6,7 201 tys. ocen
6,7 10 1 201043
5,1 16 krytyków
Jumper
powrót do forum filmu Jumper

Skok w bok...

ocenił(a) film na 3

Uczciwość nigdy nie była w cenie. Główny bohater mógłby dzięki swej umiejętności ratować koty z drzew i ludzi wywiewanych z domów przez huragany, ale zamiast tego lepiej okradać banki, skakać do londyńskich pubów i posuwać zgrabne dupcie. Brawo – postawa godna złama roku.

A sam film? Gniot jak się patrzy, ale jako, że śpiewano, że „always look at the bright side of live”, wymieniam plusy – krótki metraż (nie zdąży zirytować), kilka pomysłowych efektów specjalnych (nie pozwalają zasnąć), Jamie Bell (ma charakter), Samuel L. Jackson (po prostu jest).

Na trzy gwiazdki wystarczy w sam raz. Niemniej proponuję skoczyć na coś innego…

Plusy - były wyżej...
Minusy - daruje sobie wyliczankę...
Moja ocena - 3/10

ocenił(a) film na 2
Grifter

Z ust mi to wyjales, wreszcie znalazlam taki komentarz:)

ocenił(a) film na 3
hmmm_2

Kurka, prawie 4 lata temu to napisałem. Aleś to "wyjumperował" z czeluści FW chłopie, nie ma co. Jumper z Ciebie lepszy niż ci wszyscy z ekranu ;)

ocenił(a) film na 2
Grifter

Alez ten czas leci;) Dodam tylko ze wyjumperowalAm;)

ocenił(a) film na 3
hmmm_2

Oj, najmocniej damę przepraszam :)

ocenił(a) film na 7
Grifter

Uczciwość nigdy nie była w cenie. Główny bohater mógłby dzięki swej umiejętności ratować koty z drzew i ludzi wywiewanych z domów przez huragany, ale zamiast tego lepiej okradać banki, skakać do londyńskich pubów i posuwać zgrabne dupcie. Brawo – postawa godna złama roku ...................

No cóż, kazdy człowiek jest z natuy egoistą.

ocenił(a) film na 3
Ms_Paulla

Muszę jednak mu oddać - potrafiąc tak kicać z miejsca na miejsce, pewniakiem sam bym próbował podreperować swój budżet. Może nie tak spektakularnie, ale jednak...

ocenił(a) film na 7
Grifter

Bo kazdy człowiek jest z natuy egoistą. :P :)

ocenił(a) film na 5
Grifter

Akurat fakt, że poszedł z tą zdolnością w tę stronę, jest dosyć sensowny. Ale sam film mierny, nic mnie w nim nie zachwyciło, prócz kilku akcji z teleportowaniem różnych rzeczy podczas pościgów.

Grifter

Powiem szczerze, że to dodało temu filmowi oryginalności. On cały jest slaby, a co by było, gdyby główny bohater od samego początku zgrywał Supermena? Nie tylko gniot, ale i sztampa ;).

użytkownik usunięty
Grifter

no to by było mocno zaskakujące gdyby kolejny ugryziony przez radioaktywnego pająka, albo napromieniowany zielonymi promieniami gamma nic tylko ratował świat.

ocenił(a) film na 5

Dokładnie. Nie każdy jest stworzony do bycia superbohaterem. Zapewne większość ludzi robiłaby to, co główny bohater mając taką zdolność, czyli korzystali z życia jak tylko by się dało.

ocenił(a) film na 2
karaluch22

A ja myślę że taka fabuła to jednak nadużycie i większość ludzi mając taką zdolność ratowałaby świat przynajmniej od czasu do czasu;) Trzeba być klockiem z drewna by móc bez trudu komuś pomóc i tego nie robić. Jumper był kryminalistą - czy każdy gdy będzie przekonany o bezkarności będzie kradł, gwałcił i zabijał? Jakoś nie wierzę. A jeśli tak jest rzeczywiście to i tak nie mam przyjemności z oglądania filmów które tak kształtują ludzi. I nie zamierzam się podniecać głupim kmiotkiem, który może robić wszystko bo ma wysoko postawioną mamusię, oj aj, jaki bohater. Wiele mógł i g. zrobił, ot co.

ocenił(a) film na 5
hmmm_2

Mi osobiście podobała się fabuła filmu. Taka fajna odmiana. W końcu jakiś bohater z nadludzkimi umiejętnościami, który wykorzystuje swoje zdolności wyłącznie dla siebie.
A o korzystaniu z życia pisałam ogólnie. Kto by nie chciał po męczącym dniu w środku zimy przenieść się do Egiptu lub na Bahamy, żeby sobie odpocząć? Albo w bardzo krótkim czasie zrobić zakupy w sąsiednim mieście? Wiadomo, każdy ma swoje zasady moralne i nimi by się kierował ;)
Poza tym w realnym świecie jest sporo osób, które też dużo mogą, a praktycznie robią tyle byleby im było dobrze...

