Ki

2011
6,0 19 tys. ocen
6,0 10 1 19238
6,5 18 krytyków
Ki
powrót do forum filmu Ki

Czy ta Roma nie mogłaby mówić wyraźniej, czy to może jakiś nowy trend w filmie, by nie rozumieć tego, co mówi?

zoskakaktus

Myślę że to po prostu wada wymowy czy coś w ten deseń gdyż w Sali samobójców mówi identycznie. W zasadzie rozpoznałem ją głównie właśnie po "odmiennym" głosie :)

ocenił(a) film na 6
Snakeeyes5

W "Pogodzie na jutro", czyli swoim pierwszym (o ile się nie mylę, ewentualnie jednym z pierwszych filmów) Roma mówi normalnie, bez specyficznego akcentu, z którym jest obecnie kojarzona. Podejrzewam, że jej dykcja to rodzaj maniery, którą sobie wyrobiła, by wyrażać siebie lub intrygować.

zoskakaktus

Z taką dykcją skończyła krakowską PWST. Zastanawiam kto jej dał dyplom.

adolat

Tzn..żeby była jasność...jakoś mnie to nie denerwuje na razie, ale faktycznie zastanawiające jest, że nic z tym nie zrobili w PWST. Widocznie stwierdzili, że jej geniusz aktorski, przykrywa wadę wymowy....

LubieWieszaki

W "Wojnie polsko-ruskiej" sposób w jaki ona mówi pasował idealnie, w "Sali samobójców" zaczynało mnie to drażnić, ale teraz jak ją słyszę to autentycznie jest to nie do zniesienia.

Mims

TvScreeny nakręcone kamerą w kinie i wrzucone na chomika znacznie pogarszają jakość dźwięku. Jak by to był anglojęzyczny film to byś sobie ściągnąl do tego napisy i byłoby po problemie a tak niestety będziesz musiał wybrać się do kina :-(

ocenił(a) film na 8
zoskakaktus

Dopóki gra role "dziewczyny z podwórka" jej głos jest ok. Postać jest wtedy bardziej wiarygodna. Osobiście nie lubię kiedy w filmach aktorzy grający rolę prostych ludzi mają nienaganną wymowę bo wtedy nie oddaje to rzeczywistości.

ocenił(a) film na 7
Ivory13

Popieram, jej wymowa jest naturalna.

ocenił(a) film na 7
zoskakaktus

To jest racja, że aktorzy nie powinni mieć nienagannej wady wymowy w filmach, bo to w pewien sposób czyni ich niewiarygodnymi (w zasadzie to tez zależy od roli, ale uogólnijmy), przeszkadzałoby mi, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę. Gąsiorowska to całkiem dobra aktorka, widziałam do tej pory tylko dwa filmy z jej udziałem (''Ki'', no i ''Salę samobojców''), mogę sobie na tej podstawie wyrobić jakieś przynajmniej ''wstępne'' zdanie o jej zdolnościach i ta maniera w głosie rzeczywiście bardzo zwraca na siebie uwagę. Na początku filmu musiałam się strasznie wysilić, żeby usłyszeć, co ona w ogóle mówi...jakby miała zaraz zemdleć. To się na dłuższą metę nie sprawdza. Głos na jedną rolę - ok, ale dalej to się robi tylko denerwujące.

ocenił(a) film na 6
zoskakaktus

Ludzie, czyście powariowali?! Aktorzy nie powinni mieć nienagannej wymowy?! Nienaganna wymowa to jest maniera?! No proszę…
Maniera aktorska jest jednym, a brak dykcji drugim. Aktorzy powinni mówić tak, żeby niedosłyszący zrozumiał. Nie oglądaliście nigdy filmów przedwojennych? Obojętnie jakie są szumy ze względu na złą jakość, i tak zrozumiałe jest każde słowo każdego aktora, a nie co drugie ( w "Ki" nie tylko Roma ma ten problem).
Obojętnie jak szybko recytowana jest kwestia, obojętnie z jakim akcentem, widz ma prawo zrozumieć wszystko, i wcale nie czyni to aktora mniej wiarygodnym. Mniej wiarygodnym czyni go natomiast nieznajomość gwary czy slangu (vide jeden i drugi Janosik). Niech sobie Gąsiorowska przeciąga sylaby, mówi omdlewająco czy jak tam chce - ja - i każdy inny widz - chcemy ją zrozumieć bez wysilania słuchu.

