PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

W sumie nie ma się co rozpisywać o tym filmie.Kompletnie nie rozumiem dlaczego ten obraz wywołał w mediach i pewnych środowiskach kontrowersje jeszcze przed premierą.Jest to typowy film dla wycieczek szkolnych,który można było zrobić o wiele lepiej,ale i można go było bardziej spartolić.Główny mój zarzut tyczy się obsady głównych ról.Niektórzy z tych chłopaczków są bardzo irytujący tacy "chura bura i wiraszka",a szczególnie ten "Zośka",grający przez cały film z jednym wyrazem twarzy.Na plus sceny przesłuchań oraz sama akcja pod Arsenałem.

kleju30

"Chura bura i wiraszka" to była koncepcja reżysera, który chciał pokazać tych chłopaków w wersji uwspółcześnionej, żeby "przybliżyć" ich postaci młodym ludziom.
Aktor grający "Zośkę" obnosił trochę "twarz pokerzysty": chmurną i pociemniałą, ale mnie to akurat nie przeszkadzało, pewnie miało wyrażać jego zamkniętą, introwertyczną osobowość. Gorzej z grymasami "na wampira Edwarda", które chwilami produkował, no ale od tego również jest reżyser na planie, żeby pokierować chłopakiem, który ledwie co wyszedł ze szkoły filmowej.

ocenił(a) film na 8
kleju30

Moim zdaniem nie jest to film pod wycieczki szkolne. Z historii wyciągnięto wszystko co najsmutniejsze i pomieszano fakty. Jak się dowiedziano, że film nie jest zgodny z powieścią to pewnie wypady szkolne był masowo odwoływane. Z tej produkcji Robert Gliński wyciągnął maksimum artyzmu. Bardzo mi się to podoba.