Mam nadzieje że ten film zostanie wysłany do Akademii... Film rewelacyjny. Nie jestem jakimś
szczególnym fanem książki, ale film jak na dzisiejsze polskie filmy jest świetny.
Też mi to chodziło po głowie. Film dużo wspólnego z książką nie ma ale jest genialny. Płakałam i śmiałam się na nim na przemian ;'D
o gustach się nie dyskutuje - gra aktorska może słaba, ale pokazuje losy "zwykłych" "przypadkowych" ludzi a nie supermenów
genialny i dałeś tylko 6?
Ja oceniłam na 8/10.
Książka mnie nie zachwyciła, ledwo pamiętam, ale film bardzo dobry, pełen emocji, dynamiczny, z przesłaniem. Mam wrażenie że Gliński czerpie z amerykańskich, ale dobrych wzorców.
*dałaś
Byłam świeżo po filmie i mnie rozczarował. Osobno oceniam książkę i film.
Jakby tytuł był inny oceniłabym na więcej :)
No zgadzam się co do Zośki... Aktor grający jego jakoś nie pasował mi do tej roli
Przykładowo rodziny oraz krewnych zmarłych harcerzy za ewidentne przekłamanie postaci Rudego, Zośki i innych w tym filmie? W sumie część z nich czuję się z tego powodu urażona...
jako polski kandydat do Oskara byłby najlepszy z proponowanych w ostatnich latach. No dobra "W ciemności" było niezłe, choć nie przepadam za tą tematyką.
O, widzę film się podobał ? ;)
Ja bym stawiała na „Powstanie Warszawskie” lub „Miasto 44” jak już ;) choć nie ujmuję temu filmowi bo był dobry i wzbudza emocje. Po prostu „Powstanie” jest tym ciekawszą propozycją, że będziemy oglądać prawdziwych ludzi , którzy będą umierać , uciekać itd. I to nie będzie wizja reżysera tylko autentyczne wydarzenia, dodatkowo wyjątkowość tego filmu będzie polegała na tym, że raczej trudno będzie komuś się przyczepić i sypać tekstami typu : „to wcale nie było tak, źle to odegrali, wcale nie zginęło tyle osób” bo przecież oglądamy autentyczny obraz zachowany w filmie , choć pewnie i tak znajdzie się ktoś co coś takiego powie ;)
Nawet bardzo - jestem bardzo sceptyczny co do polskich filmów...
Ja bym wysłał ten film... Np. taki Wałęsa - to było nieporozumienie wysłać ten film...
Czemu tak nastawiony jesteś do filmów PL? :) naprawdę jest co oglądać
A czemu wystawianie „Wałęsy” to nieporozumienie ;p ? Nie lubisz reżyserii Pana Wajdy ? ;)
Jakoś jak patrzę na nasze polskie filmy to widzę 90% gówien (zaprzeproszeniem) i 10% perełek...
Nie będę oceniał pana Wajdy bo oglądałem z nim mało filmów ale jego filmy nie sa raczej skierowane do mnie :-/
A czemu nie są skierowane do ciebie? nie lubisz takiej tematyki jaką on pokazuje w swoich filmach?
A tak z czystej ciekawości , jeżeli mogę napisz mi 3 najgorsze i najlepsze filmy PL wg. Ciebie jeżeli można ? ;)
Zapewne tak ;-)
Te najlepsze:
-PIANISTA
-CHCE SIE ŻYĆ
-JAK ROZPĘTAĆ DRUGĄ WOJNĘ ŚWIATÓWĄ (czy jakoś tak)
-SEKSMISJA
Te do kitu:
- 95% polskich komedii
spoko ;) jak podoba Ci się Pianista to koniecznie obejrzyj sobie Listę Schindlera , chyba, że już widziałeś to nie ;)
Moim zdaniem, za mało obejrzałeś. Mamy kawał dobrego kina (wiadomo, to też kwestia gustu), tylko najgłośniej trąbimy z niewłaściwej strony, nie wiedzieć czemu.
Ze swojej strony mogę polecić "Rękopis znaleziony w Saragossie" - moim zdaniem najlepszy polski film, zdecydowanie warto zobaczyć. Możliwe, że przypadnie Ci do gustu.
Film trzyma bardzo wysoki poziom, zarówno od strony technicznej audiowizualnej jak i aktorskiej. Jest spójny i niesamowicie emocjonalny, mnie się bardzo podobał i uważam że zasługuje na największe wyróżnienia.
Też małam taką nadzieję, ale przed obejrzeniem filmu, bo z tej książki możnaby naprawdę zrobić coś wspaniałego, jednak to, co nakręcili nie kwalifikuje się nawet do Malin...