ocenił(a) film na 5
littlelotte52996

Zgadzam sie. Kolejny film z ta aktorka, ktory obejrzalam, dykcja beznadziejna, aktorka baaardzo slaba....

ocenił(a) film na 7
klasfdia

moim zdaniem omawianie na forum publicznym nawet drobnej wady wymowy ... na którą przecież roma nie wpływu( bo to genetyka a nie dobra wola ... ) jest chyba trochę nie taktowne ... dałbym spokój tym bardziej że nie ma to kompletnie żadnego znaczenia a nawet ma swój urok bo przez to jest rozpoznawalna "po głosie" ... a co do tego że to słaba aktorka bym polemizował .... zagrała wiele jednak parę fajnych ról a nagrody jakie otrzymała są od ludzi którzy się znają na kinie i potrafią docenić dobrą pracę na planie ...

ocenił(a) film na 6
user1529

Aktor powinien mieć kontrolę nad własnym głosem, a jeśli boryka się z wadą wymowy, skorzystać z pomocy logopedy. Specyfikę wymowy tej aktorki odbieram jako manierę, ale nie bardziej irytującą niż "pieszczenie się" Małgorzaty Kożuchowskiej czy neurotyczny i bardzo niewyraźny sposób mówienia Anny Romantowskiej. Pani Małgorzata z dziewczęcego seplunienia ostatnio jakby "wyrosła", więc jest szansa, że pani Roma też z czasem porzuci ten styl.

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

Powiedziałabym raczej, że to problem ścieżki dźwiękowej polskich filmów lat ostatnich. Wszystkie mają jakiś pogłos, jakby aktorzy gadali w wazon. Na 'Ki' akurat Romę rozumiem najlepiej.

ocenił(a) film na 7
titi

a tak zupelnie off topic ... gdzie widziałas "Kladivo na čarodějnice" ?????

ocenił(a) film na 8
user1529

Widzę, ze to w ogóle trochę off topicsowy wątek:-)
'Kladivo' widziałam u siebie w domu, na własnym kompie, tam też je mam do teraz, a czemu?

ocenił(a) film na 7
titi

chciałem obejrzeć, czytałem że dobry ... w kinie niestety nie uświadczysz, bo to poniekąd archaizm swego rodzaju do Twojego domu nie wypada się zapraszać ;-) więc chyba nie obejrzę ... ;-( ... chyba że kiedyś gdzieś "udostępnisz" grzecznościowo ...

ocenił(a) film na 7
zoskakaktus

premier tusk też sepleni i jakoś nikomu to nie przeszkadza .....ktoś tam napisał kto romie dał dyplom kiedy ona niby sepleni .... a kto wybrał tuska na premiera kiedy on sepleni ? ;-) bo słyszałem że wielu internautów na niego głosowało i że to "idol młodzieży" ;-))))))))))

ocenił(a) film na 5
user1529

Tusk jest politykiem, a nie aktorem, a to wielka roznica.

ocenił(a) film na 7
klasfdia

no rzeczywiście różnica bo jak nie chcę oglądać aktora, którego nie lubię, to nikt mnie nie zmusi żebym płacił za bilet i szedł do kina a na tuska muszę płacić czy chcę czy nie chcę i muszę go oglądać i słuchać chociaż nie mam ochoty ...

ocenił(a) film na 5
user1529

Zawsze możesz wyłączyć (przełączyć na inny kanał) TV, radio..... Nikt cię nie zmusza do oglądania/słuchania :)

ocenił(a) film na 7
klasfdia

nie ma "innych" kanałów ...."platformiarze" opanowali już prawie wszystkie telewizje i radia... więc nie można praktycznie znaleźć kanału gdzie nie mówią jak to u nas jest dobrze i pięknie .... tylko czemu tylu ludzi ucieka z kraju jak tylko mogą i nie wraca skoro jest tu tak "zielono i pięknie" ....nawet za komuny nie było takiej nagonki na ludzi niewygodnych i fałszywej propagandy sukcesu jaką prowadzi ten rząd liberałów .... czyli z deszczu pod rynnę ... najpierw nas komuchy dmuchały a teraz unia dyma ... kwestia tylko w którą stronę głowę odwrócisz ... to jest polska mentalność !!! premiera który sepleni a do tego ładuje nas w długi i kłopoty z których szybko się nie wykaraskamy nikt nie krytykuje a po fajnej i sympatycznej dziewczynie , której pomimo wszystko nie można odmówić odrobiny talentu i pracowitości jeździ się tu jak po łysej szkapie .....

