Jestem zbiegiem

I Am a Fugitive from a Chain Gang
1932
8,0 1,1 tys. ocen
8,0 10 1 1139
7,5 8 krytyków
Jestem zbiegiem
powrót do forum filmu Jestem zbiegiem

W sam raz dla nawiedzonych lewicowców. Wszystko jest tu takie ckliwe patetyczne, "oj jacy biedni ci wszyscy gwałciciele i mordercy muszą pracować w więzieniu zamiast obijać się przed telewizorem". Film ratuje rola Paula Muni, i ogólna strona techniczna filmu. Film nie wyczerpuje tematu więźniów do końca, jest bardzo jednostronny, bardzo po macoszemu jest przedstawiona historia reszty więźniów. Nie wiemy za co siedzą. Tylko o jednym coś tam było że siedzi za potrójne zabójstwo. Szkoda że tak potraktowano ten temat. Szkoda że nie pozwolono widzom na własne przemyślenia nad tematem. Bo np. ja uważam że takie więzienia jak to tu pokazane są jak na bardziej słuszne i sprawiedliwe. Bandyta który kogoś np. zabił nie powinien mieć żadnych praw. Bo niby z jakiej racji on ma się obijać na koszt podatników, pod czas gdy np dzieci w domach dziecka, które niczemu nie zawiniły wegetują jak ostatnie dziady. To jest sprawiedliwe zdaniem reżysera i reszty lewicowców? Więzienie ma być karą a nie wypoczynkiem sanatoryjnym dla bandyctwa.

ocenił(a) film na 8
frycek49

EEE tam, za takie coś taka niska ocena? Film skupiał się na losie Jamesa, a jak wiemy został on ukarany niesłusznie. Nie odczułem żeby ktokolwiek się litował nad resztą więźniów.

frycek49

Ale czemu zakładasz, że byli tam sami mordercy i gwałciciele? Główny bohater dostał 10 lat za kradzież 5 dolarów. Myślisz, że więcej osadzonych jest seryjnymi mordercami niż drobnymi złodziejami?
Zresztą film wcale nie jest o przestępcach najgorszego sortu. Nikt w filmie nie kwestionuje tego, że są słusznie skazani. Film skupia się na ludziach pokroju Allena. A jego historia jest w dużej mierze oparta na faktach.
Nie trzeba być lewakiem, żeby dostrzegać błędy takiego systemu.

NickError

Dokładnie. Jestem prawicowy ale film fajny.

ocenił(a) film na 9
NickError

Nic dodać nic ująć.

ocenił(a) film na 9
frycek49

Czy postulat, że kara powinna być adekwatna do czynu też jest dziełem nawiedzonych lewicowców?