Juno

2007
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204659
7,4 53 krytyków
Juno
powrót do forum filmu Juno

...i brak moralizatorstwa. Nie ma reżyserskiego kazania na Wielce Poważny Temat. To największe plusy Juno.
W tradycjonalistycznej i pruderyjnej Polsce film nie powinien się przyjąć. Mowa o aborcji, oddawaniu dziecka, no i ta okropna JUNO zachodząca w ciążę BEZ MIŁOŚCI, BEZ ŚLUBU i BEZ BŁOGOSŁAWIEŃSTWA rodziców. A wszystko w wieku 16 lat! Panie, toż to dziecko!
A Reitman nie tylko nie histeryzuje, ale celowo przedstawia nam to bez krzty grożenia palcem. Celowo wybawia nas od moralizatorskiego tonu i wskazania, jak STRASZNA jest ciąża w wieku 16 lat. Wielkie dzięki Ci za to, Jason, bo bym nie zdzierżył kolejnego takiego obrazu.
Dialogi Diablo Cody są ujmujące i przezabawne, a Juno nie da się nie lubić!
Właśnie tak - jest normalną, 'małą wielką' bohaterką i fajną dziewczyną. Jest szczera w tym co robi, nie nadaje niczemu znamion dwuznaczności. Dowcip i mocno zarysowane zainteresowania, postawa życiowa, nadająca wartość raczej 'wymiataniu na basie', niż 'karierze w firmie'.

Moomac

PS: Film widziałem, póki co, raz, chętnie obejrzę po raz drugi. Serdeczenie polecam ludziom bez alergii na wolność i otwartość.

Moomac

lepiej tego chyba nie można ująć ! :))

dokładnie, w 'Juno' cały temat o ciąży w tym młodym wieku ukazany jest jako coś trudnego, ale i coś z czym można sobie poradzić, jeśli ma się kochającą rodzinę i przyjaciół, którzy nas wspierają :) oby więcej takich filmów powstawało :)

oluskaa

Tak, największy urok tkwi w jej relacjach z rodzicami, przyjaciolka etc. Na oko nic szczególnego, ale Ci ludzie sprawdzają się w jakże trudnej sytuacji.
W komentarzach na temat Juno slychac mnostwo głosów, że to niewiarygodne, że nierealistyczne. G*** prawdwa problem tkwi w nas, zamknietych i obdartych z empatii kompletnie.

ocenił(a) film na 3
Moomac

Tak , największa tylko wada filmu to totalny brak humoru.Rozumiem gdyby to był film obyczajowy czy familijny puszczany w TVP1 o 20.00 na święta ale komedia? Zero śmiechu , tylko nuda.Taaa i jeszcze oskrażajcie mnie o brak poczucia humoru , tylko brakiem jest śmianie się z byle czego czy na odwrót?

pan_anonim

Zgadzam się w 100% z autorem! Film zrobiony z dobrym pomysłem. Jesteśmy bardzo nietolerancyjnym narodem, ale może chociaż troszkę nam taki film pomoże.
Co tu dużo mówić... film piękny!

ocenił(a) film na 7
pan_anonim

panie anonimie, jeśli nie rozumiesz inteligentnego humoru idź do cyrku, tam wiadomo, jak clown się przewraca jest śmiesznie

pan_anonim

Ja Cię oskarżam o brak humoru! Przecież w filmie powodów do śmiechu jest mnóstwo! I nie powiesz mi, że jak byłes w kinie to cała sala się nie śmiała? No...chyba, że oglądałeś nielegalnie z kompa...to wtedy sam sobie jesteś winien!!!! Taka kara spotyka złodziei!!

Moomac

dokładnie .. mieć taką wyrozumiałą rodzinę i wspierających przyjaciół, a także oddanego chłopaka [Paulie mimo wszystko chciał z nią być :)] to skarb, którego trzeba pilnować :)

sama postać Juno bardzo mi się podoba ! jej styl, charakter.. a także to, że nie ulega żadnej modzie, ani presji innych, ma swoje zdanie. bardzo mi ta bohaterka przypadła do gustu :)

co do humoru w tym filmie ..
kilka śmiesznych syt. było, może nie za wiele, ale nie można jednak powiedzieć, że kompletnie nic zabawnego tam nie było .. bardzo podobały mi się niekiedy cięte riposty Juno :)

oluskaa

Paulie był słodki.. taki ciapciak :) ale postać świetna.

Juno.. po prostu boska.. nic dodać nic ująć ;)

dorciapek

taak, Michael Cera, grający postać Bleekera, potrafi być naprawdę słodki ;DD tak samo podobał mi się w 'Supersamcu' :))

powtórzę się, Juno i jej sposób bycia 'wymiatają' ;)