Temat ze średniowiecza przeistaczany w 21 wiek bardzo trudne pytane czy te prawo przywrócić czy
nie moim zdaniem powinno one dotyczyć ale nie we wszystkich kwestiach gwałcicieli oraz pedofilii
powinni skazywać na Śmierć i taka jest prawda !
Słyszałeś kiedyś o znakach interpunkcyjnych ? wstawienie przecinka czy kropki tu i tam znacznie ułatwiło by odbiór.
A Ty słyszałeś, że zdanie zaczyna się od dużej litery?! A poza tym, tryb przypuszczający: by, bym, byście, etc., pisze się razem: pojechałbym, poszedłbym, przywiózłbym, mogłoby być, przydałoby się, itd. Uczył ślepy niemowę czytania!!!
Radzę kupić maść na ból dupy, bardzo by Ci pomogła.
http://allegro.pl/masc-na-bol-dupy-lek-na-wszystkie-problemy-swiata-i4839051203. html
"TO" prawo, ponieważ "te", odnosi się do liczby mnogiej: te sklepy, te książki, te debile nieznające własnego języka!!!
Nie spojrzałam na "ONE"! To także l.mn.! "One dotyczą następującej kwestii"- na ten przykład! Kto was uczy, a może raczej: jak wy się uczycie, gamonie???!!!
Przede wszystkim należałoby utylizować ludzi których WINA jest niepodważalna. Za dużo ludzi ląduje do więzienia z powodu pomówienia lub braku funduszy na odpowiedniego adwokata aby karać każdego gwałciciela lub pedofila karą śmierci gdzie są poważne wątpliwości. Pewne jest jedno, jeśli jednoznacznie mogą wskazać winę karać bardzo surowo .. nawet karą śmierci jeśli to uratuję kilka niewinnych istnień.
Popieram. Faktycznie było wiele procesów w których skazano osobę niewinną. Powstaje tutaj odwieczny dylemat: czy lepiej wypuścić 100 morderców wśród których jest jedna osoba zupełnie niewinna (taka jak ja czy ty, złapana bo akurat była w niewłaściwym miejscu i czasie) czy zgładzić całą setkę.
Odpowiedź jest jasna (rzecz jasna z mojego punktu widzenia, ale daje do przemyślenia): Jeżeli to ja byłbym tym jedynym niewinnym , to wolałbym aby uwolnić całą setkę ...
Zanim zaczniecie wszyscy jechać po kimś i wypominać sobie ortografię bo tacy z was puryści, to proponuję także zajrzeć do książki od historii, ponieważ założyciel tematu i jego zdanie brzmiące "Temat ze średniowiecza..." jest z deka mylące, bo chyba nie wiedział kto to był Hammurabi i w którym wieku wprowadził swój kodeks, oko za oko, ząb za ząb, dupa za pieniądze i wtedy drogi kolego @ArO_19 twoja maść spełni swoją funkcję w 100%. pozdrawiam.
To pytanie jest tylko trudne w aspekcie filozoficznym, ale tak naprawdę każde pytanie, które można rozbierać na czynniki pierwsze w zasadzie w "nieskończoność" jest nierozwiązywalne. Dlatego tworzy się zasady oparte na opłacalności. A więc albo się mścimy, albo wybaczamy. Jeśli się zemścimy to stopień zadośćuczynienia będzie wprost proporcjonalny do naszego charakteru, upraszczając zły człowiek poczuje większą ulgę od dobrego mszcząc się. Dobry większą ulgę wybaczając. Tak czy inaczej dobro opłaca się bardziej, ponieważ sam fakt bycia dobrym już jest handicapem. Wszystko jednak uzależnione jest od tego czy sprawa dotyczy kilku osób czy mniejszej lub większej społeczności. Nie zgadzam się z Tobą, że powinno się przywracać prawo wybiórczo w stosunku do pedofilii i gwałcicieli. Załóżmy, że gwałciciel skrzywdzi kilka kobiet, nie zabije ich, ale uczyni na wiele lat ich życie koszmarem... A teraz porównaj to sobie np. z błędną decyzją urzędnika, który jednym podpisem uśmierca 100 rodzin, a tysiąc wpędza w biedę, z której to biedy rodzą się gwałciciele i inne patologie etc. Trzeba patrzeć szerzej, wysunąć tę główkę i żabie oczka(nie złośliwe) powyżej powierzchni kałuży i wtedy można się zastanawiać, wydawać osądy i wywody. Załóżmy, że taka osoba jak Ty dostaje posadę w rządzie i zaczynasz wprowadzać swoje prawo, czujesz dumę ponieważ uratowałaś 100 kobiet, a nawet nie masz świadomości, że zabiłaś tysiąc. Podziwiam ludzi, którzy tak łatwo wydają osąd i umierają w przeświadczeniu, że byli dobrymi ludźmi, że przysłużyli się ojczyźnie, to jest dopiero ciekawy temat : )
