PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

ten film jest przedłużeniem książki Piotra Zychowicza ,,Obłęd 44" (książka ukazuje smutną rzeczywistość tego, co wyprawiało dowództwo AK w czasie okupacji i dlatego jest strasznie znienawidzona w kręgach, które nadają nimb świętości całemu AK i powstaniu warszawskiemu). Chcieli zniechęcić do obejrzenia filmu, a mnie to zachęciło, obawiam się tylko, że autor tej opinii ani nie czytał książki, ani nie oglądał filmu, bo to dość typowe w tym pieniackim towarzystwie. Pamiętam, jak Zychowicz był atakowany na spotkaniach autorskich, niektórzy prawie poprzegryzaliby mu tętnicę szyjną, bo ośmielił się kalać świętości, a potem się okazywało, że nawet nie czytali książki i nie mają pojęcia o czym on tam pisał. Dlatego podejrzewam, że ci, którzy najgłośniej krzyczą nie widzieli tez filmu.:P

Bodzepor

I tak właśnie jest z większością krytykujących wpisów, niektórzy nawet otwarcie przyznają że nie oglądali filmu (bo niby jak, skoro premiera za 2 dni, a na pokazach przedpremierowych była garstka ludzi), tylko opierają swoją krytykę o autorytety pokroju Raczka czy związku harcerzy, a przecież każdy inaczej ocenia, co innego dostrzega i najczęstsze zarzuty są o niezgodność z książką, a przecież Gliński otwarcie mówi że to jego własna wizja i adaptacja książki, nie wierna ekranizacja. Chciał uwspółcześnić historię i odbrązowić pomniki, pokazać zwykłych młodych ludzi, którzy przelali krew za ojczyznę.

GoldenBoyGT

W ogóle takie pieniactwo o ,,opluwanie legendy" jest śmieszne, słuchanie nudziarstw o pomnikowych bohaterach do nikogo nie przemawia, właśnie ukazywanie bohaterów w takim trochę amerykańskim stylu bardziej działa na wyobraźnię, bo każdy sobie pomyśli: ,,hej, to był w gruncie rzeczy taki sam człowiek jak ja" i być może stwierdzi, że ma szansę chociaż trochę go naśladować, a taki mit świętych nieskalanych prawiczków oddających bez wahania życie za ojczyznę i idących czwórkami prosto do nieba brzmi dzisiaj po prostu niepoważnie.

ocenił(a) film na 4
GoldenBoyGT

Yhym... 15 kin i garstka ludzi? http://www.filmweb.pl/news/%22Kamienie+na+szaniec%22+przedpremierowo+w+ca%C5%82e j+Polsce-103149

ocenił(a) film na 8
enchant

Ja byłam na przedpremierowym pokazie we wtorek, w Heliosie, więc podejrzewam, że tych kin było znacznie więcej niż podają w artykule. Wśród widzów na pewno są osoby, które niekoniecznie mają konto na filmwebie (czy gdziekolwiek) i pewnie większość nigdzie swoich opinii nie prezentowała, dlatego GoldenBoy mówi o garstce (wypowiadających się). Ponadto w porównaniu z tym, na co się producenci naszykowali (tłumy ze szkół) to określenie "garstka" jest jak najbardziej zasadne. Tak mi się przynajmniej wydaje...