ocenił(a) film na 7
user1529

I zupełnie się z Toba zgadzam
Dziewczyna jest fajna i sympatyczna ,a charakterystyczny sposób mówienia dodaje jej tylko uroku.
A co do naszego Szanownego Premiera..........Właściwie to szkoda słów

ocenił(a) film na 7
HRA

powiem Ci że tak się często zastanawiam dlaczego my Polacy mamy taką niską samoocenę .... często zachłystujemy się chłamem który do nas przychodzi ze wszystkich stron a nie doceniamy tego co sami mamy czy sami tworzymy .... dam przykład ;-) weżmy pod uwagę amerykańskie country .... proste melodie ... często głupawe bez sensu teksty .... nazywając rzecz po imieniu " wiocha" ale polacy często traktują country co najmniej jak dzieła klasyków ;-) a to jest "amerykańskie disco-polo" .... ale co niektórzy uważają że jak założą jakiś kapelusz i puszczą sobie w samochodzie country to już "my są amerykany" .... bliskim odpowiednikiem country u nas jest polskie disco-polo .... ale sami sobie tą muzykę wyszydzamy .... myślę że te głupole którym ona przeszkadza musieliby ją usłyszeć po angielsku i dowiedzieć się że jest z ameryki ...wtedy nie byłaby już fuuuj ,,,,, tyle że trzeba by tym często wiejskim wykonawcom tantiemy płacić ..... dlatego wszyscy na nas zarabiają a my na swojej muzyce nie umiemy .... im będzie więcej zespołów nawet na początek "niskich lotów" tym lepiej bo konkurencja spowoduje że ludzie nagrywający chłam naturalnie odpadną i o to chodzi .... a romie gąsiorowskiej życzę dalej samych fajnych i ciekawych ról .... niech się tylko od tvn-u trzyma z daleka bo filmów kręconych za kasę iti jest ostatnio wiele ale większość to produkcje dla tzw. "mało wymagającego widza" ..... żeby nikogo nie urazić ;-)

ocenił(a) film na 7
user1529

Bo wiesz, Polacy pośród wielu zalet, mają kilka wręcz nieznośnych wad. .Między innymi jest to wieczne malkontenctwo. Nieustanne narzekanie na wszystko i na wszystkich. Do tego ta idiotyczna potrzeba znalezienia kogoś: głupszego, brzydszego czy gorszego tylko w celu podbudowania własnego ego.

Sam zacząłem narzekać, a nie jest w końcu z nami tak żle

ocenił(a) film na 7
HRA

no może i prawda że narzekamy ....ale patrz jak w argentynie bezrobocie doszło do 20% wybuchła wojna domowa i szybko zrobili porządek z rządem a u nas jak było 20% to rząd mówił że my pesymiści jesteśmy .... wiesz w sumie trzeba być idiotą żeby tonąć z uśmiechem na ustach ...... prawda ? ;-)

ocenił(a) film na 10
user1529

od "dykcji Romy" przeszliscie do bezrobocia w Argentynie... Pogratulowac "szerokich horyzontow"

ocenił(a) film na 7
TakaSeJa

bo my "światowi goście" jesteśmy ... wszechstronni ;-) ...ale kobiety nas nie doceniają bo tylko 16 kolorów rozróżniamy ........ ;-)

ocenił(a) film na 7
TakaSeJa

No i żebyś nie przerwał to nie wiadomo gdzie byśmy skończyli.
Ach ta "dykcja Romy'.

ocenił(a) film na 7
HRA

a pamiętasz co Miller powiedział ?.... nie ważne jak zaczynasz ..ważne jak kończysz ... ;-))))))

zoskakaktus

aktorka ma ewidenta wade wymowy ..na tle woronowicza wypada blado pod kazdym wzgledem

ocenił(a) film na 7
Amiga1240

Ma większe piersi.

Woronowicz nie był bohaterem tego filmu.

HRA

heh ale ja do jej piersi nic nie mam nic nie pisalem :)
po prostu bardzo niewyraznie mowi a wrecz sepetleni

zoskakaktus

kobieta normalnie nie ma szansy dostania się na AT, ale dziś każdy grać może