PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804059}
5,5 36 tys. ocen
5,5 10 1 36459
3,6 30 krytyków
Jurassic World: Dominion
powrót do forum filmu Jurassic World: Dominion

News

ocenił(a) film na 10

Bryce Dallas Howard dziś zdradziła podczas wywiadu udzielonego dla stacji MTV - Alan Grant, Ellie Sattler i Ian Malcolm wracają do Jurassic World 3 :)

ocenił(a) film na 10
marek36_filmweb

To byłaby taka podobna scena do tej w fallen kingdom gdzie blue rzuca się na jednego z najemnika

marek36_filmweb

Siemanko...Pojawiło się kilka ciekawych newsów odnośnie Jurassic World Dominion....
- Nie wiadomo czy w filmie przez pandemię i pokrzyżowanie planow zawodowych wystąpi Jake Johnson vel Lowery....Oboje z Colinem próbują jakoś wcisnąć go do filmu....
- Pojawiło się kilka zdjęć ... Najwidoczniej wracamy na Isla Sorna...Na jednym zdjęciu Owen z jakaś kobieta przemierza lasy najprawdopodobniej Sorny ( w rzeczywistości jest to chyba rezerwat Redwood)...Ta kobieta nie jest Claire, a najprawdopodobniej nowa aktorka Lachmann ( być może w filmie nowa postać Zane Maxine )...
- Kolejne zdjęcie przedstawia kobietę nazwijmy to "pieszczącą" animatroniki komsognatow w klatkach...Wydaje się mi że jest to ktoś z ekipy filmowców bo raczej nie wystąpiłaby w filmie w maseczce...no chyba że w filmie powiedzmy bała się też jakiegoś wirusa którego mogła by się zarazic od Komsognatow...
- Kolejna fotka - Skrzynia do przewożenia embrionów ...również z napisałem Isla Sorna Site B...Pewnie skrzynia trafiła do Dodgsona i Biosyn....może jak wcześniej pisałem bd powrót do przeszłości i bd mieć scenę wg książki Crichtona....w The Lost World??...Czekamy dalej na newsy;) Pozdrowiam;)

ocenił(a) film na 5
marek36_filmweb

Dobry wieczór. Nie piszę zbyt często, ale podzielę się znaleziskami:

1. Jak informują kanały oficjalne, Dominion ma mieć najwięcej animatroników w serii. Nieoficjalnie jednak pohukują wieści, że pandemia Covid skróciła ilość dni zdjęciowych i czas na przygotowanie animatroników, zatem istnieje groźba cięć scenariusza i zastąpienia niegotowych animatroników CGI. Colin niedawno uspokoił fanów, że znaleziono złoty środek tej sytuacji, zaś Jurassic Outpost dodaje smaczek, że mimo iż firma tworząca animatroniki do Upadłego Królestwa (Neil Scanlan) nie zajmuje się modelami do Dominion, to i tak wychodzi na to, że pracują nad nimi ci sami ludzie - jest to mała armia freelancerów.

2. Wychodzi na to, że wycieknięty opis fabularny który opisywałem parę postów wyżej jest prawdziwy. A z tego, co czytam po różnych stronach zarówno w wypowiedziach aktorów, jak i wyciekach, fabuła ma być wielowątkowa i dziać się w wielu miejscach globu - zdjęcia powstają w Kanadzie, Pinewood Studios (UK), Malcie, Cyprze, Hawajach, Californii, Egipcie i pewnie gdzieś jeszcze, tylko zapomniałem. Co ciekawe - wszyscy poza Pinewood określani są jako "Second Unit", a kiedy ktoś pyta co kręcą, odpowiadają "scenę otwierającą" - aby utrudnić wyciekanie spoilerów. Jeszcze co do fabuły - poza wspomnianym wyciekiem będzie miało miejsce klonowanie dinozaurów przez inną firmę (zapewne BioSyn z Lewisem Dodgsonem na czele), zaś przynajmniej częściowo historia ma - według niektórych wycieków - czerpać z książkowego The Lost World - wątek nieznanych stworzeń znajdywanych w różnych miejscach Ameryki Południowej. Co bardzo interesujące - sporo scen dzieje się podczas zimy / w śnieżnym otoczeniu. I to chyba tam pokazana ma zostać katastrofa samolotu z towarem. Jak widać będzie się sporo działo i nie dziwota, że przez jakiś czas spekulowało się o podzeleniu filmu na dwa mniejsze. Podobno wątek sprzedaży dinozaurów na czarnym rynku też będzie obecny.

