PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99721
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Świetny!

ocenił(a) film na 6

Film świetny, jedyne co mnie zawiodło to za mało Alka..

imaparawh0re

Miałam podobne odczucia. Film bardzo mi się podobał,jestem pod wrażeniem, ale szkoda że wątek Alka jest trochę skrócony. Tym bardziej, że Kamil Szeptycki podoba mi się najbardziej z całej filmowej trójki :)

ocenił(a) film na 7
imaparawh0re

Film powinien nazywać się "Zośka i Rudy". Przecież to ile razy Alek pojawia się na ekranie można policzyć na palcach jednej ręki. O jego śmierci wspomniano dosłownie przy okazji, podczas rozmowy... Aż przykro mi się wtedy zrobiło. Alek był jest moim ulubionym bohaterem książki, a tutaj nie ma go wcale.

ocenił(a) film na 8
imaparawh0re

Różnież uważam, że Alka było stanowczo za mało, przecież jest jednym z głównych bohaterów książki, a w filmie występował jako postać epizodyczna. Trochę się tym zawiaodłam i w dodatku jego śmierć została przedstawiona jako mało ważna, a szkoda. Poza tym film bardzo mi się podobał.

ocenił(a) film na 10
imaparawh0re

Skoro film o Zoscie i Rudym trwaal 2h to o Zoscie Rudym i Alku musialby trwac ponad trzy wiec chyba dobrze ze skupili sie na dwoch chlopakach ale porzadnie. Daje 9/10!

ocenił(a) film na 6
kimoik

To moglby juz trwac i te 3 godziny, ale zeby Alek jednak byl.. To tak samo wazna postac jak Rudy i Zoska. Dalabym 10, ale za Alka jest 9

ocenił(a) film na 8
imaparawh0re

Film ogólnie niesamowity, ale tak jak wyżej, też uważam że było za mało Alka, nie pokazali nawet jego śmierci, nie podobało mi się też przedstawienie śmierci Zośki-to powinno być pokazane inaczej. I wcale film nie musiałby trwać 3h aby był tam Alek :)

ocenił(a) film na 10
agga1996

pokazali smierc Alka, przed smiercia zdazyl jeszcze rzucic granatem w Niemcow

ocenił(a) film na 8
kimoik

Ale to była tylko sekunda, w książce jest to opisane i w filmie "Akcja pod Arsenałem" również, tutaj bardzo mi tego zabrakło.

ocenił(a) film na 10
agga1996

Fakt, moglo by byc go wiecej

ocenił(a) film na 7
imaparawh0re

ja na początku myślałam, że Zośka to Alek. potem myślałam, że ten brunet w okularach to Alek. dopiero jak weszłam tutaj to się zorientowałam, że w ogóle Alka nie pamiętam z filmu..

ocenił(a) film na 8
imaparawh0re

Serdecznie zapraszam fanów Sandry Staniszewskiej :) https://www.facebook.com/pages/Sandra-Staniszewska-OFC/230031740522648

imaparawh0re

Zgadzam się, film świetny, prawda też że Alka trochę mało, ale to w końcu film, nie da rady zamieścić wszystkich szczegółów w dwie, a nawet trzy godziny. Musiałaby powstać trylogia, a tak reżyser skupił się na najważniejszych faktach i 2 bohaterach.

ocenił(a) film na 6
GoldenBoyGT

Niby, tak ale niektóre sceny były w ogóle nie potrzebne, np te z dziewczynami Rudego i Zośki, bo przecież ani Zośka ani Rudy nie miał dziewczyny, a skoro tak im zależało na wątku miłosnym to właśnie tu powinni dać Alka z dziewczyną, bo on przynajmniej miał ją na prawdę. To trochę nie fair że zabrakło Alka, bo jest tak samo ważny jak Rudy i Zośka. Teraz zapewne, młodsi, którzy dopiero będą mieli lekturę Kamienie na Szaniec w szkole, obejrzą sobie film i nie będą wiedziały że taki ktoś jak Alek nawet istniał, a nie powinno tak być, Alek też jest naszym bohaterem. Przynajmniej jego śmierć w filmie mogli jakoś bardziej pokazać..

imaparawh0re

Film bardzo i się podobał. Są oczywiście rozbieżności między nim, a książką. Ale inscenizacja była świetna. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie oglądali.