PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Ile można tego nagrywać? Co chwila, albo wojna, albo pseudokomedia romantyczna. Kto te pieniądze rozdaje. Kiedy powstanie w Polsce coś oryginalnego

ocenił(a) film na 9
jorger

'Kamienie na szaniec' to tak piękna i wzruszająca historia, że jej ponowna ekranizacja jest jak najbardziej na miejscu.

jorger

jakby wszyscy tak myśleli jak Ty ("oj już nie kręćmy filmów o wojnie") to przy obecnym poziomie wiedzy nastolatków i biorąc pod uwagę, że większość z nich nie ogląda nic poza filmikami na youtube, to za jakieś 50 lat Niemcy będą mogli wszem i wobec ogłosić, że to Polska rozpętała II wojnę światową i Niemcy ginęli w polskich obozach i co tam jeszcze, bo już nikt nie będzie pamiętał... takie filmy muszą powstawać, a nikt nie każe ich Tobie oglądać - proste ;-)

jorger

Autor tematu najwyraźniej prowokuje. Zgadzam się co do komedii romantycznych, ale filmy wojenne? Jakby nie patrzeć to jest to najlepsze polskie kino! Właśnie w filmach o historii naszego kraju potrafimy się wybić!
Poza tym "Kamienie na szaniec" to przepiękne lektura! Jeżeli zechcą ponownie nakręcić WSZYSTKO: tj. Awantura o Basię, Krzyżacy itd to jestem za, bo tylko w ten sposób [patrząc na dzisiejszą młodzież gimnazjalną] przetrwa jakaś historia!

ocenił(a) film na 6
graanLU

Lepiej nakręcić 10 filmów wojennych niż 1 komedię romantyczną
Jakiś horror by się przydał jakies fantasy

ocenił(a) film na 8
giovanni50

Ja uważam, że lepiej poświęcić czas oglądając dobry film wojenny z przesłaniem niż komedię romantyczną. Tym bardziej, że większość młodzieży nie ma pojęcia o tym co się działo i przez jakie rzeczy ludzie przechodzili w tamtych czasach i to nawet dzieci.

ocenił(a) film na 6
użytkownik usunięty
jorger

Filmy wojenne (właściwie to historycznych, nie wiem dlaczego, ale w naszym kraju kompletnie nie rozróżnia się tych dwóch pojęć) na dużą skalę nakręcone po '89 r. można policzyć na palcach obu rąk. To naprawdę tak dużo? Skąd się bierze w Polakach taka niechęć do ich przeszłości? Może to już są efekty propagandy, pokazującej, że nasza historia to tylko hańba, zbrodnie, antysemici i Bóg wie co jeszcze? Prawdziwe filmy historyczne to ostatnia linia obrony przed kompletnym zmieszaniem narodu z błotem, do czego dążą media i tzw. "elity".

jorger

Prawdopodobnie film obejrze, bo książka zapadła mi w pamięć, film też może być dobry. Niemniej jednak oglądając zwiastun pomyślałam o tym samym! Czy u nas juz nic innego nie potrafią kręcić? Same filmy wojenne... Chyba do póki nie nakręcą wszystkich możliwych tematów, to nie przestaną...

jorger

To nie będzie jakiśtam film, ale ekranizacja powieści, którą chyba zna każdy Polak - za 20 lat dzieci pewnie będą oglądać książki w muzeum, więc bardzo dobrze, że powstanie film o tych wydarzeniach.