PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=758909}

Jurassic World: Upadłe królestwo

Jurassic World: Fallen Kingdom
2018
6,0 76 tys. ocen
6,0 10 1 76412
4,7 39 krytyków
Jurassic World: Upadłe królestwo
powrót do forum filmu Jurassic World: Upadłe królestwo
ocenił(a) film na 4
Dawid0126

Mam takie pytanko, na ile to jest możliwe, że w JWFK zobaczymy potomstwo Rexy, albo innego tyanozaura?

ocenił(a) film na 4
zdanowicz_bartek

W sensie, że nie potomstwo innego t-rexa, tylko innego rexa

ocenił(a) film na 9
Dawid0126

Jake Johnson (Lowery Cruthers) prawdopodobnie będzie w JW:FK. Choć może być to błąd w broszurce Universalu. Jak dotąd nigdzie indziej nie było potwierdzone, by jego postać pojawiła się w sequelu. Zastanawiające jest najwyżej to, że w broszurce ten prawdopodobny błąd występuje 2 razy.
http://jurassicoutpost.com/official-one-pager-suggests-jake-johnson-reprising-ro le-jurassic-world-fallen-kingdom/

ocenił(a) film na 7
Dawid0126

Tutututututu!

Według notki prasowej udostępnionej przez Universal na stronie EPK.TV w obsadzie "Upadłego Królestwa" znajduje sie znany z poprzedniej części filmu Jake Johnson, czyli techniczny Lowery. Na tą chwilę nie wiadomo, czy tak jest na serio (Jake swego czasu zaprzeczał angażowi), czy ktoś z Universal się po prostu pomylił, tym niemniej sprawa ciekawa:

http://jurassicoutpost.com/official-one-pager-suggests-jake-johnson-reprising-ro le-jurassic-world-fallen-kingdom/

ocenił(a) film na 9
Cohonez

Eeej, ja byłem pierwszy! :P

Aktualizacja:
Okazuje się, że to był błąd z strony Universalu. Wytwórnia wystosowała korektę broszury. Nie będzie Lowery'ego w nowym filmie.

Trochę szkoda, liczyłem na cameo a'la spotkanie z Malcolmem "czytałem pana książkę. Miał pan rację, chaos eskaluje w zatrważającym tempie". Albo Malcolm do Loweryego: "Nie, przepraszam, mam dziewczynę w San Diego..." [badum-tsss]. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na Twitterze znalazłem ciekawe zdjęcie. Możliwe, że związane w 100% z faktycznym planem zdjęciowym Fallen Kingdom. Potencjalny spoiler dla co poniektórych.
https://twitter.com/r_jovinski13/status/921150252740116480

ocenił(a) film na 10
Raptosaur

Na stronie filmu JW2, jest wypowiedz Goldbluma odnośnie swojej roli...Ponoc jest tak krotka, że aktor zastanawia się czy jego nie wytna po prostu....

ocenił(a) film na 6
ocenił(a) film na 6
FanJurajska

liczyłem na Goldbluma jak nigdy - zapowiadała się jakaś dłuższa rola, ale cóż - zobaczymy..

ocenił(a) film na 7
FanJurajska

On tydzień spędził na planie w Londynie. Plan w Londynie to pierwszy i ostatni segment filmu (środek to plan na Hawajach). Zważywszy, że jego rola to najprawdopodobniej tylko dialogi (nie ma póki co żadnych wzmianek o kaskaderach / dublerach dla niego), to naprawdę nie jest to aż tak mała rola - wszystko zależy od montażu. Laura Dern w JP3 pojawiła się w raptem 5 scenach - większość na początku i jedna pod koniec. Wiecie ile miała dni na planie? 1.

Mając do dyspozycji dialog i aż 5-7 dni zdjęciowych można zrobić naprawdę dużo.

użytkownik usunięty
Dawid0126

Nie jest to związane z newsami o JW 2, ale znalazłem ciekawy artykuł dla tych, którzy kłócą się, że Park Jurajski powinien się nazywać Parkiem Kredowym z powodu większości dinozaurów żyjących w okresie Kredy.

http://www.express.co.uk/news/science/871535/Jurassic-Park-world-T-Rex-dinosaur- steven-spielberg-hollywood

ocenił(a) film na 10

Jakby kogoś interesowalo, a myślę że będzie interesować...to 10.11 na tvn o 20:00 Jurassic World....

użytkownik usunięty
FanJurajska

Super! Dzięki za informację! :D

ocenił(a) film na 4
Dawid0126

W muzeum historii naturalnej w LA obecni byli Chris Pratt, B.D Howard oraz... Animatroniczny młodziak triceratopsa. Aczkolwiek jego rogi wyglądają co najmniej dziwnie. Info z konta aktorki na Twitterze.

użytkownik usunięty
zdanowicz_bartek

Zawsze podawaj link

użytkownik usunięty
zdanowicz_bartek

Tutaj wspomniane zdjęcie: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2075803769143778&set=gm.504273986609294& type=3&theater&ifg=1

ocenił(a) film na 9
zdanowicz_bartek

A tutaj krótki film z tego wydarzenia : https://youtu.be/T5T5nloU1S8

ocenił(a) film na 10
dudifoster

Coś wiadomo z trailerem ??Naekranie.pl ostatnio wyczytałem że ma dopiero wejść 13 grudnia....Zero info nic o filmu w sieci, ładnie tworcy gnebia nas fanow....