Widzę że wiedziesz życie spokojne, pod dobrą ochroną i wydaje ci się że tak łatwo można z bezsensownym złem się pogodzić??Czyli co trzymać takich jak Trynkiewicza? Ja uważam że za tego typu przestępstwa powinno się karać śmiercią, za zabójstwa z takich pobudek że ktoś nie miał na piwo i zabił itd... Jest telewizja, wykrywacze kłamstw można wiele udowodnić(również chemiczne). A co do urzędników - za umyślne decyzje(łapówki etc.) bezwzględne więzienie(wystarczy 1 rok nie więcej) i na zbity pysk + częściowa konfiskata majątku. Ale kto takie prawo ustali - posłowie??Ich "kilometrówka" mówi sama za siebie.
Niezłe. Przemawianie do ludzkiego sumienia to ładne, ale fakty są nieubłagane i dyktuje je natura: chorą, zwyrodniałą tkankę usuwa/likwiduje się całkowicie zanim zakazi cały organizm. Czyli do kasacji osoby które krzywdzą innych. To samo powinno się dotyczyć urzędników podejmujących błędne decyzje lub biorących łapówki, ale na dzień dzisiejszy to już
jest zupełnie nierealne ...
PS: autentyczna historia z mojego rodzinnego miasta:: facet bestialsko zabił czworo ludzi, ale nasz system pozwolił aby wyszedł na wolność . Po opuszczeniu więziennych murów znowu zaatakował niewinną osobę (na szczęście nie zdążył jej zabić, "tylko" bił i gwałcił). http://wiadomosci.onet.pl/slask/wampir-z-gliwic-wyszedl-na-wolnosc-i-znow-zaatak owal/w4bsg
Tak więc dajcie sobie spokój z dyskusją na temat litościwego traktowania zbrodniarzy. To psychole, których należy niezwłocznie usunąć ze społeczeństwa, ale nie zrozumie tego ten, któremu nie stanie osobista krzywda ...
Tak dla sprostowania mojego światopoglądu: Nie oglądałem ani jednego odcinka ...
A więc polecam oglądnąć całą serię, jest rewelacyjna i idzie w parze z twoim światopoglądem:)
pozdrawiam!!!
"Chopie" coś Ty piszesz za dziwaczne bełkoty kiedy to urzędnik uśmierca 100 rodzin podpisem? sprawa jest prosta ktoś kto dokonał zbrodni, planował ją i wykonał z zimną krwią powinien ponieść surową karę adekwatną do spowodowanego czynu. Wybaczać to można ludziom którzy popełnili błąd możliwy do skorygowania a nie np zabicie swoich rodziców nożami z własną dziewczyną jak ostatnio z BIAŁEJ PODLASKIEJ czy recydywa na tle seksualnym. Rozumiem że niektórzy żyją w świecie jednorożców, gumisiów i nieustannego zwycięstwa dobra nad złem jednak życie to nie bajki. Rozmowa czy po uczeniem nie załatwisz wszystkiego a nawet z ekonomicznego punktu widzenia $ przeznaczone na utrzymanie MORDERCY jak TRYNKIEWICZA lepiej dać ludziom którzy mają szanse zmienić coś w swoim życiu.
Nic nie zrozumieliście z mojej wypowiedzi, ale już do tego przywykłem. Nie napisałem, że nie trzeba karać śmiercią zwyrodnialców, napisałem, że nie należy tego czynić wybiórczo, ponieważ istnieją gorsze przestępstwa, które również należałoby karać odpowiednio. Natomiast wypowiedź odnośnie tego czy zabicie człowieka, który nas skrzywdził czy wybaczenie mu to inna kwestia. W tej chwili wyrok śmierci jest najbardziej sprawiedliwą karą jaką jesteśmy w stanie wymierzyć i wcale nie najbardziej okrutną, są o wiele gorsze kary.
