PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650890}

Jobs

jOBS
2013
6,1 51 tys. ocen
6,1 10 1 51074
4,7 34 krytyków
Jobs
powrót do forum filmu Jobs

Ocena zaniżona mocno przez przeciwników Apple. W przypadku tej produkcji nie ma sensu się nią
sugerować. Od początku jak tylko zobaczyłem średnią 6,0 to wydawało mi się to podejrzane.
Obejrzałem film i mnie się podobał. Ja podchodzę do produktów elektronicznych bez większych
emocji, więc i film w ten sposób oceniłem. Bardzo dobra produkcja, świetna gra aktorska, całość jak
najbardziej trzyma się kupy, a akcja filmu wzbudza emocje. Przy okazji, byłem bardzo pozytywnie
zaskoczony charakteryzacją bohaterów filmu. Nie widziałem jeszcze takiego filmu, w którym aktorzy
byliby tak podobni do odgrywanych ról. Bardzo polecam.

ocenił(a) film na 5
dnawrot

Co to są "przeciwnicy Apple"? Apple to cholerna firma, nie partia polityczna czy nurt filozoficzny. Co jeszcze? Może przeciwnicy Winiar i Pudliszek powinni się uaktywnić? :D

ocenił(a) film na 8
katkanna

No właśnie rzecz w tym, że niestety tak jest traktowana. Ludzie podchodzą do Apple jak to jakiejś religii czy jak wspomnialaś nurtu filozoficznego i nie da się temu zaprzeczyć, mimo że może się to nie podobać. Tak samo ma też przeciwników, którzy zaniżają ocenę filmu. A film dobry, mimo niskiej oceny.

ocenił(a) film na 3
dnawrot

Skąd wiesz, że ocena została zaniżona przez "Przeciwników Apple'a"?
Może po prostu film był mocno oderwany od rzeczywistości i nakreślił mnóstwo niedopowiedzeń, czy sugestii zupełnie niezgodnych z prawdą (patrz mój topic).

Poza tym, błagam... Apple jako nurt filozoficzny czy religia... w Polsce? W Stanach Zjednoczonych jak najbardziej, ale nie tutaj. A Filmweb to nie jest serwis zagraniczny.

zmk_

Wie że została zaniżona przez przeciwników Apple bo nie znalazł innego wytłumaczenia dlaczego film ma niższą ocenię od tej którą on wystawił.

zmk_

Filmweb nie jest serwisem zagranicznym owszem, ale ma w swojej bazie dorobek różnych narodowości, trzeba mieć to na uwadze i szanować również... do tego Apple nie jest polską marką i zwrócenie uwagi na to jak jest odbierana w USA jest normalną rzeczą. Nie ma co się zamykać i tworzyć wąskiego księstwa polskiego przy każdej możliwej okazji...

ocenił(a) film na 2
dnawrot

Że co? Ja nawet nie znam Apple oprócz tego, że wiem, że to sprzęt z jabłkiem w logo. Ten film jest mega słaby, na początku myślałam jeszcze, że sobie jaja robią, że to taka forma pastiszu. Ale nie, to było na poważnie.

dnawrot

świetny film i świetna rola Kutchera (czy jak mu tam). Też nie używam Apple, ale szanuję bo dzięki temu choćby normą dziś są telefony z ekranem dotykowym, a kiedyś to było nie do pomyślenia. A poza tym jak się porówna do drugiego filmu o Jobsie to ten jest arcydziełem.

ocenił(a) film na 5
andolinis

Akurat film "Steve Jobs" z 2015 roku jest o niebo lepszy od tego. "Jobs" jest dziurawy jak ser, w ogóle nie nakreśla tła do wydarzeń przedstawionych i osoba, nie czytająca biografii, może kompletnie inaczej odebrać postać Jobsa, niż to jakim na prawdę był człowiekiem. W "Steve Jobs" z 2015 r. skupiono sie za to na jego etapie życia, stąd mniej błędów logicznych i bardziej odwzorowana historia.

mikiwas

Obejrzałem oba filmy i to wiele razy. Okej, Jobs 2015 nie jest zły, zwłaszcza (dla mnie) z uwagi na znaczne uwzględnienie Joanny Hoffman (córki Jerzego Hoffmana). Oba filmy są inne, zupełnie inne. Oba mają inne podejście, oba nie są dokładne i nie pokazują wszystkiego
Oglądałem bardzo wiele materiałów na YouTube, wypowiedzi Hoffman, Wozniaka, Jobsa, Kopke itp itd a i tak wszystkiego się nie dowiesz. Książkę też czytałem i nie poprawkę że to autoryzowana biografia i lukruje trochę postać Jobsa.

ocenił(a) film na 8
dnawrot

Podzielam pogląd - film niesłusznie oceniony bardzo nisko. W moim przekonaniu pozycja obowiązkowa dla kogoś kto chce prześledzić historię życia od samego początku, gdzieś w garażu, z Wozem sypiącym dowcipami o Polakach - poprzez burzliwe dzieje i walkę o... np. różne czcionki do wyboru... Film wciąga, a Ashton Kutcher znakomicie portretuje Jobsa, np. naśladując jego charakterystyczny sposób chodzenia. On po prostu jest Jobsem, zresztą fizycznie bardzo go przypomina. Jedyną wadą - zmarginalizowanie roli Joanny Hoffman, w kolejnym filmie ciekawie nakreśloną przez Kate Winslet.