Z ostatniej chwili: w filmie pojawić ma się nawiązanie do Isla Sorna, co potwierdzać ma zdjęcie pokazane przez Colina na Twitterze. Jest to stalowy pojemnik na embriony z napiszem Site B Isla Sorna. Podobny kontener pakowano pod koniec Jurassic World podczas ewakuacji laboratorium.

2. Obsadę znamy, co do dinozaurów można spodziewać się: Tyranozaura (Rexy), Velociraptora (Blue), Nasutoceratopsa, Stegozaura i jeśli wierzyć międzywierszowym wiadomościom Colina Trevorrowa - Dilofozaura. Stegozaury mają dostać redesign, zaś dodać warto, że Jack Horner nie jest konsultantem tego filmu, zatem można spodziewać się w pełni upierzonego dinozaura.

3. Spoilery. Niestety nie da rady ich zasłonić, więc w razie czego scrollujcie:

-
-
-
-
-
-
-Maisie zostaje porwana przez handlarzy dinozaurów, a Owen i Claire wyruszają, by ją odnaleźć. Podróż prowadzi ich do zamieszkiwanego przez dinozaury miejsca zarządzanego przez międzynarodową korporację (pewnikiem Biosyn) o prawdopodobnie niecnych zamiarach...które nawet teraz badane są przez Alana Granta i Ellie Sattler (najprawdopodobniej w związku z nieznanymi zwierzętami pojawiającymi się w różnych częściach świata). Podobno BioSyn wybudowało konkurencyjną wersję Jurassic World o nazwie Dino World i jest to safari gdzie zapolować można na dinozaury - zarówno te wyhodowane przez BioSyn, jak i te, które BioSyn "pozyskała" od InGen - stąd też jakoby obecność pewnych dawno nie widzianych okazów. A wg wycieków poza wymienionymi wyżej gatunkami możemy spodziewać się: Mozazaura, Pyroraptora (to ten opierzony), Dreadnoughts-a, Sinoceratopsa, Excavaraptora, Ankylozaura, Allozaura, Plezjozaura, Giganotozaura, Terizinozaura oraz... Spinozaura i Raptorów z JP3 (te ostatnie mają być kradzione i w filmie nazwane Deinonychami).
-
-
-
-
-
-

ocenił(a) film na 10
Cohonez

Ja słyszałem też o trodonie

ocenił(a) film na 5
marek36_filmweb

Jest grafika z wyciekniętymi modelami dinozaurów i tam jest kilkanaście gatunków. Niestety jestem w stanie rozpoznać tylko te większe, bo słaba jest jej jakość.

ocenił(a) film na 5
marek36_filmweb

Pojawiły się dwie nowiny:

1. Jeff Goldblum udzielił wywiadu magazynowi Insider. Pada w nim opis pierwszej sceny, którą kręcili dla JW: Dominion, a która to nakręcona została razem z Laurą Dern i Samem Neillem:

"The first thing that we shot ... it was a scene with me and Laura Dern and Sam Neil and we were — I can't tell you much — but we were all day in a very tight, enclosed space," Goldblum said.

"You'll see — it's a mystery you'll solve when you see [the movie.] The three of us were in a tiny little space and we were being menaced by — I can't even tell you — a surprising faction of prehistoric creatures that you've never seen before."