ocenił(a) film na 2
karaluch22

Każdy chciałby się przenosić w ten sposób, dlatego pomysł był chwytliwy:)
Ja wolę schemat w którym z wyjątkowymi zdolnościami i możliwościami przychodzi poczucie wyjątkowej odpowiedzialności (dlatego m.in. spodobał mi się Hancock:)). Tutaj pokazano w tv o ile dobrze pamiętam tajfun, człowiek patrzył z nadzieją w ekran, a tu tak ze mnie zakpiono:D
W realnym świecie ludzie bywają egoistyczni, ale jakoś mniej patologicznie. Zwykle jest coś godnego pochwały - pracują rzetelnie, za zakupy płacą, nie kradną, partnerów traktują uczciwie, o kogoś dbają, wezwą karetkę do wypadku itd. Cokolwiek z tego. Raz na czas ktoś bez nadprzyrodzonych zdolności wyniesie dziecko z pożaru, poszkodowanego z samochodu po wypadku, tonącego z wody, pobiegnie za złodziejem który okradł staruszkę itd. Dziad jumper mógł się skalać czymkolwiek takim bo NIC go to nie kosztowało, a nie był uczciwy nawet wobec swojej niby wielkiej ukochanej, w obrzydliwy sposób zmarnował to co dostał. Każdy chciałby mieć takie możliwości, ale też każdy chyba czasem wyobrażał sobie że mógłby uratować świat i to robi (oczywiście świat go będzie za to uwielbiał;-)).
Kolega na początku wątku właściwie ocenił postawę jumpera i chwała mu za to:)

ocenił(a) film na 8
Grifter

Moim zdaniem to jest właśnie dość prawdziwa postawa. Może niezbyt szlachetna, ale umówmy się, najbardziej prawdopodobna. Większość ludzi również użyła by takiej mocy do wzbogacenia się a nie do ratowania uciśnionych. Poza tym ratowanie ludzi nie jest takie proste jak się wydaje - musiałby wiedzieć dokładnie w którym miejscu i gdzie dzieje się coś złego - dużo zachodu by go to kosztowało. Banki są nieruchome, jest powszechna wiedza gdzie są.- zdecydowanie łatwiej prowadzić własnie takie życie.

Osobiście też uważam, że Samuel L Jackson wcale nie jest plusem tego filmu - kompletnie tu nie pasuje, jego czarny charakter jest strasznie przerysowany i irytujący. Sprawiał wrażenie bardziej niebezpiecznego niż sam skoczek, wydawał się obłąkany.

Szkoda, że nikt nie wymienia minusów tego filmu (podobno strasznie ich dużo) - chciałbym poznać je bliżej, ale nie chcę mi się przekopywać przez forum.

Grifter

Wcale nie trzeba byc Jumperem żeby ratowac świat a jakoś nikt się z tym specjalnie nie wyrywa. Nie dziwię się tym bardziej że młody chłopak kradnie pieniądze i podróżuje a nie pomaga biednym. Może w kolejnych częściach (o ile powstaną) będzie bardziej altruistyczny.

ocenił(a) film na 9
Grifter

Jak dla mnie film jest świetny! Gdyby główny bohater musiał ratować wszystkich po kolei to byłby to nudny film o superbohaterze dla dzieci. Zgadzam się że to mogłaby być jego praca no ale bez przesady ludzie. Jak dla mnie film genialny.

ocenił(a) film na 9
Grifter

"Główny bohater mógłby dzięki swej umiejętności ratować koty z drzew i ludzi wywiewanych z domów przez huragany,"

Człowieku, na jakim Ty świecie żyjesz??
Już to widzę, jak ( popuśćmy wodze fantazji) sam zdobywszy takie zdolności biegłbyś ratować staruszki...
"Poczułem że zostałem wybrany i mam misję, zostanę zbawcą."
Błagam.

ocenił(a) film na 2
WhiteDemon

A może właśnie biegłby ratować staruszki. Nie oceniaj ludzi przez pryzmat własnego egoizmu.

ocenił(a) film na 9
hmmm_2

Każdy człowiek na świecie jest w mniejszym lub większym stopniu egoistą. Taka nasza natura. Nie próbuj udawać że jest inaczej, bo i tak Ci nie uwierzę.

ocenił(a) film na 3
WhiteDemon

Najpierw zwinąłbym jakiemuś gościowi parę milionów. Później bym ratował staruszki. Już w lepszym garniturze :)

ocenił(a) film na 9
Grifter

O, i to jest uczciwa odpowiedź:) Teraz to szacun.