PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Lekcja historii

użytkownik usunięty

Jeżeli ktoś deklaruje że tego typu produkcje mają przybliżyć nakłonić dzisiejszego widza do
zainteresowania się wydarzeniami historycznymi to może się mylić, nie tędy droga.
Film zapewne taki jest i tak zostanie potraktowany jak serial ,,Czas Honoru'' czy ''Kompania Braci''
rozrywka ,ma na siebie zarabiać.Prawdziwym dokumentem nie naruszalnym jest książka i to ona
powinna być centrum a nie tylko odnośnikiem, tłem.

ocenił(a) film na 3

Film po prostu przekłada klimat tamtych czasów na współczesność. Nie ma to jednak nic wspólnego z historią. Chciałbym zobaczyć film "Kamienie na szaniec", który idealnie odda klimat TAMTYCH czasów. Film, który pokaże mi jakimi wartościami kierowali się ludzie żyjący w okupowanej Warszawie. To co było dla nich najważniejsze a co mniej ważne. Chciałbym dotknąć oczami wyobraźni tamtych czasów a nie widzieć kolejny film, który pokazuje współczesność (współczesną młodzież i współczesny światopogląd). Film na pewno nie pobije kultowej książki pana Kamińskiego. Co więcej obawiam się, że film "Akcja pod Arsenałem" okaże się o wiele bardziej prawdziwy niż film pana Glińskiego pt. "Kamienie na szaniec".

glov00

Pozostaje czekać na "Powstanie warszawskie" :).