Czyli w wolnym tłumaczeniu: trójka legendarnych postaci uwięziona jest w jakiejś małej, zamkniętej przestrzeni, a zagraża im grupa dinozaurów, których nie widzieliśmy jeszcze w serii. Wygląda zatem na to, że filmowi uda się to, czego nie udało się disneyowskiej trylogii Star Wars: pokazanie ikonicznych postaci w tej samej scenie.

2. Druga wieść to wyciek z planu w Malcie. Według magazynu Variety główna obsada miała wycować się z kręcenia tam zdjęć (Covid), tym niemniej wygląda na to, że Chris Pratt tam był i kręcił sceny na motorze pędzącym uliczkami jednego z Maltańskich miast. Poza aktorem widziano też trzy modele dinozaurzych głów - jako obiekty referencyjne. Nie znamy konkretnie gatunku, ale jeśli jesteście ciekawi jak one wyglądały, to na Instagramie jest profil jurassic_world_fandom - tam są wszystkie materiały.

Cohonez

Powoli przybywa plotek i zdjeć z planu, na którym można coś wywnioskować. Grupa dinozarów może otoczyć trójkę bohaterów z oryginalnej trylogii ? Może raptory,troodony lub grupka dylo ?

ocenił(a) film na 5
BarryGDZ

Podobno żadne z już pokazanych. Ja tym razem nie bawię się w spekulacje. Czekam na gotowy produkt.

ocenił(a) film na 7
marek36_filmweb

https://naekranie.pl/aktualnosci/jurassic-world-dominion-spoilerowe-zdjecia-z-pl anu-zdradzaja-ciekawostke-zwiazana-z-oryginalna-obsada-1602242076

Dawid0126

Halo?? Naprawdę nie ma jakiś nowych newsów na temat Dominion??

FanJurajska

Cisza i spokój pewnie się jeszcze jakiś czas utrzyma w tym względzie. Może coś ruszy w drugiej połowie roku ? Niestety, do premiery filmu ponad rok...

ocenił(a) film na 5
marek36_filmweb

Postprodukcja filmu idzie pełną parą.

W międzyczasie parę tygodni lub miesięcy temu Alan Grant udzielił wywiadu w którym potwierdza, że "mają nowego dużego, złego dinozaura" i jest nim Giganotozaur. Ma swój model animatroniczny.

Parę dni temu natomiast wyciekły dwa obrazki z konceptami zabawek do filmu. Te zresztą będą się pojawiać w większej ilości, bo film oryginalnie miał wyjść za parę miesięcy i wygląda na to, że jego merch nie został opóźniony - a przynajmniej grafiki z jego planami. Tym niemniej - z dostępnych materiałów wynika, że poza Giganotozaurem z nowych zwierząt pojawią się

(spoilery)

- Dimetrodont,
- Deinonych
- Pyroraptor.
Kilka okazów tego drugiego bierze udział w pościgu na Malcie, którego zdjęcia wyciekły kilka miesięcy temu. Pyroraptor natomiast ma piękne, kolorowe umaszczenie i jest pokryty piórami :)

Na forum Jurassic Mainframe pojawił się parę dni temu obszerny post opisujący rzekomą fabułę filmu. Nie czytałem całości, natomiast bezpoilerowo mogę Wam napisać, że - zgodnie z zapowiedziami - w filmie poza dinozaurami z poprzedniego filmu dużą rolę będą odgrywać zwierzęta stworzone przez BioSyn. Stworzyli oni bowiem "swoje wersje" znanych nam stworzeń - mają być wyglądem bliższe faktycznej wieczy paleontologicznej, za to mieć spore problemy behawioralne.

Cohonez

Dzisiaj do sieci wyciekło chyba zdjęcie tego animatronicznego modelu Giganotozaura.
https://jurassicpark.fandom.com/f/p/4400000000000043113

BarryGDZ

Jak dobrze dzisiaj wyczytałem na jurassic outpost w tym miesiącu Frank Marshall zapowiedział pierwszy trailer Jurassic World Dominion...zadebiutuje wraz z premierą Szybcy i wściekli w kinach...

