Może zobaczę ten film a może nie, ale piosenka i teledysk Dawida Podsiadło promujące film robią wrażenie.
Fakt, piosenka robi wrażenie. Czekałam na ten film, ale jeśli naoczni świadkowie, czy wnuk Aleksandra Kamińskiego mówią, że film z prawdą historyczną ma niewiele wspólnego, to chyba nie warto... Może kiedyś w telewizji....
No,nie mogło być inaczej - ostatnio każdy polski film oparty na faktach budzi kontrowersje i podsyca dyskusje różnych stronników. "Wałęsa", "Jack Strong", ale też "Chce się żyć"i "Oszukane"..o "Pokłosiu" nawet boję się wspominać...Wszystkie wywołują skrajne emocje. Historia tych chłopców jest piękna i piosenka też a jeżeli chodzi o resztę to:ciszej nad tą trumną.
To prawda, piosenka jest świetna. Uwielbiam Dawida Podsiadło, piosenka skłoniła mnie do tego żeby ponownie sięgnąć po książkę. Jestem w trakcie czytania i gdy słucham 4:30, mam wrażenie że tekst, klimat utworu pasują idealnie. Teraz czekam na film, jestem pewna że się nie zawiodę.
Genialna jest ta piosenka... Przeczytałam w wywiadzie że Dawid sam napisał słowa, będąc pod wrażeniem scenariusza. Też czekam na tę premierę, jeszcze tylko tydzień
Cała współpraca ekipy wygląda ciekawie. Nie tylko Dawid 'wsiąknął' w tę historię ale sam reżyser zabierał głównych aktorów na groby Zośki, Rudego i Alka. tak powinny powstawać tak ważne filmy.super sprawa.
Byłam na pokazie przepremierowym i potwierdzam, że tak samo dobry! Po pokazie najpierw zapadła cisza, a dopiero po chwili rozległy się głośne brawa. Może to tez wynik mojego nastawienia - od dawna czekała na ten film, bardzo podobała mi się piosenka Podsiadło i czytałam książkę, nie mogąc się doczekać premiery. Już za 2 dni można iśc do kina :)
dzięki za odp ;) cieszę się, że są też pozytywne reakcje, ost naczytałam się opinii anty ;))
Wybieram się w ten piątek i jestem pewny że się nie zawiodę. A opinie anty zawsze będą, to przecież Polska, widzieliście choć jeden film, jakikolwiek, nawet najlepszy i najdoskonalszy, który nie byłby krytykowany? Wątpię, nie u nas ;-)
ale pod adresem tego filmu jest wyjątkowo dużo tych anty, ale w sumie jest to proporcjonalne do podjętej przez film tematyki i rozgłosu z nią związanym ; ))
Główne zarzuty krytyków są takie że chcieliby wierną kopię książki, pełny patosu film z bohaterami-pomnikami - tego się nie da zrobić, musiałaby być trylogia :-) Poprzez odbrązowienie bohaterów i pokazanie zwykłych młodych ludzi ze swoimi pragnieniami i lękami Gliński chciał dotrzeć do dzisiejszej młodzieży i uważam że to bardzo dobry zabieg. Gdyby reżyser zrobił film dla krytykujących to jestem pewny że młodzi zanudziliby się na śmierć i nic z filmu nie wynieśli, a tak jest nadzieja że się utożsamią z bohaterami i wyniosą coś dobrego z seansu.
Ciary przechodzą jak słyszę ten kawałek w radiu, jest rewelacyjny i bardzo emocjonalny, brawo dla Dawida bo to w całości stworzony przez niego tekst, szacun
Świetny jest - narazie tez tylko ten kawałek słyszałem. Wszystkie stacje to grają. Dobrze, że nie podłożą pod film jakiejś orkiestry symfonicznej, bębnów, cymbałów i nie wyjdzie "bitwa pod wiedniem" :D
No to by był strzał w kolano... Podsiadło jest idealny, mam nadzieję, że będzie ten numer dostępny na płycie.