Odrazu nasuwa sie przypadek slynnego nieszanownego pana Trynkiewicza, czyli czlowieka ktorego zyciowa pasja jest mordowanie mlodych chlopcow, czego nigdy nie ukrywal. Moja siostra ktora studiuje lewicowe prawo (bo innego u nas sie nie uczy) uwaza ze to nie jego wina, i nie mozemy go zabijac, powinnismy go zrozumiec... Wymiotowac mi sie chce gdy slysze taki belkot. Prawa czlowieka? Jakie prawa czlowieka, robiac takie rzeczy czlowiek pozbawia sie czlowieczenstwa i nie zasluguje na zadna litosc. Z jednym sie zgadzam, trzeba mu przebaczyc. Powiesić, i przebaczyć dokladnie w takiej kolejnosci. To samo tyczy sie seryjnych gwalcicieli czy pedofili ktorzy dopuscili sie zbrodni.
W filmie bardzo irytowala mnie postac policjanta ktory przesluchiwal Johna Doe, przyklad typowo zachodni czlowiek ze zmiazdzonym kregoslupem moralnym ktory nie odroznia dobra od zla, powiedzial "oko za oko, zab za zab- to nie jest sprawiedliwosc". Wedlug mnie ciezko sobie wyobrazic cos bardziej sprawiedliwego niz dokladnie to... Gdyby nasze prawo stosowalo taka zasade w wielu sprawach karnych (nie wszystkich, bo nie mozna przeciez w odwecie zgwalcic żony gwalciciela), to przestepczosc w znacznym stopniu by zmalala. Pobiles kogos? Zostajesz pobity, okradasz kogos? Zostaje Ci zabrane itp. ludzie trzy razy bardziej zastanowiliby sie zanim zrobili by cos glupiego. Ktos zaraz moze powiedziec ze to cofniecie sie cywilizacji i upadek czlowieczenstwa. Dla mnie upadkiem czlowieczenstwa i cofniecia sie cywilizacji jest wsadzanie do wiezienia trzykrotnego mordercy i gwalciciela dzieci, i zmuszanie spoleczenstwa a w tym rodzin ofiar do oplacania jego spokojnego zycia w wiezieniu w postaci podatkow.
... czyli tzw. opłacanie mu w miarę spokojnego i cywilizowanego życia. To racja. Osadzony ma zapewnione jadło, spanie, ciepło, itp. czyli tak zwany "dach nad głową". Ma nawet zapewnione rozrywki w postaci dostępu do książek i filmów. Oczywiście jest pozbawiony bardzo istotnej rzeczy: wolności, ale wielkie cierpienie czy nagła śmierć mu nie grozi (w przeciwieństwie do jego ofiar)
I wlasnie to jest nazywane zdobycza cywilizacji, dla mnie to jest upadkiem cywilizacji. Trynkiewicz po wyjsciu z wiezienia dostal ochrone godna prezydenta, charakteryzatora i mieszkanie, przez 25 lat jego pobytu w wiezieniu jak to zostalo oszacowane kosztowal spoleczenstwo 1mln złotych. Prawo w ktorym chroni sie morderce,
(a rodziny ofiar pozostawia same sobie) tak daleko odbiega od jakiejkolwiek logiki czy zasad sprawiedliwosci ze zaczynam wierzyc w teorie spiskowe jakoby pewne siły chcialy zniszczyc nasz kraj od srodka. Ktos kiedys powiedzial "zniescie kare smierci a rozsprzegnie sie caly porzadek spoleczy"- to sie dzieje na naszych oczach. Moze powieje Januszem Korwin Mikke ale gdy nieswiadome dziecko zrzuci kamien z gory i kogos zabije- zabijamy je? Nie bo to male dziecko i nie rozumie. Gdy koń przy zaprzęganiu kopnie gospodarza i zbaije- czy zabijamy konia? Nie, bo glupie zwierze. Czy gdy Breivik (nie wazne czy slusznie czy nie) zabil 80 osob to potraktowalismy go jak czlowieka, czy jak dziecko czy glupie zwierze?