PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

A już grono specjalistów się wypowiada... Kocham ten polski internet :/

anitaKawenska

Oj, ja też ;-) a film mnie zaciekawił i to bardzo...

anitaKawenska

gdyby chociaż trochę zainteresowali się tym co mówią twórcy tego filmu wiedzieliby, że film nie jest adaptacją książki

ocenił(a) film na 7
ewa523

Czy to prawda że jest planowana przedpremiera 5 marca w Lublinie???
Prosze o potwierdzenie lub dementi od zorientowanych.

ocenił(a) film na 7
mig74

Słyszałęm, że maja być pokazy wczesniejsze wiec jest szansa

mig74

mig74 zgadza się w Lublinie ma być 5 marca, a w Warszawie 7 :)

ocenił(a) film na 7
ewa523

Dzięki ewa523,a wiesz coś więcej? W jakim kinie? Czy to zamnkniety pokaz,czy takze dla osób z "ulicy"?

ocenił(a) film na 7
mig74

z ulicy niektóre z nich miały być, w sumie dobry znak bo znaczy, ze dystrybutor uwaza ze ma dobry film

mig74

nie mam pojęcia :( może na dniach pojawi się więcej info, odwiedzaj fanpage, i strone internetową, jak coś będę wiedzieć to na pewno dam znać ;)

ewa523

2 marca-Atlantic Warszawa,5 marca Lublin,6 marca Kraków to pewne.Prawdopodobnie 5,6 marca przedpremiery w kilku innych miastach.

ocenił(a) film na 3
ewa523

Jeśli film nie jest ekranizacją książki to dlaczego ma taki sam tytuł jak kultowa książka Aleksandra Kamińskiego?
Dlaczego reżyser Gliński nie wymyślił sobie własnego oryginalnego tytułu dla filmu według swojej "wizji"?

Gdyby dał tytuł "Zośka i Rudy", "Warszawska Wojna", "Arsenał" albo jakiś inny i nikt nie miałby do niego pretensji o jego "wizję".

Jeśli widzę film "Kamienie na szaniec", który ma taki sam tytuł jak książka "Kamienie na szaniec" to oczekuję ekranizacji książki a nie czegoś w stylu "M jak Miłość".

glov00

Nie widziałam filmu, więc nie wiem czy przypomina "M jak miłość", a co do tytułu i scenariusza nie wydaje mi się żeby reżyser był w tym przypadku decydentem, bo scenariusz napisali Dominik Rettinger i Wojtek Pałys, poza tym pion produkcji również ma wpływ na takie dane. Weź proszę również pod uwagę nośność tytułu "Kamienie na szaniec", a "Zośka i Rudy" Taki jest tytuł po prostu, w filmie nie on jest najważniejszy ;)

anitaKawenska

Ano tak to już jest. nikomu się nie dogodzi a że niektórzy krytykują dla zabawy albo z upodobania to już ich problem

ocenił(a) film na 6
anitaKawenska

"Prawdziwi Polacy" na pewno będą mieli dużo do powiedzenia...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
anitaKawenska

A czym tu się ekscytować? Toż to kolejny film dla szkół bez którego polska edukacja się zawali...Dzieciaki z nauczycielami będą pielgrzymować do kina, bo przecież lepiej obejrzeć film niż dumać nad interpretacją wierszy, wyrażeniami algebraicznymi czy prawem ciążenia... Czymże byłaby rodzima kinematografia, gdyby dwa razy do roku nie wypuściła filmu, który zarobi na szerokiej grupie młodzieży szkolnej? Kolski szukał dystrybutora prawie dwa lata by pokazać "Zabić bobra" a sale kinowe zapełnia się dzieciakami, które film muszą obejrzeć - nie ma miejsca dla kina autorskiego... Czasy indywidualności odeszły do lamusa, niech żyją ekranizacje i adaptacje z historią w tle!
PS
Wszyscy znamy możliwości pana Glińskiego - wielki filmowiec to nie jest więc o co tyle zamętu?

Wayne_Static

Nie wiem czy ktokolwiek miał złudzenia widząc w zwiastunach i na plakatach hipsterskie fryzurki i efektowne stylizacje bohaterów , że ten film będzie miał cokolwiek wspólnego z historyczną prawdą... Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem dla oponentów "dzieła" jest całkowity jego bojkot a nie uczestniczenie w dyskusjach, które dla filmu są samonapędzającą się reklamą szczególnie,że polscy twórcy znani są z tego, że jeśli ich dzieło jest krytykowane to wolą zarzucać widzom zaściankowość i ograniczenie niż bić się w pierś za własne błędy. Ja czytałam "oświadczenie" władz harcerstwa, czytałam że współpracujący historyk zażądał usunięcia swojego nazwiska z czołówki, potomek Kamińskiego wyraził niezadowolenie - to mówi samo za siebie o jakości dzieła.

ocenił(a) film na 6
anitaKawenska

Sugerujesz, że Raczek Tomasz jest niewiarygodny?

ocenił(a) film na 4
glov00

Dobrze napisane - zgadzam się z każdym zdaniem tekstu Tomasza.

anitaKawenska

Czasem wydaje mi się, że niektórym bardziej zależy na porażce filmu niż na historii książki i jej bohaterach. Należy najpierw film zobaczyć (nie koniecznie w kinie) a następnie oceniać. A co do krytyki-ocena ocenie nie równa jak to się mówi:)

ocenił(a) film na 4
anitaKawenska

Szkoda, że zapominasz o pokazach prasowych, przedpremierowych. Pomijam kwestię hejtów czy zachwytów dla zasady (bądź kaprysu) ale nie odmawiaj innym prawa oceny czegoś, co widzieli przed oficjalną premierą :)