Czy ta Roma nie mogłaby mówić wyraźniej, czy to może jakiś nowy trend w filmie, by nie rozumieć tego, co mówi?
Myślę że to po prostu wada wymowy czy coś w ten deseń gdyż w Sali samobójców mówi identycznie. W zasadzie rozpoznałem ją głównie właśnie po "odmiennym" głosie :)
W "Pogodzie na jutro", czyli swoim pierwszym (o ile się nie mylę, ewentualnie jednym z pierwszych filmów) Roma mówi normalnie, bez specyficznego akcentu, z którym jest obecnie kojarzona. Podejrzewam, że jej dykcja to rodzaj maniery, którą sobie wyrobiła, by wyrażać siebie lub intrygować.
Tzn..żeby była jasność...jakoś mnie to nie denerwuje na razie, ale faktycznie zastanawiające jest, że nic z tym nie zrobili w PWST. Widocznie stwierdzili, że jej geniusz aktorski, przykrywa wadę wymowy....
W "Wojnie polsko-ruskiej" sposób w jaki ona mówi pasował idealnie, w "Sali samobójców" zaczynało mnie to drażnić, ale teraz jak ją słyszę to autentycznie jest to nie do zniesienia.
TvScreeny nakręcone kamerą w kinie i wrzucone na chomika znacznie pogarszają jakość dźwięku. Jak by to był anglojęzyczny film to byś sobie ściągnąl do tego napisy i byłoby po problemie a tak niestety będziesz musiał wybrać się do kina :-(
Dopóki gra role "dziewczyny z podwórka" jej głos jest ok. Postać jest wtedy bardziej wiarygodna. Osobiście nie lubię kiedy w filmach aktorzy grający rolę prostych ludzi mają nienaganną wymowę bo wtedy nie oddaje to rzeczywistości.
To jest racja, że aktorzy nie powinni mieć nienagannej wady wymowy w filmach, bo to w pewien sposób czyni ich niewiarygodnymi (w zasadzie to tez zależy od roli, ale uogólnijmy), przeszkadzałoby mi, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę. Gąsiorowska to całkiem dobra aktorka, widziałam do tej pory tylko dwa filmy z jej udziałem (''Ki'', no i ''Salę samobojców''), mogę sobie na tej podstawie wyrobić jakieś przynajmniej ''wstępne'' zdanie o jej zdolnościach i ta maniera w głosie rzeczywiście bardzo zwraca na siebie uwagę. Na początku filmu musiałam się strasznie wysilić, żeby usłyszeć, co ona w ogóle mówi...jakby miała zaraz zemdleć. To się na dłuższą metę nie sprawdza. Głos na jedną rolę - ok, ale dalej to się robi tylko denerwujące.
Ludzie, czyście powariowali?! Aktorzy nie powinni mieć nienagannej wymowy?! Nienaganna wymowa to jest maniera?! No proszę…
Maniera aktorska jest jednym, a brak dykcji drugim. Aktorzy powinni mówić tak, żeby niedosłyszący zrozumiał. Nie oglądaliście nigdy filmów przedwojennych? Obojętnie jakie są szumy ze względu na złą jakość, i tak zrozumiałe jest każde słowo każdego aktora, a nie co drugie ( w "Ki" nie tylko Roma ma ten problem).
Obojętnie jak szybko recytowana jest kwestia, obojętnie z jakim akcentem, widz ma prawo zrozumieć wszystko, i wcale nie czyni to aktora mniej wiarygodnym. Mniej wiarygodnym czyni go natomiast nieznajomość gwary czy slangu (vide jeden i drugi Janosik). Niech sobie Gąsiorowska przeciąga sylaby, mówi omdlewająco czy jak tam chce - ja - i każdy inny widz - chcemy ją zrozumieć bez wysilania słuchu.
Zgadzam sie. Kolejny film z ta aktorka, ktory obejrzalam, dykcja beznadziejna, aktorka baaardzo slaba....
moim zdaniem omawianie na forum publicznym nawet drobnej wady wymowy ... na którą przecież roma nie wpływu( bo to genetyka a nie dobra wola ... ) jest chyba trochę nie taktowne ... dałbym spokój tym bardziej że nie ma to kompletnie żadnego znaczenia a nawet ma swój urok bo przez to jest rozpoznawalna "po głosie" ... a co do tego że to słaba aktorka bym polemizował .... zagrała wiele jednak parę fajnych ról a nagrody jakie otrzymała są od ludzi którzy się znają na kinie i potrafią docenić dobrą pracę na planie ...
Aktor powinien mieć kontrolę nad własnym głosem, a jeśli boryka się z wadą wymowy, skorzystać z pomocy logopedy. Specyfikę wymowy tej aktorki odbieram jako manierę, ale nie bardziej irytującą niż "pieszczenie się" Małgorzaty Kożuchowskiej czy neurotyczny i bardzo niewyraźny sposób mówienia Anny Romantowskiej. Pani Małgorzata z dziewczęcego seplunienia ostatnio jakby "wyrosła", więc jest szansa, że pani Roma też z czasem porzuci ten styl.
Powiedziałabym raczej, że to problem ścieżki dźwiękowej polskich filmów lat ostatnich. Wszystkie mają jakiś pogłos, jakby aktorzy gadali w wazon. Na 'Ki' akurat Romę rozumiem najlepiej.
