PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=229039}
7,3 8,1 tys. ocen
7,3 10 1 8070
6,0 2 krytyków
Kidulthood
powrót do forum filmu Kidulthood

Zastanawia mnie taka wysoka nota dla tego filmu. Rezyser wg mnie nie ma totalnie szacunku dla widza przedstawiajac prosta, plaska fabule, kiepskich aktorow i ckliwe scenki, ktore w rzeczywistosci smiesza! Do takich problemow tzreba wg mnie podejsc wieloplaszczyznowo, a nie tak plasko na dodatek moralizujac. Wszystko juz widzielismy, nic nas nie zaskakuje, wrecz uraza. Apogeum tej zenady jest finalowa scena...nie bede opisywac, ktos kto widzial oprocz tego filmu jeszcze kilka innych, zrozumie o co chodzi. Ocena 1

ocenił(a) film na 10
yakuzzza

Ja z kolei daje 10 bo lubie chamskie filmy o nastolatkach nie bedące na sile smiesznymi komediami.(a uwierz nietrafiają sie wcale tak czesto)
*bo lubie brytyjski brudny klimat
*muzyka dobrze dopasowana
*chyba lepsze niz Kids powiedzialbym

ocenił(a) film na 9
yakuzzza

weź nie cfaniakuj i nie świruj bo film dobry jest. Jeżeli na 30 osob tylko tobie sie nie podobał to znaczy ze jestes głupi i nie kumasz nic. Przez takich ludzi jak ty juz mapre razy filmu nie obejrzałem bo komenty byłu do bani a film okazywał sie zaje***y. cze

użytkownik usunięty
brylsoon

ile ty masz lat dzieciaku ulicy?? Sadzac po argumencie: 'skoro ci sie film nie podobal znaczy ze glupi jestes' mysle ze 12-13. Trafilem??

ocenił(a) film na 5
yakuzzza

Nie przesadzajmy, film nie był, aż tak zły żeby zasługiwać na note 1/10 :p, ale też nie tak dobry na note 10/10. Był to płytki film o płytkiej tematyce. Aktorzy byli kiepscy. Reżyser końcówką filmu próbuje zmusić widza do przemyśleń, lecz w moim przypadku mu się to nie udaje. 5/10 głównie za muzyke.

ocenił(a) film na 10
yakuzzza

Ja uważam natomiast, że film jest bardzo dobry. Zapadł mi w pamięć.
Piszesz, że fabuła jest prosta czy płaska. Myślę, że o to chodziło, poniekąd. Aby w prosty sposób przedstawić problemy tych dzieciaków. Nie wyobrażam sobie tu jakichś zawiłości, nie przy tego typu problemach.
I to samo tyczy się aktorów, czy scen. Zwyczajnie, prosto i konkretnie - tak, w jak realiach. Weźmy na poprawkę, że bohaterami są dzieciaki, spontaniczne, nierzadko bezradne czy nawet głupie czasami. I tu nagle jakieś labirynty fabularne? Hmm, niebardzo.
Muzyka na plus, na duży plus. Świetnie dobrane utwory do scen. Stwarza niesamowity klimat.
Jak dla mnie - rewelacyjny film.
10/10

yakuzzza

"...kiepskich aktorow- że co ? aktorzy właśnie są swietni, i bardzo realnie grają takich huliganów "kozaków" i to jest bardzo duży plus co mnie zaskoczyło ... jak nie widziałas słabych aktorów to proponuję ci obejrzeć "Niania" - dzieci tragicznie grają czyli sztuczność na maxa, a film jest fajny znaczy serial :P ... są oni może starsi i nie mają po 15 lat ale tego nie widać zbytnio nawet :D ... film polecam

Ocena:9/10

King14Trails

Na tym forum nie mozna miec wlasneo zdania.

ocenił(a) film na 5
kaska0312

Ja nie zauważyłam, żeby nie można było miec własnego zdania ;)
Jeszcze filmu nie widziałam, ale mimo nieprzychylnych komentarzy obejrzę go, gdyż bardzo lubię filmy o podobnej tematyce ;))

ocenił(a) film na 7
kaska0312

Oczywiście, że można mieć własne zdanie, ale trzeba je odpowiednio wyrazić i mieć argumenty, nie?

