PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682011}
6,7 100 tys. ocen
6,7 10 1 99721
5,5 32 krytyków
Kamienie na szaniec
powrót do forum filmu Kamienie na szaniec

paranoja

ocenił(a) film na 7

Czy wy tez uwazacie ze ich akcje to paranoja? w szczegolnosci uwolnienie rudego.....

Nie mogłem tego oglądac gdy widzialem jak w okupowanej warszawie w centrum w biały dzien od
jubilera nagle wybiega 30 osób...... albo jak czekali na wiezniarke ..... 10 czyta gazete.....5 czysci
buty... co to ma byc?

ocenił(a) film na 3
AlexFilm

Fakt, konspiracja wprost genialna...

ocenił(a) film na 1
StrawCherry

Nawet nie wiem od czego zaczac....
Film istna paranoja, tragedia , masakra.
Po 1. Alek chyba byl tal koszmarnym aktorem ze postanowili go.okroic w kazdym mozliwym momencie... nawet pozwolili sobie na to ny zaslugi zerwania flag co bylo na poczatku filmu przypisali to zosce. Chociaz tp alel z rudym we wszystkim sie przeganiali.
Po 2 co tam robily beznadziejne sceny erotyczne.... to chyba mialo.tylko to na calu by mlode aktoreczki cycki pokazaly. Bo moze tak sie wybija ??
Po 3. Co to kurde bulo z przejeciem rudego istna tragedia. ..
Po 4 zoska... tak tragicznie dobranego aktora to chyba nigdy nie bylo...
Po 5 ojciec rudego... co on z nim robil na pawiaku hahahahahahaha on juz dawno nie zyl :/
Po 6 wcale sie nie dziwie. A wrecz rozumiem w 100% rodziny poleglych ze sie nie przyznają do tego filmu
Po 7 czy ten film ogladaja slepi i glusi ?? Skad ta wysoka ocena xD
Po 8 umocnilam sie tylko w fakcie ze polskie filmy to istna parodia a zarazem tragedia
Po 9 od tego zakichanego filmu bede miec slabe wspomnienia z ksiazka... a ja naprawde lubiłam
Po 10 dno dno dno dno i jeszcze raz dno. Moge wymienic jeszcze 100 pkt ale to bezsensu...

NIE POLECAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
tosia90

Punkt 5 - GŁUPOTA. "Aresztowany przez Gestapo wraz z synem 23 marca 1943 w mieszkaniu Bytnarów w al. Niepodległości 159. Został osadzony na Pawiaku, skąd 13 maja wraz z transportem 337 mężczyzn i 119 kobiet został wywieziony do KL Auschwitz."

Nieprawda, że jego ojciec wówczas nie żył. Zanim coś napiszesz, dowiedz się lepiej jak było naprawdę. Co do reszty Twojej opinii - zostawię ją bez komentarza, bo każdy ma prawo do własnego zdania, mimo wszystko. Chociaż nie wiem, czy potrafiłabyś podać jakieś sensowne argumenty popierające Twoją wypowiedź.

ocenił(a) film na 4
tosia90

Stanisław Bytnar zginął w styczniu 1945 roku w czasie ewakuacji obozu KL Auschwitz

ocenił(a) film na 1
owczar82

Oni zostali we dwóch aresztowani ale Rudy uciekł... Od razu poleciał pochwalić sie tym wszytskim, po czym wpadł Alek i tez zrobił to samo, uciekł niemcom. wiec wiem co mowie! oni sie nie spotkali ani razu na pawiaku, w wiezieniu czy gdziekolwiek indziej.
Mozliwe ze umarł póxniej, ok. nie pamietam dokladnie daty z ksiazki. wiadomo w kamieniach wszystko sie przeplata.

tosia90

Rudy uciekł gestapo? I Alek też uciekł gestapo? To jakaś wiadomość z ostatniej chwili?
Może jeszcze powiesz, że obaj dożyli późnej starości hodując trzodę chlewną?

ocenił(a) film na 1
Bumbi

czytales ksiazke? jak nie to polecam przeczytac :)

tosia90

Czytałem, choć bardzo dawno temu, ale nie przypominam sobie, żeby Rudy uciekł. Poza tym - czytałaś/słyszałaś coś kiedyś o tej historii poza książką? Jak nie, to polecam sprawdzić:)

ocenił(a) film na 1
Bumbi

Rozmowa bezsensu. Ty wiesz swoje ja wiem swoje. przeczytaj znow ksiazke i wtedy pogadamy :)

tosia90

Po pierwsze piszemy "bez sensu", po drugie jak możesz "wiedzieć swoje" - to są fakty, tu nie ma mojej i Twojej wersji.

