PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=272177}

Juno

2007
6,7 204 tys. ocen
6,7 10 1 204387
7,3 69 krytyków
Juno
powrót do forum filmu Juno

mam prośbe do reżyserów, niech nikt nie kręci wiecej takich słabych i nudnych filmów :(

stooleyash_2

Może uzasadnisz? Chyba do tego służy forum.

Dla mnie też nie było to cudo, ale dałam 5/10.
Bo jest lekkie, i lubię Ellen Page za "Hard Candy", ale cała historia była bez sensu. Przypadkowa ciąża nie jest wcale aż taka "kolorowa" i prosta, jak ta przedstawiona tutaj - Juno nie beczy po nocach, nie zastanawia się zbytnio "jak zareagują rodzice" (raczej - jak im to powiedzieć), nie zastanawia się, jak powiedzieć Bleekerowi, nie ma myśli samobójczych - ale może to miało być na realia amerykańskie? W polskich wypadło blado.
Śmieszny jest motyw paznokci u rąk, właściwie żałosne zakończenie. Tyle.

ocenił(a) film na 5
Isz_

Też dałam 5/10. Spodziewałam się czegoś znacznie lepszego, szczególnie po tylu nominacjach do Oscara. Wcale mnie też to nie śmieszyło, a Juno cały czas była wyluzowana, jakby nic się nie stało.

Kinomaniaczka_

dokładnie ;D ja tak samo spodziewałem się czegoś lepszego ;D ale miło sie oglądało xD
pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Isz_

Amerykański film dla Amerykanów.... Prawie przez cały czas różowo, kolorowo i obowiązkowo z happy endem. Nie oczekiwałam tragedii, ale troszeczkę więcej realizmu. 4/10

ocenił(a) film na 10
stooleyash_2

realizm to macie w dennych dramatach na TVP1 czy 2... i dzięki takiemu swojemu realizmu te filmy naprawde zyskały popularność:D oglądalność wacha sie pewnie pomiędzy 18 a 37 widzów:) dzięki temu, że ten film nie jest tylko zwykłym szarym dramatem, ale i komedią zdobył oskara, i na pewno słusznie, bo nie rozdają go za głupawy scenariusz, których jest miliony, ten jest oryginalny i tym film urzekł mnie, ale i nie tylko, bo wszystko było na poziomie gra aktorska, muzyka, ten film poprostu poprawia humor, pozytywnie nastraja:)...ale cóż gusty są zróżnicowane, ale śmieszą mnie osoby, szydzące z filmu, a nie potrafiące poprzeć wypowiedzi argumentami, nie mówie tylko o juno.

dzik123

wachać to się chyba wacha twoja wacha

ocenił(a) film na 5
stooleyash_2

zgadzam się. 5/10. Film byłby nawet niezły, gdyby to nie była komedia. Może piszę to dlatego, że uwielbiam dramaty (np. Requiem for a Dream <3), ale uważam, że to było denne. Szydzić z ciąży u nastolatki to dość duży błąd.

ocenił(a) film na 10
stona

nikt tu z ciąży na pewno nie szydził, film był komediodramatem i to wszystko, ale nie naśmiewali się z ciąży. najśmieszniejsze w filmie były dialogi połączone z grą aktorską ellen. oczywiście były i dramatyczne sceny, ale gusty są różne i szanuje twoje i inych zdanie na temat tego filmu, bo mi Requiem dla Snu, np nie podchodzi, więc tobie może nie podchodzić Juno. ALE Z CIĄŻY NA PEWNO NIE SZYDZILI

Pozdro;)

ocenił(a) film na 9
stooleyash_2

Tak generalnie przed obejrzeniem tego filmu czytałam wiele recenzji na jego temat i kilka z nich mówiło o tym, że świat przedstawiony w filmie miał z założenia być odrealniony - aborcja to normalka i można się na nią umówić przez telefon; potencjalnych rodziców adopcyjnych wybiera się z gazety wśród ogłoszeń o zwierzętach i sprzedaży domów; nastolatka przyjmuje wiadomość o ciąży i znosi ją tak, jak żyje, czyli na luzie. To świat, w którym nastoatkowie są uzależnieni od owocowych tic-taców, mogą przenosić meble z ogródka do ogródka i nikogo nie dziwi, że małolata robi test ciążowy. Jeśli spojrzymy na ten film jako na obraz z jakiejś równoległej teraźniejszości, na świat który mógłby teraz istnieć choć tak nie jest, to wszystkie te niby bezsensowne i nierzeczywiste problemy obracają się w coś normalnego. Ktoś kiedyś powiedział, że gdy krajem mądrych ludzi rządzi mądry człowiek, wszystko jest ok. Jeśli jednak ludzie w jeden dzień by oszaleli, uznaliby że mądry król jest nienormalny (bo inny od nich) i aby utrzymać się przy władzy również musiałby oszaleć. Podczas seansu "Juno", który to film jest nierzeczywisty, sama zaczęłam myśleć "nierzeczywiście" przez czas trwania filmu. I chyba o to chodziło :)

artemida91

Hmm.... to mogłaby być dobra interpretacja całego filmu.

(Chociaż ja jednak ze światów odrealnionych to wolę krwiożercze potwory i psychopatycznych morderców ;)

użytkownik usunięty
artemida91

"Tak generalnie..."

Ktoś mnie wołał?

ocenił(a) film na 10
artemida91

Nie wydaje mi się, żeby świat w filmie był nierealny. Teraz to nic nadzwyczajnego, że nastolatka zachodzi w ciąże, więc ten film nie jest jakimś sci-fi, bo takie są teraz realia wystarczy się dobrze rozglądnąć.
Ten świat właśnie istnieje, szesnastolatki jak w filmie zachodzą w ciąże i coraz mniej osób to dziwi, a to jest Polska. Więc w Ameryce napewno nie jest lepiej.

Pozdro;)

ocenił(a) film na 8
stooleyash_2

Film IMO całkiem dobry. Dosyć drętwych dramatów przedstawiających ciąże nastolatek jako koniec świata. Aborcja nie musi być rozwiązaniem, bo ciąża nie przekreśla kariery. Film jest lekki i przyjemnie się go ogląda. Do tego uważam, że ścieżka dźwiękowa świetnie pasuje do realiów życia nastolatki.

ocenił(a) film na 10
irracjonalny

zgadzam się, bo już się naoglądałem dość na drętwe dramaty dlatego Juno miłomnie zaskoczyło

ps. o snoopsnooks podłapał słowo i ma radoche:D:D:D