PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10042305}

Jutro będzie nasze

C'è ancora domani
2023
8,0 14 tys. ocen
8,0 10 1 13636
7,4 39 krytyków
Jutro będzie nasze
powrót do forum filmu Jutro będzie nasze

...że ona podjęła decyzję o ucieczce od męża? :) kiedy w dzień śmierci teścia nie udało się jej wyrwać z domu pod pretekstem robienia zastrzyków? I zrobiła to dzień później?

Anexoza

Wiadomo było, że coś planuje, ale raczej nie ucieczkę od męża. Miała przecież dzieci.

Anexoza

A mi się wydaje, że ona i tak uciekła od męża po głosowaniu. Myślę, że dlatego zostawiła córce pieniądze, a córka była z niej taka dumna.

ocenił(a) film na 8
anna_sokulska

Ofebrałam to jako chęć ucieczki w niedzielę z ukochanym. W poniedziałek zaś chodziło już tylko czy też aż o wybory

ocenił(a) film na 10
alinee_filmweb

Ja to odebrałem jako pewną metaforę, zabieg artystyczny. W scenie, gdzie facet poprosił o przygotowanie dokumentów, Delia zorientowała się, że zgubiła kartkę, którą otrzymała od ukochanego. Wtedy pomyślałem, że to był jakiś bilet na pociąg/prom i że bez niego nie będzie mogła uciec. Potem córka przekazuje jej tę kartkę, gdzie okazało się, że była jej potrzebna w celu zagłosowania. Jeżeli oceniać to bez założenia, że była to swego rodzaju metafora, to przecież ta scena nie miałaby sensu, bo z jakiej racji, dokument uprawniający do głosowania miałaby otrzymać akurat od ukochanego? Moment kiedy widzimy, że Delia nie ucieka, tylko ma oddać głos w wyborach jest zabiegiem artystycznym. Po prostu twórcy filmu postanowili w niekonwencjonalny sposób na koniec wpleść akcent historyczny, który zapewne uważali za bardzo ważny. Trochę jakby na koniec oglądamy scenę z alternatywnej rzeczywistości.

arael6

Ale ona nie otrzymała tej kartki od ukochanego, tylko to był list, który przyszedł pocztą przecież.