FanJurajska

Tzn w czerwcu;)bo jeszcze mamy ostatni dzień mają oczywiście;)

ocenił(a) film na 7
marek36_filmweb

https://naekranie.pl/aktualnosci/jurassic-world-dominion-wyciek-fragment-klip-t- rex-park-jurajski-1624028770

ocenił(a) film na 4
marek36_filmweb

Jest teaser i wydaje mi się, że tyranozaur ma na nim pióra - zastopujcie w momencie gdy gigantozaur uderza w niego głową.

ocenił(a) film na 4
posterpotzkoli

BTW - zabrali się za bardziej rzetelny wygląd dinozaurów, teraz czekam na część, w której dinozaury będą się zachowywać jak zwierzęta a nie godzille. Niestety (jak dla mnie) widać, że znowu ważnym elementem będą walki drapieżników - sytuacja rzadka w przyrodzie - tym razem gigantozaur v. tyranozaur.

użytkownik usunięty
posterpotzkoli

Tak bardzo cię obchodzą realistyczne dinozaury a mimo to mylisz Giganotozaura z Gigantozaurem.

ocenił(a) film na 4

Ta.

użytkownik usunięty
posterpotzkoli

Taki z ciebie ku*wa znawca.

ocenił(a) film na 4

Spokojnie, po prostu pomyliłem się przez ekspozycję na tytuł pewnej francuskiej bajki. To, że pominąłem "o" w nazwie może mieć wiele powodów i raczej nie ma podstaw do twierdzenia, że nie odróżniam tych zwierząt. Zresztą, nawet gdybym nie odróżniał gigantozaura od giganotozaura, moja wypowiedź nadal byłaby na miejscu. Bo czemu nie? To, że ktoś nie odróżniałby prawdopodobnie nieistniejącego zauropoda od powszechnie znanego teropoda, w którego nazwie jest nieintuicyjna, dodatkowa literka, nie byłoby niczym zdrożnym. A to, co napisałem jest, rzekłbym, podstawową wiedzą biologiczną, o wiele bardziej podstawową niż kwestia odróżniania wyżej wymienionych dinozaurów.

Tobie natomiast polecam zmienić język na nieco bardziej uprzejmy.

BTW - jeśli już się czepiamy, to w Twojej wiadomości są dwa błędy - polskie nazwy rodzajowe piszemy małą literą.

użytkownik usunięty
posterpotzkoli

Spoko, tylko żartowałem.

posterpotzkoli

Wie ktoś czy w sieci gdzieś można znaleźć 5 minutowa zapowiedź Jurassic World Dominion??

ocenił(a) film na 8
FanJurajska

Poszukaj na YouTube. Na pewno jeszcze jest w częściach ponagrywane w kinach.

ocenił(a) film na 8
Raptosaur

Seria Jurajska jest dla pokolenia ludzi lat 70 i 80 tym czym Harry Potter dla pokolenia lat 90 i millennialsów.
Ech pamiętam jesień 93 i Park Jurajski totalnie spiracony i oglądany przez dwie ósme klasy.

ocenił(a) film na 6
FanJurajska

https://youtu.be/z6a3pbAswkM

marek36_filmweb

Witam temat został gdzieś przeniesiony że taka tu cisza ???Czy naprawdę przed Dominion Trevorrow i spółka trzymają wszystko w ścisłej tajemnicy??

ocenił(a) film na 6
FanJurajska

No i mamy nowy zwiastun

marek36_filmweb

brakuje tylko Samuela L. Jacksona

VanCyklon

Bo zginą w 1993 ?

FanJurajska

serio? nie pamiętam tego

ocenił(a) film na 7
marek36_filmweb

https://naekranie.pl/aktualnosci/jurassic-world-dominion-czas-trwania-1649229944

ocenił(a) film na 7
marek36_filmweb

nowy tv spot:
https://www.youtube.com/watch?v=_5NSK40nrY8&ab_channel=Swrve