ocenił(a) film na 9
yakuzzza

Nie ma co Brytjskie kino na najwyzszym poziomie. Swietny film o zyciu nastolatkow z "nieciekawej" czesci Londynu, bardzo dobra gra aktorska, bez problemowo daje 9/10. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
eazy06

p.s a ten yakuzza to co ?? jakis nie kumaty czy co??...pewnie student geniusz i kujon w jedny, cale zycie spedzone w domu przy komputerze, zero obcowania z ludzmi itp. Twoja opinia jest nie adekwatna do tego co film ze soba reprezentuje, takie jest zycie czlowieku, nie zawsze ladne i piekne, nie wszyscy urodzili sie w czepku. Po prostu niektorym przyszlo zyc na skraju pewnych norm, jesli wiesz o co mi chodzi. a ten film wlasnie o tym mowi. Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
Grubygks

Jesu...............................:/ ........

ocenił(a) film na 10
Don_Donald

Dorzucam sie do reszty!! Film rwelacja tylko moze nie potrafisz go zrozumiec ;] polecam AdultHood - druga odslona tej rewelacji ;] pzdr.

yakuzzza

No właśnie - tyle już ludzkość widziała gówna na ulicy, że się oswoiła - dlatego trzeba pokazywać w kółko i w kółko, że tak to właśnie wygląda i to nie jest ckliwa historia, bo zapewne gdzieś się właśnie przytrafia

- film ewidentnie dla wymierającego gatunku ludzi wrażliwych i myślących.

ocenił(a) film na 5
yakuzzza

zgadzam się.
wystarczy, że ktoś widział kilka filmów to nie da
temu wysokiej oceny.
wszystko już było.

jednak nie jechałbym po nim aż tak :)

ocenił(a) film na 7
yakuzzza

Ja dalem filmowi 7\10. Oczywiscie jeste lepszy niz przecietny ale jak wielu zauwazylo, wszystko juz bylo i temat zbyt oklepany, czyli mlodziez, narkotyki, przemoc itd., ale film zrobiony dobrze i jesli ktos nie ogladal podobnych produkcji, to z pewnoscia wart obejrzenia. Jedynie koncowa scena wydala mi sie zbedna, gdzie """""SPOJLER"""" umierajacy Travor mowi ostatnim tchem zycia wlasciwie "bo nie jest tego wart" (kazdy wie o co chodzi) - po prostu nie pasuje mi ta scena i lepiej bybylo bez niej.
A jesli jestesmy w tym klimacie, to przyznam, ze np Green Streets Hooligans podobal mi sie chyba bardziej i oczywiscie tez polecam wszystkim, ktorym Kidulthood sie podobal - podobny klimat.
Pozdro.

ocenił(a) film na 9
yakuzzza

a mnie się podoba to przerysowanie...
aczkolwiek wiem że podobne opcje niestety mają miejsce...
9/10

ocenił(a) film na 8
yakuzzza

Najlepszy dramat jaki obejrzałem do tej pory w tym roku. Fakt dopiero 17 styczeń... Bardzo mnie poruszył. 9/10

Warto zobaczyć!!!

ocenił(a) film na 8
yakuzzza

ee no to pogadane ;DD
film zajebisty i skończcie już świrowac jak to zajebiscie powiedział ten wyżej ^^ hahaa

ocenił(a) film na 8
nike55555

"wystarczy, że ktoś widział kilka filmów to nie da
temu wysokiej oceny.
wszystko już było. "

jeśli było to nie można dać wysokiej oceny?Film jest zrobiony rewelacyjnie i mimo że nie był zanadto oryginalny to był dość prawdziwy i poruszający.zasłużone 9/10

"Był to płytki film o płytkiej tematyce"
no prosze cie.to nie jest"siódma pieczęć" czy "andriej rublow".
Tematyka taka jaką widzisz:życie nastolatków w Londynie( a raczej szerzej:w wielkim mieście) i tyle. No że film nie był płytki to chyba nie musze przekonywać.

