5,9 26 tys. ocen
5,9 10 1 26220
7,2 25 krytyków
Kobieta na skraju dojrzałości
powrót do forum filmu Kobieta na skraju dojrzałości

Nieudane małżeństwo, kariera dobiegająca końca, samotne wieczory z psem i programami telewizyjnymi nie zapominając o litrach alkoholu. Masz niespełnione życie, czegoś Ci brakuje? Walcz o nie kosztem innych. Przypomnij sobie swoją pierwszą miłość po 20 latach, rzuć wszystko i odbij go, wymyślając sobie, że i on pragnie Ciebie tak jak ty jego. Nie zważaj na sygnały i dobitne słowa nowego kolegi od picia, rób z siebie idiotkę przy każdej nadarzającej się okazji, chlej każdego wieczoru obmyślając kolejne plany odbicia "zombie". A jak plan się nie powiedzie mimo usilnych prób, prześpij się z niepełnosprawnym kolegą, którego miałaś głęboko w 4 literach przez całe swoje życie.
Film o kobiecie z problemami i zaburzeniami (nerwica natręctw albo zaburzenia impuls. kompulsywne, alkoholizm, depresja).

Morał?
Nie jeden.
Nie patrz na przeszłość, bo nie dostrzeżesz cudów teraźniejszości. Nie da się budować "Szczęścia" kosztem innych - dodatkowo do tanga potrzeba dwojga. Może gdyby nie zwracała uwagi tylko na własne "ja", dostrzegłaby, że wszystkie niby "znaki" od są urojone i brane nad wyrost.

Brzydgoszcz

Bohaterka spełnia wszystkie kryteria diagnostyczne narcyzmu (narcystycznego zaburzenia osobowości)...jeśli już mówimy o zaburzeniach :D A film świetnie pokazuje jak funkcjonują ludzie tym zaburzeniem , jak traktują innych. Chociaż oczywiście bohaterka to i tak lajtowy przypadek. Znałam kiedyś podobną osobę i nikomu nie życzę takich spotkań :) Mistrzostwo manipulacji, fałszu i wieczne pretensje do świata, bo liczę się tylko ja, ja i ja :/