PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99720
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

Witam,

Czytałem trochę komentarzy, w których ludzie zwracali uwagę na problem z dźwiękiem w tym
filmie, głównie pod wersjami 720p. Piszę tu, ponieważ tak najwygodniej, a wygląda na to, że nie
każdy sobie to rozpracował na własną rękę.

Polskie filmy generalnie są średnio udźwiękowione i to wiele osób wie, ale w przypadku tego filmu
w wersjach 720p, które mają ścieżkę dźwiękową 5.1, jest jakiś dziwny problem (a przynajmniej u
mnie) i ścieżka 5.1 nie jest odtwarzana normalnie jako stereo (korzystam ze słuchawek) tylko mam
wrażenie jakbym siedział bokiem do głośnika centralnego i tym samym słyszę prawie wszystko
tylko w jednej słuchawce. Nie dzieje i nie działo mi się tak w żadnym innym filmie jaki mam lub
miałem.

Jeśli masz taki problem, to musisz w oprogramowaniu swojej karty ustawić symulację systemu 5.1
/ 7.1, a następnie zmienić pozycję wirtualnych głośników (tak jakbyś fizycznie je przestawił/a, aby
głośnik centralny był naprzeciw Ciebie, a reszta Cię normalnie otaczała).

Korzystam z karty Asus Xonar DG, dlatego napiszę łopatologicznie w punktach co i jak dla tej karty
, niemniej w zintegrowanych Realtekach HD i AC97 również, z tego co pamiętam, była podobna
możliwość i pewnie większość kart ma takową ma, także do sedna:

1. Wchodzisz w Xonar DG Audio Center i rozsuwasz strzałką menu na panelu, który się pojawi.
2. Wchodzisz w zakładkę "Main".
3. Jeśli korzystasz ze słuchawek/głośników stereo to "Audio Channel" powinno być ustawione na
"2 Channels", "Sampel Rate" mam ustawione na "96 kHz", ale jeśli potrzebujesz korzystać z ASIO
to w wypadku tej karty należy ustawić próbkowanie na "48 kHz". Następnie w "Analog Out"
ustawiasz "Headphone" (jeśli korzystasz z głośników w systemie stereo, to również tak ustaw,
gdyż przy głośnikach stereo nie da się ustawić wirtualizacji systemu 7.1).
4. Następnie zaznaczasz opcję "Dolby Headphone" i tym samy odblokowuje Ci się możliwość
zaznaczenia opcji "7.1 Virtual Speaker Shifter", co też robisz.
5. Po prawej stronie masz kwadrat z umiejscowieniem głośników względem Ciebie. Kliknij na
przycisk "Manual Rotation", następnie na któryś z głośników i przesuń po okręgu tak, abyś
słyszał/a głośnik centralny naprzeciw siebie (ja muszę przesunąć wszystko o 90 stopni w prawo).
Można także skorzystać z automatycznego przesuwania, jednak głośniki będą krążyć do momentu
zatrzymania ich przyciskiem "Manual Rotation".
6. Jeśli dźwięk wydaje Ci się być zbyt blisko, bądź jest zbyt odległy, zbyt cichy lub zbyt głośny,
przyciskami "plus" i "minus" możesz zmienić odległość głośników względem Ciebie.
7. Opcja "Manual Shifting" daje możliwość ustawienia pozycji każdego głośnika z osobna, jednak
wątpię, aby było to komuś potrzebne, niemniej pro forma piszę.

Te zmiany oczywiście wpłyną na każdy dźwięk jaki słyszymy na komputerze z
głośników/słuchawek, aczkolwiek gdy odtworzę jakikolwiek inny film na takich ustawieniach, to
mimo iż słyszę różnicę, jest ona dość subtelna. Ma to penie związek z tym, że w tamtych filmach
panorama ścieżek dźwiękowych 5.1 jest zrobiona tak, aby widz słyszał dźwięk bliżej siebie.

Także jeśli narzekasz na dźwięk w polskich filmach i na to, że nic nie słyszysz, możesz sobie
włączyć wirtualizację systemu Dolby, a następnie przybliżyć sobie te wirtualne głośniki, o których
już wspominałem. Oczywiście przy wirtualizacji systemu 5.1 najlepsze brzmienie w wypadku
słuchawek osiągniemy, gdy będą one miały wspomaganie Dolby. Moje AKG K99 nie mają, ale to
nie jest dla mnie problem, zresztą nie po to je kupiłem.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że to co napisałem komukolwiek pomoże, jakkolwiek dla niektórych
to rozwiązanie może wydawać się oczywiste.