Juno

2007
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204659
7,4 53 krytyków
Juno
powrót do forum filmu Juno

ogólnie film bardzo przyjemnie się ogląda: dobra gra, fajna muzyka,dialogi itp...ale to co najwazniejsze czyli fabuła i przekaz siadło. Nastolatek po obejrzeniu takiego filmu, może dojśc do wniosku że seks i płodzenie dzieci w wieku 16 lat nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie czasem pomaga...Film w ogóle nie bierze pod uwagę instynktu macierzyńskiego, traktuje dziecko jak plastikową baby born. Oki, świat na ciaży się nie kończy, trzeba żyć dalej, ale jednak jest to jakiś problem...Podchodzenie do tego jak do nowej przygody(seks na fotelu, oddanie dziecka bez najmniejszego problemu, nowy chłopak) za bardzo pachnie mi American Stylem...

pajunia88

zgadzam sie z Toba - filmu jeszcze nie widzialem wiec nie wypowiadam sie o jego walorach artystycznych, ale to co czytalem o jego przeslaniu...
Wypowiadalem sie juz zreszta na tent temat:
http://www.filmweb.pl/topic/828729/ci%C4%85za+jest+cool+%21%21%21+puknijcie+sie+ w+g%C5%82owe.html#2018646
Ale widac przewrazliwione 16 latki, stwierdzily,ze obraza jest uznanie za idiotki ich kolezanek, ktore w tak mlodym wieku zachodza w ciaze. Widac FilmWeb nie jest juz miejscem gdzie mozna wyraźić swoje zdanie... :(

Picard

' Ale widac przewrazliwione 16 latki ... ' - jak mniemam to było skierowane między innymi do mnie, gdyż wypowiedziałam się niedawno w tym temacie broniąc dziewczyny przed nazywaniem ich 'idiotkami' tylko dlatego, że 'wpadły'. a to teraz cię oświecę - przewrażliwiona nie jestem, a 16 lat miałam ładnych kilka lat temu, więc przykro mi, ale tym razem nie trafiłeś :]

' Widac FilmWeb nie jest juz miejscem gdzie mozna wyraźić swoje zdanie... :( ' - ależ oczywiście, że można. trzeba się tylko liczyć z tym, że jest to forum dyskusyjne, więc wyrażone przez ciebie zdanie może zostać w jakiś sposób podważone, a dana osoba może wyprowadzić na jego podstawie własny tok myślenia ;)

pozdrawiam.

pajunia88

Ja z kolei uwazam ze przekaz byl bardzo dobry przynajmniej jezeliby brac pod uwage polskie spoleczenstwo <zreszta brytyjskie takze>. Edukacja mlodziezy w "planowaniu rodziny" jest przerazajaca. Niewiem dokladnie jak to teraz wyglada w gimnazjach/liceach ale jak ja mialem taki przedmiot <a nie bylo to tak dawno> to moim nauczycielem w "tych sprawach" byla katechetka. Przepraszam bardzo ale co katechetka moze wiedziec o seksuologi i planowaniu rodziny? Miedzyinnymi dowodem braku jakiej kolwiek swiadomosci na ten temat jest fakt, ze dwojka nastolatkow wiesza sie na granicy wsi gdyz dziewczyna zaszla w ciaze i niewiedza co z tym "fantem" zrobic. Oczywiscie to skrajny przypadek, ale poziom edukacji jest fatalny i nic w tym kierunku jak narazie sie nie robi.

Ten film pokazuje, ze swiat na ciazy sie nie konczy i sa opcje z ktorych mozna skorzystac. Wrecz bylem zaskoczony jak mloda bohaterka podeszla do swojego problemu. Jestem przekonany iz kazdy nastolatek powinien obejrzec ten film ;>

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Martiness_2

Zgadzam się z kolegom wyżej. Ten film miał pokazać (a przynajmniej ja to tak odebrałam), że jeżeli znajdziesz się już w tak niezbyt fortunnej sytuacji jakiej jest ciąża w wieku lat 16 to możesz sobie z tym popradzić. Możesz uniknąć aborcji, która może prowadzić do wielkich wyżutów sumienia a możesz oddać dziecko do adobcji uszczęśliwiająć innych a przedewszytkim dziecko. Juno w tym filmie podeszła do tego bardzo luźno- ok oddam dziecko super. Nie miała je problemu oddać, ale chciała żeby było szczęśliwe. Mojim zdaniem to podejście jest o wiele bardziej prawdziwe niż to z filmów o podobnej tematyce kiedy dziewczynie jest tak ciężko oddać dziecko. Spójrzmy prawdzie w oczy nit nie chce mieć dziecka w wieku 16 lat. Niestety czasem się to zdarza i myśle że oddanie dziecka do adobcji jest o wiele lepsze niż wychowywanie je samemu kiedy( jak to jest w większośći przypadków) wszyscy mają ci za złe a do tego masz zrujnowaną przyszłość. W filme pokazane jest też jak Juno dzięki ciąży i kłótnią z Marciem zaczyna rozumieć że tak naprawde kocha swojwego przyjaciela. Ja myśle że to wszytkie uczucia wyszły z niej na skutek doświadczenia które miała okazje przeżyć. Uważam że ten wątek miał pokazać że często odkrywamy coś ważnego gdy coś się stanie, chciało nam pokazać że powinniśmy szerzej otwierać oczy. Fim ogulnie mi się bardzo podobał. Swietny scenariusz, kreacje aktorskie i muzyka.
pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
pajunia88

pajunia88, zgadzam sie z tobą w 100%. Przesłanie filmu jest beznadziejne. W trakcie oglądanie dobrze się bawiłem ale już po tym filmie został mi tylko niesmak. Gdyby zmienić zakończenie, byłby świetny film ale niestety jest ono jakie jest czyli beznadziejne...