6,7 201 tys. ocen
6,7 10 1 201042
5,1 16 krytyków
Jumper
powrót do forum filmu Jumper

Bardzo fajne kino Sci-Fi. Zobaczyłem przypadkiem na canal+ i muszę
przyznać, że bardzo się mi film spodobał. Ciekawa fabuła, fajny pomysł,
ładna dziewczyna i Samuel Jackson tworzą zgrabną kombinację. Zdecydowanie
polecam, efekty specjalne dobrej jakości, warto poświęcić popołudnie na
zobaczenie akurat tego filmu.

ocenił(a) film na 6
bmiara

To takie very soft SF, bardziej dla fanów fantastyki ogólnie, niż tej z dopiskiem 'naukowa'. Dla mnie SF to inżynieria genetyczna, cybernetyka, obce cywilizacje, wirtualna rzeczywistość, rozwój technologii i kwestie etyczne i filozoficzne z tym związane.

Oczywiście od początku wiedziałem, że to zbyt wysokie wymagania wobec "Jumpera", a twórcy chcieli stworzyć jedynie przyjemny i efektowny film, dlatego jedynie tych dwóch rzeczy po tej produkcji się spodziewałem. Właściwie w niczym ten film nie jest lepszy od "Smallville", a w niektórych kwestiach jest moim zdaniem gorszy. Dwie rzeczy ten film przekreśliły w moich oczach - ...:::[SPOILER]:::... gadka Samuela o tym jaka to teleportacja jest niezgodna z boską wolą oraz finał, w którym dziewczynie już nie przeszkadza fakt, że jej ukochany zniknął na parę lat, został złodziejem i wplątał ją w aferę, która zagrażała życiu jej, jak i jej rodziny. ...:::[SPOILER OFF]:::...

Lekki i przyjemny, ale jak oglądać, to dla scen teleportacji i scen walk ze skoczkami, w których udało się niemożliwe - wyrównanie szans skoczków i osób, które teleportować się nie potrafią. I zdjęcia też ładne.