Juno

2007
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204651
7,4 53 krytyków
Juno
powrót do forum filmu Juno

Film w miarę dobry, (choć spodziewałam się czegoś lepszego) ale ten Oscar to gruba przesada.

mawu

właśnie scenariusz był świetny i bardzo sie śmiałam i w ogóle świetny film.

mawu

Ty jesteś grubą przesadą. Po pierwsze, to nie Oscar za scenariusz, tylko scenariusz oryginalny, a to już różnica. Po drugie zobaczysz jeszcze jak bardzo się mylisz, jak film pokocha cala Polska (tak jak pokochała Ameryka i Europa).

A jak nazwiesz Independent Spirit Award za najlepszy film 2008??

No ale wiesz...możesz mieć własne zdanie, tak? Spoko w sumie - np.: dla ciebie Oscar za scenariusz powinien pójść do filmu...dajmy na to "Ratatuj" i jest zajebiście.

ocenił(a) film na 9
ariadna9mm

Po pierwsze, wśród konkurencji nie było lepszego scenariusza więc Oscar jak najbardziej zasłużony.

Po drugie- oglądasz "Juno" i po 10 minutach myślisz, że wiesz jak się skończy, że to zwykła komedyjka obyczajowa. Tymczasem w miarę upływu czasu dostrzegasz jak bardzo się myliłeś, a końcówka już całkiem zbija z tropu. Oto właśnie chodzi w scenariuszu- ma być on jak najbardziej nieprzewidywalny. Diablo Cody znalazła swoje drugie powołanie i chwała jej za to, bo w tych sex telefonach nie zrobiłaby zbytniej kariery :-)

ocenił(a) film na 10
mawu

Mi sie bardzo podobał scenariusz Juno. Ciesze sie,że film został wyróżniony. Powiem tak, ludzie potrzebują pozytywnych filmów, a to bez wątpienia jeden z nich.

mawu

wg mnie ten film nic nowego nie prezentowal, nie mial jakiejs superfabuly oraz nie posiadalal nic smiesznego - wpadka o wiele lepsza

D1RT

No to znaczy, że musiałeś oglądać jakiś inny film...albo masz 13 lat.

ariadna9mm

nie, mam niemal 2x wiecej niz podalas, gdyby nie zostala ogloszona do nominacji to nikt by nie pisal ze zasluguje na oskara - ja tam sie nie znam na tym - jest aktorka i musi udawac czesto kim nie jest wiec niewiem za co mialaby dostac oskara

D1RT

No to spiesze uprzejmie doniesc, ze Ellen Page dostala Independent Spirit Award 2008 czyli nagrody rozdawane dla filmów niezaleznych, glownie liczy sie tam opinia widzow, nie krytykow czy czlonkow akademii. Tak samo caly film jak i scenariusz dostaly glowne nagrody. A ISA to tzw. niezalezne Oscary...wiec, to nie tylko OScar. Zreszta jak chcesz wiedziec jakie nagrody otrzymalo Juno to wejdź na imdb i sprawdź. Jest ich naprawde mnostwo. Takze o Ellen Page mowi sie znacznie szerzej niz wkontekscie OScara.

ocenił(a) film na 9
mawu

Zecydowanie Oscar się należał. Tak jak ktoś wyżej napisał, może sie wydawać po 10 min, że już się zna zakonczenie. Ale później.. akcja cały czas się zmienia. Końca nie da się przewidzieć, prawie aż do ostatnich minut. Szczerze polecam ;]