PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=450158}

Kaznodzieja

Predikanten
2007
5,8 647  ocen
5,8 10 1 647
Kaznodzieja
powrót do forum filmu Kaznodzieja

Fabuła jest rewelacyjna, prawie nie odbiega od książki, ale myślę że potencjał jaki drzemał w pierwowzorze nie został wykorzystany. Być może tylko mnie drażni techniczne wykonanie filmu - jakość obrazu, ujęcia, montaż... Ale właśnie przez to film bardzo traci na wartości, i najzwyczajniej w świecie nieco rozśmiesza. A historia ukazana w filmie ze śmiechem ma niewiele wspólnego. Uważam, że gdyby kiedyś miał powstawać remake amerykański (jak to ma miejsce z inną szwedzką serią - Millenium), to w tym przypadku ( jeśli potencjalni producenci będą wierni książce) z pewnością będzie lepszy od oryginału.

Na szczęście część następna - Kamieniarz - jest już dużo lepiej nakręcony.

ps. polecam zacząć od książki (książek) bo jest baaaardzo dobra.

sytaka

właśnie mam w planie przeczytanie jakiejś książki Camilli z Czarnej serii, a tu patrzę, że jest film, więc chyba zacznę od niego, bo nie mam co robić. jak na razie powieść (obojętna która) czeka w kolejce

kryslav

to jak masz zaczynać od filmu to weź Kamieniarza bo jeszcze Kaznodzieja Cie zniechęci :P

sytaka

A jeśli chodzi o książki, to moim zdaniem, a przeczytałam prawie wszystkie z serii, "Kamieniarz" jest najsłabszą częścią, za to "Kaznodzieja" wymiata.

matamata

Swoją drogą, jakoś zupełnie nie pasuje mi Niklas Hjulström jako Patrick. Na stronie Camilli Lackberg jest informacja, że ma powstać serial na podstawie powieści i tam aktorzy chyba jednak zostali dobrani lepiej.