Co się w ogóle stało że komedie są dziś nieśmieszne w Polsce ??
Oglądam stare polskie komedie np. wczoraj obejrzałem "Poszukiwany, poszukiwana" Bareji i gęba sama mi sie smiała że tak to ujmę a film ma już 40 lat i do dziś jest śmieszny i przyjemnie się go ogląda.
weźmy nawet takiego późniejszego Rybę z Killera, teraz to jakaś kaplica, albo z tym rynkiem jest coś nie tak, albo społeczeństwo nam totalnie zgłupiało, że jest popyt na takie Kac Wawy
No wlasnie popytu na Kac Wawe nie bylo, wiec to raczej nie jest wina spoleczeństwa. Ale faktycznie jeszcze te 15 czy nawet 10 lat temu polscy reżyserzy/scenarzyści mieli swoje oryginalne pomysły na film i potrafily one rozbawić publiczność, niektore gagi stały się kultowe. A teraz to takie wszystko jest na sile robione. Nawet jak w jakiejś polskiej komedii zaczerpnięto kilka pomysłów z zagranicznych filmów, było to zrobione w dobry sposób, że można było się pośmiać. Np w "Chlopaki nie płaczą" widać ze się zainsirowali filmem "Prawdziwy romans", lub w "czas surferow" filmem "Wsciekle Psy", ale z tych filmów czerpali tylko inspiracje, nie kopiowali wszystkiego na chama łacznie z tytułem filmu.
Zgłupiało to społeczeństwo totalnie, w ogóle od ponad 10 lat w komediach polskich dominują przeważnie wulgaryzmy i kretyńskie żarty które nie są śmieszne wcale a wręcz nie smaczne.
Dobry scenariusz to podstawa, wiadoma sprawa. Cholera, dopiero po 6 latach zauważyłem tę literówkę w głównym poście ;/