Widzę, ze to w ogóle trochę off topicsowy wątek:-)
'Kladivo' widziałam u siebie w domu, na własnym kompie, tam też je mam do teraz, a czemu?
chciałem obejrzeć, czytałem że dobry ... w kinie niestety nie uświadczysz, bo to poniekąd archaizm swego rodzaju do Twojego domu nie wypada się zapraszać ;-) więc chyba nie obejrzę ... ;-( ... chyba że kiedyś gdzieś "udostępnisz" grzecznościowo ...
premier tusk też sepleni i jakoś nikomu to nie przeszkadza .....ktoś tam napisał kto romie dał dyplom kiedy ona niby sepleni .... a kto wybrał tuska na premiera kiedy on sepleni ? ;-) bo słyszałem że wielu internautów na niego głosowało i że to "idol młodzieży" ;-))))))))))
no rzeczywiście różnica bo jak nie chcę oglądać aktora, którego nie lubię, to nikt mnie nie zmusi żebym płacił za bilet i szedł do kina a na tuska muszę płacić czy chcę czy nie chcę i muszę go oglądać i słuchać chociaż nie mam ochoty ...
Zawsze możesz wyłączyć (przełączyć na inny kanał) TV, radio..... Nikt cię nie zmusza do oglądania/słuchania :)
nie ma "innych" kanałów ...."platformiarze" opanowali już prawie wszystkie telewizje i radia... więc nie można praktycznie znaleźć kanału gdzie nie mówią jak to u nas jest dobrze i pięknie .... tylko czemu tylu ludzi ucieka z kraju jak tylko mogą i nie wraca skoro jest tu tak "zielono i pięknie" ....nawet za komuny nie było takiej nagonki na ludzi niewygodnych i fałszywej propagandy sukcesu jaką prowadzi ten rząd liberałów .... czyli z deszczu pod rynnę ... najpierw nas komuchy dmuchały a teraz unia dyma ... kwestia tylko w którą stronę głowę odwrócisz ... to jest polska mentalność !!! premiera który sepleni a do tego ładuje nas w długi i kłopoty z których szybko się nie wykaraskamy nikt nie krytykuje a po fajnej i sympatycznej dziewczynie , której pomimo wszystko nie można odmówić odrobiny talentu i pracowitości jeździ się tu jak po łysej szkapie .....
I zupełnie się z Toba zgadzam
Dziewczyna jest fajna i sympatyczna ,a charakterystyczny sposób mówienia dodaje jej tylko uroku.
A co do naszego Szanownego Premiera..........Właściwie to szkoda słów
powiem Ci że tak się często zastanawiam dlaczego my Polacy mamy taką niską samoocenę .... często zachłystujemy się chłamem który do nas przychodzi ze wszystkich stron a nie doceniamy tego co sami mamy czy sami tworzymy .... dam przykład ;-) weżmy pod uwagę amerykańskie country .... proste melodie ... często głupawe bez sensu teksty .... nazywając rzecz po imieniu " wiocha" ale polacy często traktują country co najmniej jak dzieła klasyków ;-) a to jest "amerykańskie disco-polo" .... ale co niektórzy uważają że jak założą jakiś kapelusz i puszczą sobie w samochodzie country to już "my są amerykany" .... bliskim odpowiednikiem country u nas jest polskie disco-polo .... ale sami sobie tą muzykę wyszydzamy .... myślę że te głupole którym ona przeszkadza musieliby ją usłyszeć po angielsku i dowiedzieć się że jest z ameryki ...wtedy nie byłaby już fuuuj ,,,,, tyle że trzeba by tym często wiejskim wykonawcom tantiemy płacić ..... dlatego wszyscy na nas zarabiają a my na swojej muzyce nie umiemy .... im będzie więcej zespołów nawet na początek "niskich lotów" tym lepiej bo konkurencja spowoduje że ludzie nagrywający chłam naturalnie odpadną i o to chodzi .... a romie gąsiorowskiej życzę dalej samych fajnych i ciekawych ról .... niech się tylko od tvn-u trzyma z daleka bo filmów kręconych za kasę iti jest ostatnio wiele ale większość to produkcje dla tzw. "mało wymagającego widza" ..... żeby nikogo nie urazić ;-)
Bo wiesz, Polacy pośród wielu zalet, mają kilka wręcz nieznośnych wad. .Między innymi jest to wieczne malkontenctwo. Nieustanne narzekanie na wszystko i na wszystkich. Do tego ta idiotyczna potrzeba znalezienia kogoś: głupszego, brzydszego czy gorszego tylko w celu podbudowania własnego ego.
Sam zacząłem narzekać, a nie jest w końcu z nami tak żle
no może i prawda że narzekamy ....ale patrz jak w argentynie bezrobocie doszło do 20% wybuchła wojna domowa i szybko zrobili porządek z rządem a u nas jak było 20% to rząd mówił że my pesymiści jesteśmy .... wiesz w sumie trzeba być idiotą żeby tonąć z uśmiechem na ustach ...... prawda ? ;-)
od "dykcji Romy" przeszliscie do bezrobocia w Argentynie... Pogratulowac "szerokich horyzontow"
bo my "światowi goście" jesteśmy ... wszechstronni ;-) ...ale kobiety nas nie doceniają bo tylko 16 kolorów rozróżniamy ........ ;-)
No i żebyś nie przerwał to nie wiadomo gdzie byśmy skończyli.
Ach ta "dykcja Romy'.
a pamiętasz co Miller powiedział ?.... nie ważne jak zaczynasz ..ważne jak kończysz ... ;-))))))
heh ale ja do jej piersi nic nie mam nic nie pisalem :)
po prostu bardzo niewyraznie mowi a wrecz sepetleni