FanJurajska

Ogólnie mam wrażenie że odkąd zdjęcia zakończyły się w lipcu, od tego czasu jest straszna posucha w newsach. Jakieś szczątkowe informacje odn fabuły, ale z materiałów promocyjnych to prawie nic (poza bardzo fajnym zwiastunem gry). W sumie logiczne - mieliśmy wycieki z planu i partyzanckie zdjęcia z przyczajki, a dopiero teraz, po pierwszym zwiastunie, ruszy prawdziwa lawina newsów ;) Co do trailera to nie wiadomo, w kinach ma być 13 grudnia, ale w sieci pewnie pojawi się wcześniej, obstawiam 24 listopad.

ocenił(a) film na 10
nevler

NO oby...bo naprawdę upadle królestwo ...trzymany jest w tajemnicy aż to już frustruje

ocenił(a) film na 6
nevler

teraz będzie pewnie posucha jeśli chodzi o newsy - wytrzymajmy jeszcze 2 tygodnie do pierwszego zwiastuna ;) liczę na coś mniej kolorowego i bardziej mrocznego niż JW i chciałbym obejrzeć zwiastun nie zdradzający w większości fabuły, ale to chyba już wymarły gatunek ;) Zwiastun TV i kinowy z grudnia mogą się trochę różnić - podobnie było z JW

ocenił(a) film na 7
Rush_only

Z tego, co wiem film ma wizualnie wyglądać jak jedyne do tej pory oficjalne zdjęcie. Tzn oszczędne światło i "ziarno" na kliszy.

ocenił(a) film na 6
Cohonez

mam nadzieję, że szykuje się coś na kształt The Lost World :)

ocenił(a) film na 7
Rush_only

Po pogłoskach można wywnioskować, że będzie sporo elementów wspólnych.

użytkownik usunięty
FanJurajska

Tak jak kolega powyżej powiedział: zwiastun w sieci najprawdopodobniej pojawi się 25 listopada.

Dawid0126

Pytanie nie związane z nadchodzącym filmem, ale z częścią 3 oryginalnej trylogii. Mianowicie, skąd i kiedy wziął się Spinozaur? W pewnym momencie dr. Grant mówi że Spinozaur nie był na liście InGenu. Czyżby oznaczało to, że Spinuś był jedynie wypadkiem przy pracy? A może była to pierwsza hybryda InGenu? Napiszcie co sądzicie :)

ocenił(a) film na 4
Roko16

W sumie dziwne jest to, że udało im się zrekonstruować spinozaura, a nie umieścili go w parku na Nublar. Zamiast jego były tan baryonyx i suchomimus.

zdanowicz_bartek

Też mnie zastanawia dlaczego nie było go na liście.

użytkownik usunięty
Roko16

Prawdopodobnie dlatego, że Spinozaur, jako młody dinozaur, mógł nie mieć jeszcze żagla i mógł być pomylony z Barionyksem lub Suchomimem

@Axel_Foley 17, no dobra a jak z powstaniem Spinozaura? Myślisz, że była to hybryda?

ocenił(a) film na 9
Roko16

Teraz już raczej, aby wyjść z twarzą Universal będzie mówił, że to hybryda, bo rekonstrukcja Spinusia z 2001 bardzo się różni od wyjątkowo kompletnego szkieletu, który znaleziono w roku 2014 od kształtu żagla zaczynając a na sposobie lokomocji kończąc. Spinozaur z JP3 okazał się być tak niezgodny z mezozoicznym pierwowzorem jak Dilofozaur z kołnierzem a la agama. Ponadto przed śmierciąHammonda Ingen na Sornie nadal eksperymentował z tworzeniem nowych gatunków, bo przecież John miał jeszcze wizję, że uda mu się otworzyć drugi Park i w nim chciał mieć inne dinozaury niż te, które były na Nublar, np pachycephalosaurusów nie było na Nublar, ale pozostało tajemnicą jakie gatunki zostały ożywione zanim w Sornę uderzył huragan Klarysa.

ocenił(a) film na 10
rusekolsztyn

Sorna to przecież wyspa która była "wylegarnia" dinozaurów.Potem jak podrosly miały być przetransportowane na nublar do wybiegow....Niewiem skad masz info o huraganie klarysy, jak rzekomo w filmie uderzyl w Nublar , nie w Sorne....

ocenił(a) film na 4
FanJurajska

Mowa o huraganie na Sornie jest na początku TLW:JP przy rozmowie Hammonda i Malcolma.

ocenił(a) film na 9
FanJurajska

Wg oryginalnego scenariusza huragan Clarissa uderzył w Isla Sorna 2 lata przed wydarzeniami w drugim filmie, i około 2 lata po wydarzeniach z pierwszego filmu. Hammond mówi wtedy:
"About twenty-four months ago Hurricane Clarisse wiped out Site B."

