PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10028214}
6,3 7,2 tys. ocen
6,3 10 1 7217
5,3 26 krytyków
Kochanica króla Jeanne du Barry
powrót do forum filmu Kochanica króla Jeanne du Barry

Ja na tak.

ocenił(a) film na 6

Film przeleżał na mojej półce "do obejrzenia" i wczoraj wreszcie do niego zasiadłem. Czytałem recenzje i opinie i byłem zaskoczony, bo obejrzałem całkiem przyzwoity melodramat. Zabieg reżyserki z tym, żeby obsadzić siebie, z nieoczywistą urodą jak najbardziej na plus. Przynajmniej zrozumiałem dlaczego król zwrócił na nią uwagę. Takich pięknych laleczek na dworze było dużo, w wersji reżyserki Jeanne wyróżniała się naturalnością na tle zmanierowanego dworu i ja to kupuję. W odróżnieniu od większości komentujących rozumiem też, ze reżyser ma prawo stworzyć własna wizję, nikt nie obiecał filmu biograficznego, choć najważniejsze fakty zostały zachowane.
Zauważyłem, że sporo oficjalnych recenzji na FB zawiera cytaty z pierwszych opinii po premierze. Czyli "ważniakom" się nie spodobało, to nie napiszę, że mi owszem - bo jeszcze się się ośmieszę. Wole jednak mieć własne zdanie. Doszło do tego, że któraś tam napisała, że to czytanka dla szkół. Naprawdę? Napisać to publicznie i dalej liczyć na to, że ktoś potraktuje cię jak uczciwego krytyka? Własne zdanie jednak różni się od bzdury. Ten film nie ma żadnych cech czytanki dla szkół. Czy ona w ogóle obejrzała film?

ocenił(a) film na 7
Borys_17

Popieram. Bardzo sympatycznie się oglądało spontaniczną, łamiącą zasady Jeanne i znudzonego dworem i jego koszmarną etykietą Ludwika. Uwierzyłam w tę historię miłosną.