PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99721
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Może zobaczę ten film a może nie, ale piosenka i teledysk Dawida Podsiadło promujące film robią wrażenie.

grzybolub

Fakt, piosenka robi wrażenie. Czekałam na ten film, ale jeśli naoczni świadkowie, czy wnuk Aleksandra Kamińskiego mówią, że film z prawdą historyczną ma niewiele wspólnego, to chyba nie warto... Może kiedyś w telewizji....

ocenił(a) film na 5
elzunia29

No,nie mogło być inaczej - ostatnio każdy polski film oparty na faktach budzi kontrowersje i podsyca dyskusje różnych stronników. "Wałęsa", "Jack Strong", ale też "Chce się żyć"i "Oszukane"..o "Pokłosiu" nawet boję się wspominać...Wszystkie wywołują skrajne emocje. Historia tych chłopców jest piękna i piosenka też a jeżeli chodzi o resztę to:ciszej nad tą trumną.

ocenił(a) film na 7
grzybolub

I jeszcze "Miasto 44".. Zgadzam sie.

grzybolub

To prawda, piosenka jest świetna. Uwielbiam Dawida Podsiadło, piosenka skłoniła mnie do tego żeby ponownie sięgnąć po książkę. Jestem w trakcie czytania i gdy słucham 4:30, mam wrażenie że tekst, klimat utworu pasują idealnie. Teraz czekam na film, jestem pewna że się nie zawiodę.

grzybolub

Utwór jest niesamowity, mam ciarki jak tego słucham...

grzybolub

Genialna jest ta piosenka... Przeczytałam w wywiadzie że Dawid sam napisał słowa, będąc pod wrażeniem scenariusza. Też czekam na tę premierę, jeszcze tylko tydzień

grzybolub

Cała współpraca ekipy wygląda ciekawie. Nie tylko Dawid 'wsiąknął' w tę historię ale sam reżyser zabierał głównych aktorów na groby Zośki, Rudego i Alka. tak powinny powstawać tak ważne filmy.super sprawa.

ocenił(a) film na 6
grzybolub

mam nadzieję, że film jest tak samo dobry jak piosenka...

more_than_a_woman

Byłam na pokazie przepremierowym i potwierdzam, że tak samo dobry! Po pokazie najpierw zapadła cisza, a dopiero po chwili rozległy się głośne brawa. Może to tez wynik mojego nastawienia - od dawna czekała na ten film, bardzo podobała mi się piosenka Podsiadło i czytałam książkę, nie mogąc się doczekać premiery. Już za 2 dni można iśc do kina :)

ocenił(a) film na 6
MoniaKr

dzięki za odp ;) cieszę się, że są też pozytywne reakcje, ost naczytałam się opinii anty ;))

MoniaKr

Wybieram się w ten piątek i jestem pewny że się nie zawiodę. A opinie anty zawsze będą, to przecież Polska, widzieliście choć jeden film, jakikolwiek, nawet najlepszy i najdoskonalszy, który nie byłby krytykowany? Wątpię, nie u nas ;-)

ocenił(a) film na 6
GoldenBoyGT

ale pod adresem tego filmu jest wyjątkowo dużo tych anty, ale w sumie jest to proporcjonalne do podjętej przez film tematyki i rozgłosu z nią związanym ; ))

more_than_a_woman

Główne zarzuty krytyków są takie że chcieliby wierną kopię książki, pełny patosu film z bohaterami-pomnikami - tego się nie da zrobić, musiałaby być trylogia :-) Poprzez odbrązowienie bohaterów i pokazanie zwykłych młodych ludzi ze swoimi pragnieniami i lękami Gliński chciał dotrzeć do dzisiejszej młodzieży i uważam że to bardzo dobry zabieg. Gdyby reżyser zrobił film dla krytykujących to jestem pewny że młodzi zanudziliby się na śmierć i nic z filmu nie wynieśli, a tak jest nadzieja że się utożsamią z bohaterami i wyniosą coś dobrego z seansu.

ocenił(a) film na 6
GoldenBoyGT

absolutnie się z Tobą zgadzam :)

grzybolub

Ciary przechodzą jak słyszę ten kawałek w radiu, jest rewelacyjny i bardzo emocjonalny, brawo dla Dawida bo to w całości stworzony przez niego tekst, szacun

ocenił(a) film na 6
GoldenBoyGT

yhmm słucham tej piosenki na okrągło ;)

GoldenBoyGT

Widziałam już film, zakochałam się w tej piosence.

grzybolub

Świetny jest - narazie tez tylko ten kawałek słyszałem. Wszystkie stacje to grają. Dobrze, że nie podłożą pod film jakiejś orkiestry symfonicznej, bębnów, cymbałów i nie wyjdzie "bitwa pod wiedniem" :D

minio_fw

Muzyka Cię pozytywnie zaskoczy! :)

minio_fw

No to by był strzał w kolano... Podsiadło jest idealny, mam nadzieję, że będzie ten numer dostępny na płycie.

kinga9999

Albo "Bitwa warszawska 2" :) Film jest świetny, to i muzyka nie mogła być słaba :)