yakuzzza

yakuzzza ... powiedział ci ktoś kiedyś, że używając dużo wyrazów obcych pokazujesz swoja głupotę, poprzez naśladowanie inteligencji?. jeżeli sceny z filmu ciebie śmieszą to zostaw internet i nie oglądaj MTV, bo kiedy dla ciebie jest to coś śmiesznego, jest to oznaką tego że nie jesteś przystosowany do życia w społeczeństwie, jesteś a wręcz jesteś istnym zagrożeniem, i nie wiem czy wiesz, ale jeśli mówisz o Fabule Filmu czy książki, Apogeum oznacza finałową scenę, jeżeli mówimy o finansach itp.wartość maksymalna, i widziałem dużo filmów uszanuje twoją ocenę , lecz nie uszanuje Ciebie (prawdopodobnie napiszesz ze o to nie prosisz jeśli w ogóle to przeczytasz) jesteś człowiekiem który posłyszawszy słowo powtarza je udając kogoś innego, przy okazji wystarczyło na początku samo "prostą" a film "prosty" czy "plaski" nie był.

Marie von Ebner napisała "Co ludzie najchętniej nazywają głupotą? Mądrość, której nie rozumieją." jednak tu się to nie sprawdza bo w tym momencie głupotą nazywam człowieka który mądrości nie rozumie!

KrzysiuVelSloneczko

współczuję ilorazu Krzysiu skoro wypowiedź Yakuzzzy musiałeś czytać ze słownikiem wyrazów obcych w ręku (a raczej sobie w wikipedii wyszukałeś, co? - widzę tu dosłowne cytaty)??? Jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem, to już po pierwszym zdaniu mógłbyś wywnioskować, że Yakuzzza jest kobietą a nie mężczyzną (cytuję: "jeden z najgorszych jakie widzialam"). Jakbyś dobrze znał swój ojczysty język, to byś się nie tak kompromitował. Słowa takie jak "apogeum" (nota bene oznacza ono "punkt kulminacyjny" jakiejś sytuacji i niekoniecznie musi się odnosić do fimu) i "fabuła" nie są znowu jakimiś "inteligenckimi", żeby trzeba było je gdzieś "podsłyszeć". No ale pewnie używasz tylko podstawowych słów, które w MTV używają. Widzę, że sobie nawet cytacik skądś przekleiłeś żeby zamaskować głupotę swojej wypowiedzi. Jeżeli się nie zgadzasz z opinią Yakuzzzy to jej nie obrażaj swoim pseudo-psychoanalitycznym wywodem, tylko podaj jakieś sensowne argumenty dlaczego film warto obejrzeć. Ja filmu jeszcze nie widziałam, a wypowiedzi takich ludzi jak ty są wielce zniechęcające.
P.S. Żeby zaoszczędzić ci czasu podaję "słowniczek" (znajomość nowych słówek przyda się na egzaminie gimnazjalnym)
"nota bene" - zauważ dobrze (że); (przy czym) zwróć uwagę na to (że); do tego, w dodatku, nawiasem mówiąc; à propos
"kompromitować" - podważanie autorytetu; blamaż; ośmieszenie (się).
"sensowny" - taki, który ma sens, właściwą zawartość, treść; ma uzasadnienie, jest logiczny

yakuzzza

Wiec tak ja mam 17 lat, zeby mnie ktos pozniej nie bluzgal ze gowniara jestem;/ Osobiscie mieszkam w Londynie i znam klimaty gangow w tym miescie SW, SE, NW i E kiedy obejzalam film niezbyt mi sie spodobal poniewaz nie pokazuje on prawdy ktora sie tu dzieje. Jesli ktos wychodzi z wiezienia to raczej sie nie zmienia moze 2 proc. Jednak 1 czesc byla o wiele lepsza (Kidulthood) bo moze mi nie uwierzycie ale takie rzeczy sie tu naprawde dzieja, kiedy mieszkalam w polsce nie moglabym uwierzyc ze 12 letnia dziewczyna uprawia sex oraz bierze narkotyki i jest w gangu. Niwstety Londynska rzeczywistosc nie jest zbyt piekna. Muzyka w filmie dobrana jest Ok, moglaby byc lepsza bo wybrali rapera jak Bashy na wykonanie glownej piosenki, co jednak mnie rozczarowalo, poniewaz wszyscy uwazaja ze pashy to jeden wielki nieudacznich, co rozczarowalo wielu mlodych ludzi w Londynie, pokjawiaja sie rowniez numery Shystie, kttora tez byla w gangu NW London, i ktora takze pojawia sie w filmie jako dziewczyna ktora pracuje w salonie fryzjerskim. Mimo wszystko Zdecydowanie bardziej polecam Kidulthood nish Adulthood.

