Ten film dostał Zlotą Malinę jako najgorszy film roku 2006. Utwierdziłem sie tylko w przekonaniu, że organizatorzy owych nagród zależy jedynie na rozgłosie dlatego zawsze muszą obsmarować jakiś znany film czy dobrego reżysera. Wertując Wikipedię znalazłem ciekawą informację. Brian De Palma był nominowany do złotej Maliny za "Człowieka z blizną".
Szczerze - spadłam z fotela, dy przeczytałam w Twoim komenatrzu o nominacji 'Człowieka z blizną' do Złotej Maliny. Szok. I będąc w nim podpiszę się tylko pod Twoimi słowami.
Po pierwsze nie za najgorszy film, tylko za reżysera i aktora (plus nominacje za scenariusz i film). No niestety, ale Złote Maliny zwykle dostają reżyserzy, przy których nowe filmy wypadają blado z wcześniejszymi (oceny "Kobieta..." dostawała marne). Poza tym słyszałem coś że Shyamalan za granicą ma opinie egoisty, np. że w "Kobiecie..." miał rolę tego pisarza, którego książka miała tyle zmienic (kojarzy się to z aluzją do jego scenariuszy). No i czy to przypadek że wszystkie 4 nominacje były dla niego?
A do Złotej Maliny był też nominowany Kubrick za Lśnienie (może za to że tak męczył na planie aktorów :)?
I kolejny szok, tym razem Kublick za Lśnienie :0
Co do tego, że Shyamalan obsadza się w swoich filmach nie jest żadną nowością, i zazwyczaj też gra postaci dość znaczące ('Kobieta...' - pisarz, 'Znaki' - Ray, który zabił żonę Gibsona...). Nie wiem takie nadinterpretacje jego ról są zdrowe. Niemniej to przykre że taki wybitny reżyser dostał nominacje, ale jak pokazuje historia - wybitniejsi od niego je dostawali c:
Nie oszukujmy się: każdy porządny aktor albo reżyser musi miec przynajmniej nominację do tej nagrody ;).
Ja maliny olewam kiedy usłyszałem o nominacji Tom Cruisa z Wojny światów. Paranoja!
Akurat to byla bardzo słaba rola Cruisa :). Porównując z np. Ludzie Honoru czy Top Gun z Wojna swiatow jego gra to byl niewypał artystyczny,
Zgodzem się z panem/panią Sensitive - Cruise niewał lepsze i gorsze chwile, rola w Wojnie Światów była niesety tym drugim.
Na Wojnę światów można przymknąć oko, ale wcześniej Cruise dostał malinę za "Wywiad z wampirem" (według mnie jedna z najlepszych jego ról). Żenada, malina to gówno!!!!