Zastanawia mnie, jaką bronią posługiwali się niektórzy Niemcy. Chodzi mi o broń automatyczną z magazynkiem u boku... Jest jakiś znawca?
to chyba ten, dzięki ;)
broń dość rzadko pokazywana w filmach. Zawsze są Karki98 i MP40, Mg42 lub 34, w późniejszych etapach też Stg44. a MP 28 i 18 rzadziej jakoś. Nie były aż tak popularne?
MP 18 powstał pod koniec I wojny światowej. MP 28 to jego rozwinięcie z okresu wojny w Hiszpanii. W okresie II wojny światowej był to już sprzęt przestarzały, trafiający do jednostek tyłowych, pomocniczych i tak jak tu jednostek wartowniczych.
Nie jestem znawcą broni, ale myślę że zachowano tu wierność historyczną tak jak w kwestii innych detali, no i nigdzie nie widać by ktoś gadał przez komórkę :-p
W jednej ze scen, Rudy ma zamek błyskawiczny. Pomimo, że był opatentowany w XIX w. to raczej chłopaki nie nosili ubrań z suwakami. Myślę też, ze ludzie mieli więcej ubrań cerowanych, znoszony, szczególnie w okresie wojny a w filmie wszystko nówka. Dlatego ostatnimi czasy najlepiej pod kątem dbałości o scenografie i kostiumy wypadła Ida chociaż mam sporo uwag- szczególnie do "polskiego antysemityzmu".