ocenił(a) film na 9
olaiwicka

Mi sie film bardzo podobal, ale mysle ze ten sam film produkcji USA i w NY dostalby ode mnie conajwyzej 5/10, a za ten brudny Londynski klimat, dobra gre aktorska i realizm 9/10 ;) pozdro

yakuzzza

Ech... Najlepiej spojrzeć na gust użytkownika xD pod kontem jego ocen
Dziewczyna ocenia ten film na 1 starając się używać inteligentnych słów których pewnie znaczenia nie zna xD i Ocenia na 1 po to by nikt nie oglądał. A ja uważam że ten film wspaniale odzwierciedla społeczeństwo Wielkiej Brytanii ;d i nie mówię tu oczywiście o całym społeczeństwie bo zaraz zostanę zrównany z błotem xD

ocenił(a) film na 1
poLsy

widze ze zamiast argumentow uzywasz znaku graficznego "xD"
Prosze wytlumacz wszystkim co oznacza "xD" i z jakiej planety pochodzisz? i czy masz 7 lat tak jak mi sie wydaje?;]

ocenił(a) film na 8
yakuzzza

zgadzam sie z autorem tekstu, plytka fabula jak nie wiem az wstyd ale mi sie podoboal, co zrobic.

yakuzzza

Film ciekawy, chwilami zaskakujący... a dziewczynki - puszczalskie to w ogóle tragedia na maxa ;D no ale cóż... jak to się mówi ŻYCIE! :D moja ocena 8/10

ocenił(a) film na 7
yakuzzza

Nie wiem czy wiesz, ale miedzy 1, a 10 też są oceny :). Wiadomo, ze film
nie jest arcydzielem, ale jest dobry i na 1 nie zasluguje. Szczerze mowiac,
wyglada to tak jakbys faktycznie widziala TYLKO kilka filmow bo filmu,
ktory zaslugiwalby na 1/10 nie obejrzalabys do konca...bo sie nie da.
Komorka da sie nakrecic film przynajmniej na 2/10 wiec prosze cie, nie
przesadzaj.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4

Ostatnio widziałem kilka filmów o podobnej tematyce i muszę przyznać, że ten na tle pozostałych wypada kiepsko. Bynajmniej nie dlatego, że zaczynają mi się nudzić. Godna uwagi byłą może muzyka i przede wszystkim gra aktorska Sama i tej dziewczyny co zabiła się na początku filmu. Reszta według mnie zagrała słabo, co tu więcej mówić. Końcówka niestety do przemyśleń mnie nie skłoniła. Większy morał można wyciągnąć z piosenki.
Nie znam się na medycynie, ale mało prawdopodobne mi się wydaje, że silny chłopak ginie od uderzeń w twarz i jednego ciosu kijem w brzuch. Bardzo nie podobała mi się też chwila, w której głównemu bohaterowi przed oczami błysnęły chwile z życie. Było to takie sztuczne...
Ktoś tu porównywał film do Hooligansów. Więc wg mnie są to dwa zupełnie inne filmy. Tutaj reżyser postawił na przedstawienie reali życia w dużym mieście i skłonienie widza do przemyśleń. Tamten był bardziej sztuką dla sztuki. No i był zdecydowanie lepszy.
A jeśli ktoś lubi filmy o złej młodzieży, niekoniecznie podobne do tego to polecam Cherrybomb, 2:37 i serial Skins.