PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99721
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

W weekendowym dodatku do Dziennika Polskiego jest wywiad z aktorką Sandrą Staniszewską, w którym opowiada o budowaniu postaci Hali jako kobiety bezgranicznie oddanej swojemu mężczyźnie, niczego nie oczekującej i nie wymagającej. Bardzo emocjonalny i widać, że dla aktorki bohaterowie "Kamieni na szaniec", ten film i ta rola były ogromnie ważne (aż mi trochę głupio, że postać tak mnie irytowała, postać - nie aktorka).

W każdym razie wspomniała, że postać Hali owiana jest tajemnicą, która w filmie została odkryta - ale ta scena została wycięta w montażu z uwagi na kontrowersje. Oczywiście nie mogła jej zdradzić.
Jak myślicie, co to było? Bo ja mam jedno podejrzenie...

Arya_2

Jakie podejrzenie?

ocenił(a) film na 7
Arya_2

Hymm... Ciekawe. Nie słyszałam o tym.

ocenił(a) film na 7
olalaxd

EDIT : chyba też mam pewne podejrzenie... ;)

olalaxd

To tylko moja spekulacja, ale przyszło mi do głowy, że ta scena w jakiś sposób obrazowała to, że Hala jest w ciąży i nosi dziecko "Zośki", mogli ją pokazać jednocześnie z sekwencją śmierci Tadeusza pod Sieczychami. Jakoś w scenie ich ostatniej rozmowy miałam wrażenie, że chciała mu jeszcze o czymś powiedzieć i zatrzymać nie tylko dlatego, że bała się o powodzenia akcji, ale ponieważ miał zostać ojcem...

Jeżeli rzeczywiście o to chodziło w tej wyciętej scenie, to faktycznie dobrze, że to zrobili, bo to nie tyle kontrowersja, co nadużycie.

ocenił(a) film na 7
Arya_2

Tak, też mi to przyszło do głowy. Wtedy to już by poważnie przekroczyli granicę.

ocenił(a) film na 6
Arya_2

napiszcie o co chodzi, zamiast zaczynać niepotrzebne wątki, które nic nie wnoszą

ocenił(a) film na 10
Arya_2

Miała być odważna, wierna i opanowana, a wyszła na histeryczke, która zachowuje sie idiotycznie. Fatalna postać.