Tak jak w pytaniu, nie wiecie czy będzie polski lektor jak Johny Englisch wejdzie do
polskich kin? Trochę było by głupio jakby nie było ... :)
Swoją drogą dobrą jakość wprowadził do telewizji Canal+. Nie wiem jak na innych platformach (chodzi mi tu generalnie o np Polsat Film którego nie mam) ale premiery telewizyjne na Canal+ można oglądać tak z lektorem jak i z napisami. Wystarczy podczas filmu jeden przycisk pilota. Zapewne na HBO jest podobnie. Jak ktoś ma zatem dobry sprzęt w salonie, czy to audio czy video, może się czuć jak w prawdziwym kinie.
Tak i nie tylko premiery, na Polsacie czy TVN-ie możesz sobie włączyć lub wyłączyć napisy ;)
Ja uwielbiam lektora, często czytam książki i filmy dokumentalne raczej oglądam z napisami. Lektor jest dźwiękiem napisów, to tak jakby ty czytałeś, ale jednak jak ty tylko czytasz napisy skupiasz się na dole obrazu nie na obrazie. Dlatego często wychodząc z kina więcej pamiętasz tylko co tam mówili, a co się działo już jest trochę słabiej zapamiętywane. Jakby wybrać dubbing jest jeszcze gorzej, bo on strasznie oszpeca dźwięk filmu i jego oryginalność, dlatego idąc do kina wybieram tylko napisy. Nie ma innego wyboru niestety!
Dubbing psuje w dużej mierze jakość dźwięku, jego odcień i dlatego napisy, lektor będą od niego wiele lepsze, dla tych, którzy cenią sobie oryginalność. Bynajmniej ja do tych osób należę.