To jest proste moim zdaniem i o to właśnie chodziło matce, to wszystko było zaplanowane, to był kolejny test dla młodej.

ocenił(a) film na 7
fetamina11

Już za bardzo nie pamiętam o co chodziło w tym filmie xD Muszę obejrzeć znowu