Ciężko stwierdzić, dlaczego w filmie zdecydowano się zmienić tę kwestię. Być może Spielberg chciał zrobić tutaj bardziej luźną lukę i tym samym miejsce dla ewentualnego prequela toczącego się ewentualnie w innym czasie. Ja dla przykładu dość długo wierzyłem, że ten huragan zniszczył Isla Sorna przed wydarzeniami z pierwszej części, lub że był to ten sam huragan, który w swojej "łagodniejszej" formie nawiedził Isla Nublar w Jurassic Park.

Tutaj można poczytać różne teorie i fakty na ten temat po angielsku:
http://jurassicpark.wikia.com/wiki/Hurricane_Clarissa

Raptosaur

Czyli Spino powstał jeszcze przed pierwszą częścią?

użytkownik usunięty
Roko16

Nie wiadomo. Możliwe, że to wyjaśnią w Jurassic World: Fallen Kingdom. Ewentualnie JW 3 lub jakiś komiks, a może nawet serial.

ocenił(a) film na 4

Przydałaby się taka seria, gdzie pojawiłyby się wątki nie poruszone w filmach, albo tłumacząca nie dociągłości fabularne, czy np. pojawienie się spino, akcja podczas budowy drugiego parku, kataklizm na Isla Sorna lub wyprawa nieznanych dotąd łowców przygód (coś w stylu Richarda Levine z TLW)

ocenił(a) film na 7
zdanowicz_bartek

Ja bym chętnie widział grę (coś jak miks nowego Tomb Raider z Alien:Isolation), gdzie wcielamy się w rolę Erica przez 8 tygodni buszującego po Isla Sorna. Byłoby to dobre uzupełnienie luk fabularnych. Ale marzenia te są niestety nierealne.

ocenił(a) film na 6
Cohonez

może by tak Netflix się skusił na serial? a nie jakieś hobbity im w głowie ;)

ocenił(a) film na 9
Dawid0126

Nie potwierdza to niby oficjalnej daty premiery zwiastuna Jurassic World: Fallen Kingdom w internecie, ale nastraja pozytywnie, że w to święto dziękczynienia będzie w końcu pokazany.

https://twitter.com/colintrevorrow/status/930448162229235712

ocenił(a) film na 7
Raptosaur

Myślę, że jeszcze w listopadzie będziemy mogli go zobaczyć.

Swoją drogą, to promocja Infinity War - główny konkurent filmu - też jakoś teraz powinna wystartować.

ocenił(a) film na 9
Dawid0126

Niestety. Przed początkiem grudnia nie zobaczymy jednak trailera Jurassic World: Fallen Kingdom. Wystartował konkurs, jedynie dla obywateli Meksyku, w którym 150 zwycięzców ma zobaczyć ten trailer 1 grudnia przedpremierowo. Premiera ogólnoświatowa z kolei będzie prawdopodobnie około tydzień później.

Pozostaje pytanie, w jaki sposób szczęśliwi wybrańcy będą w stanie obejrzeć ten trailer przedpremierowo? Dostaną linka na maila, czy Universal zaprosi wszystkich do sali projekcyjnej w Meksyku i im go puści po uprzednim podpisaniu klauzuli poufności oraz przeszukaniu w poszukiwaniu pluskiew i kamer? :D

http://jurassicoutpost.com/jurassic-world-fallen-kingdom-trailer-launching-decem ber-1st-contest-see-early/

użytkownik usunięty
Raptosaur

No nie! Liczyłem, że trailer (chociażby teaser trailer) zostanie ujawniony w internecie 25 listopada! Teraz czekać 26 dni :(

ocenił(a) film na 10
Raptosaur

A co to w Meksyku najwieksi fani serii Jurassic Park/World???na świecie??Czy producenci po prostu sa przeciwni Trumpowi i jego nie checi do Meksykan??i się politowali nad nimi i dostają w prezencie prapremiere???

użytkownik usunięty
FanJurajska

Mówi się "przed premierę".

ocenił(a) film na 10

Prapremiera tez prawidlowe słowo.

Raptosaur

Może ktoś nakręci CAM-a tosterem i będzie dylemat czy obejrzeć czy czekać na HD :D

ocenił(a) film na 7
Dawid0126

@Raptosaur mnie uprzedził, zatem napiszę coś innego:

Jak donosi jeden z fanów, który wczoraj miał okazję porozmawiać osobiście z JA Bayona w Londynie, w filmie ma być "więcej krwi, blizn i mniej polegania na dinozaurach z CGI".

https://www.instagram.com/p/BbnC-vuAJth/

PS. niektórzy zastanawiają się, czy ten meksykański konkurs to przypadkiem nie ściema.

Cohonez

Jeżeli ściema to założenie z trailerem w okolicach Święta Dziękczynienia jest aktualne. Co oznacza bombę w przeciągu paru dni ;)

ocenił(a) film na 7
nevler

Na dwoje babka wrozyla. Ja po cichu mam nadzieje, ze za tydzien dostaniemy chociaz stopklatki.

Cohonez

To ja się pobawię w optymistę i mam nadzieję że zobaczymy coś w czwartek ;)