PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6796}

Kobiety na skraju załamania nerwowego

Mujeres al borde de un ataque de nervios
1988
7,5 17 tys. ocen
7,5 10 1 17332
6,9 23 krytyków
Kobiety na skraju załamania nerwowego
powrót do forum filmu Kobiety na skraju załamania nerwowego

było to moje drugie spotkanie z Almodoarem po "Złym wychowaniu" i muszę powiedzieć ze zdecydowanie bardziej podał mi się ten pierwszy...
"Kobiety..." mnie nie przekonały, albo powinienm powiedzieć: rozbawiły... godne uwagi postaci to: kobiet z wielkim nosem i żona Ivana, jedynie ich kreracje mi się podobały, reszta jakaś taka "nic nadzwyczajengo"...
z drugiej strony film jakoś charakterystycznie zachowuje się w pamięci: zastanwiam się tylko czy to ze względu na (styl) Almodovara czy po prostu na "śmiesznie brzmiący" jak dla mnie język hiszpański...
pożyjemy, pooglądamy, pooceniamy...

ocenił(a) film na 10
Rudolf_3

podobnie jak w twoim przypadku "kobiety..." były drugim filmem almodovara, który widziałam i odniosłam zupełnie inne wrażenie niz ty - mnie wciągnał ten niesamowity klimat, ironia, absurd! do teraz jestem pod wrażeniem i chętnie wracam do niego.

pozdrawiam

Rudolf_3

Trzeba wiec obejrzec jeszcze kilka wczesniejszych produkcji. Zle Wychowanie jest chyba najpowazniejszym filmem. Czas na Kikę i Drzace Cialo :-).

ocenił(a) film na 9
Rudolf_3

złe wychowanie?nie wiem ja mam wrażenie że im nowsze filmy A tym gorsze. no moze poza Volverem bo bardzo mi się podobał (może to ta Penelopa- jak na ironię przed tym filmem nie przepadałam za nią)

ironia to jest to co najbardziej lubie w Jego filmach, można się posmiac nie zmuszając się do tego. no i te kryminalne wątki... mmm mmm

:P

pozdro

Anouk_4

"kobiety.." są takim nietypowym filmem Pedra bo jest to komedia! zgadazam sie z wami wszystkimi, że najbardziej imponuje mi w jego filmach ta ironia..polecam wszystkim jeden z najnowszych jego filmów- "porozmawiaj z nią".. zrobił na mnie spore wrażenie! / sceny tam zawarte dozwolone od lat 18!/ ;))