Bumbi

Dziewczynie musiało się coś pomylić z "Czasem honoru" ;-)

Arya_2

No tak, przecież wiadomo, że tam się 'wszystko przeplata" ;)

ocenił(a) film na 5
Bumbi

Chyba chodzi jej o ucieczkę z łapanki. Tylko taki potok słów, że ciężko sens wyłapać ;)

ellemarie

A może, może :)

ocenił(a) film na 9
tosia90

Co do doboru aktorów to się nie zgadzam. Szczególnie jeśli chodzi o Zośkę. Uważam że bardzo dobrze się spisał i on i Tomek (Rudy). Sceny erotyczne... z tego co wiem film miał pokazywać to że byli oni normalnymi osobami jak my teraz... mieli swoje plany, marzenia i miłości... Myślę że akurat te aktorki nie miały nieodpartej potrzeby pokazania cycków całej Polsce ;)
Jeśli chodzi o postać Alka - też nie rozumiem dlaczego był pokazany w taki a nie inny sposób i przy okazji wykluczony poniekąd z historii. Ale z tego co wiem to niby Gliński miał powód. Nie zgadzam się z nim osobiście ale cóż..

asiunia_952

A czy gdyby byli osobami, które czekają z seksem do ślubu, to byliby nienormalni? Fakt, że w dzisiejszych czasach traktowane jest to jako coś nienormalnego, ale kiedyś to było dość powszechne zjawisko. Wiem o co Ci chodzi, tylko nie zgadzam się z podejściem reżysera do uwspółcześniania historii.
Pani Rossman tak się wypowiedziała o tych scenach: "Owszem, podkochiwaliśmy się w sobie wzajemnie. Zresztą nie mówiliśmy o sobie „partner”, ale po prostu "sympatia", czyli człowiek, którego lubię, który mi się podoba, z którym mogę się spotkać. Ale o tym, żeby się całować, trzymać jakoś „w pół” na ulicy – mowy nie było. Nikt tego nie robił. To nie było potrzebne. A miłość wyrażała się w inny sposób. W każdym razie nie pójściem do łóżka."

ocenił(a) film na 8
snowdog

Pytanie tylko, czy p. Rossman siedziała pod łóżkami kolegów i ma pewność, że nikt z nikim nigdy tam nie trafił ;-)
Stwierdzenie, że się bezwstydnie na ulicach nie obściskiwali jest ok (taka mentalność, kultura i obyczaje - swoją drogą, szkoda, że obecnie takie zachowanie nie jest w modzie), ale już w sypialni chyba postronnych świadków poczynań naszych młodzieńców nie było. Dlatego byłabym sceptyczna, jeśli chodzi o bezkrytyczne przyjmowanie słów pani, która w tej kwestii może się wypowiadać li i jedynie w swoim imieniu. Może sama była cnotliwa, ale ręczyć za innych raczej nie może.

jagna007

Reżyser też im pod łóżkami nie siedział ;) P. Rossman twierdzi, że znała blisko ich obu, dlatego wierzę bardziej jej, niż reżyserowi.

ocenił(a) film na 8
snowdog

Nie mówię, że reżyser ma monopol na prawdę. Ale nie można wykluczyć, że może mieć rację. W tej akurat sprawie.

jagna007

Oczywiście, może mieć, ale osobiście w to wątpię.

ocenił(a) film na 3
tosia90

Pomijając punkt 5 (ojciec Rudego jeszcze żył), z większością się zgadzam ; ) Chociaż sceny erotyczne są chyba akurat najmniejszym problemem filmu. Zośka... nie jestem pewna czy to wina aktora, raczej słabiutkiego scenariusza ;/

ocenił(a) film na 8
tosia90

Nie jestem fanem polskich filmów, wręcz przeciwnie, ale wystawienie temu filmowi oceny 1 to przegięcie. Tym bardziej, że Fast Five, albo takiemu gniotowi jak Paranormal Activity 4 wystawiłaś ocenę 10!

McGyverPL

Oj tam, oj tam, Saga Zmierzch 10/10, Szybcy i wściekli 10/10 - gdzież nam do takich filmów? ;)
Ja tam też nie twierdzę, że polskie kino jest wybitne, ale nie popadajmy w skrajności (piję do tej "1/10").
Choć sam w obsadzie Zośki chętnie widziałbym innego aktora, a Alka wolałbym w tym filmie zdecydowanie więcej (tym bardziej, że wg mnie bardzo dobrze dobrany aktor). No i, jak napisał pan Muszyński, rewelacyjna kreacja Wolfganga Boosa.
No ale, jak widać, w porównaniu z Paranormal Activity 4 cała nasza kinematografia może się spakować, po co sobie zawracać głowę.