PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Naprawdę dobry.

użytkownik usunięty

Oglądałem film dziś na przedpremierze w Łodzi. Myślałem, że nie spodoba mi się jakoś szczególnie, bo "Akcja pod Arsenałem" mnie nie zachwyciła, jednak "Kamienie na Szaniec" okazał się na prawdę dobrym filmem. Aktorzy znakomici, chociaż nie mogłem oglądać filmu nie myląc bohaterów, byłem przekonany, że Marcel Sabat gra Bytnara, a nie Zośkę ;) Ogólnie na prawdę polecam, chociaż nie jestem fanem tego typu filmów, to ten jednak na prawdę mi się podoba.

ocenił(a) film na 6

To wygląda na to, ze byliśmy na tym samym pokazie. Fakt film bardzo dobry, ale nie wybitny. Warto jednak odwiedzić kino. Na plus na pewno działa sposób utrzymania dramaturgii oraz bardzo fajne poczucie humoru. Podczas dyskusji głosy z sali sprowadzające ten film do obrazu dla gimbazy wydają się być niesprawiedliwe zarówno w stosunku do samego obrazu, jak i reżysera. Kolejny problem -adaptacja. Jak wiemy nie wszystko da się przenieść w skali 1:1 na ekran filmowy, a reżyser jako artysta ma prawo ingerencji w tekst i przedstawienia swojej autorskiej interpretacji. Zarzuty, że coś zostało dodane, a coś pominięte wydają się być śmieszne. Cieszy mnie również fakt, ze wątek miłosny nie stał się dominujący, lecz przewijał się jedynie w tle. Muzyka -świetna. Co in minus? Słabo zaznaczony fakt, o co główni bohaterowie walczą wyparty przez aspekt łączącej ich przyjaźni. Niemniej, po projekcji, aż chce się ponownie zajrzeć do książki Kamińskiego, a o to chodziło.

użytkownik usunięty
sharki334

Ooo, no proszę :) Zgadzam się z opinią, faktycznie może i za bardzo skupiono się na pokazaniu przyjaźni, a nie walki za ojczyznę, ale mimo to, jest to naprawdę wspaniały obraz. Chociaż odbiega nieco od książki, to wizja reżysera jest oczywista i według mnie świetna. A podczas dyskusji najbardziej rozbawiła mnie pani, która była oburzona "scenami erotycznymi" :P

Zazdroszczę zaproszenia na premierę. Ja czekam na 7 marca i po waszych postach nie mogę się doczekac jeszcze bardziej :)

apaja

Ja też prawie odliczam dni do premiery, tak się nakręciłam :D

jak to sceny erotyczne?

ocenił(a) film na 8
KalekaMentalny

W filmie podobno jest sporo scen łóżkowych, np. Zośki z Halą Glińską...

użytkownik usunięty
KalekaMentalny

Są dwie "sceny łóżkowe" z czego jedna jak tylko leżą w łóżku, w drugiej coś tam się dzieje, ale kilka sekund i praktycznie nic nie widać ;)

W końcu jakiś głos osoby, która film jednak widziała. Widzę,że jednak nie ma co się bać nowoczesnego filmowania,że wcale to nie zaszkodziło książce.jestem tego wszystkiego bardzo ciekawy.